Kahve, hayatımızda eşsiz bir yere sahiptir. Kimi zaman sıcak kimi zamansa soğuk olarak hayatımızın vazgeçilmezidir. Kahve kültürü 1800’lü yıllardan bu yıllara gelmiştir. Dünya üzerinde en çok tüketilen içeceklerden biridir. Peki farklı ülkelerin kahve tercihinden ve lezzetinden haberdar mısınız? Yolunuz bu ülkelere düşerse önceden bilgilenmiş olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. İşte o ülkeler ve ünlü kahveler:
1. Türkiye (Türk kahvesi)
Türk kahvesi Türkiye’ye gelip mutlaka herkesin içtiği meşhur kahvedir. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bu kahve kokusu, köpüğü, kendine has yanında lokum ve su ile olan sunumu ile dikkatleri üstüne çekmiştir. Türk kahvesini bir arkadaşınızla beraber içiyorsanız o fincan mutlaka ters çevrilir kapatılır ve fal baktırılır, adettendir.
2. Finlandiya (laponya kahvesi)
Finlandiya, kahve tüketiminde ilk sıralarda olan ülkelerden. Kahvelerinde şeker yerine peynir kullanırlar. Kulağa biraz garip gelse de denemeden tadını bilemeyiz. Yapılışı ise; sıcak kahve bir fincana alınır, içine bir parça yöresel peynir eklenir.
3. İtalya (espresso)
İtalya, Avrupa’da kahve ve kahve kültürünün ilerlemesinde büyük bir yere sahiptir. Kahveyi en güzel, en hızlı şekilde ortaya koyabilmek için 1800’lü yıllarda bir İtalyan espresso makinesi icat etmiştir ve o meşhur espresso bugüne kadar gelmiştir. İtalyanlar tıpkı Türklerin güne çayla başlaması gibi güne kahve ile başlarlar ve gün içinde sık kahve tüketirler. Espresso, önce kahve espresso makinasının içine yerleştiriliyor, espresso olurken fincanın içi limon dilimi ile iyice siliniyor, espresso olunca fincana alınıp içine bir parça limon ilave ediliyor.
4. Arjantin (lagrima)
Sütü ve köpüğü bol bir kahve, kahve severlerin çok tercih etmeyeceği bir kahvedir. Kalsiyum açısından yüksek değerlere sahip olsa da kahvenin çok az olduğu yoğun süt tadı alacağınız bir kahve çeşididir.
5. İspanya (bonbon kahvesi)
İspanyollar kahveye oldukça düşkündür. Günün her anında oldukça sık tüketilir. Kahve sevgilileri çok olunca da sıcak, soğuk, sütlü ve sade olarak kahve çeşitleri ortaya çıkmıştır. En popüler olanlardan birisi de bonbon kahvesidir. İçerisin de sütün iki farklı hali vardır. Adı gibi tadı da oldukça tatlıdır. İçinde süt reçeli olduğu için kahvenin içine şeker atmaya gerek kalmaz.
6. Fas (baharatlı kahve)
Faslılar, kendilerine özgü baharatlı zevkleriyle bilinir; yemek zevklerinde olduğu gibi kahve zevkleri de aynıdır. Kahvenin daha lezzetli olması için susam, karabiber, hindistan cevizi gibi baharatları kahve çekirdekleri ile birlikte öğütüp ortaya kendi kültürlerine özgü bir kahve koyarlar. Böylece sadece kafeinle yetinmeyip daha fazla enerji elde ediyorlar.
7. Hong Kong (çaylı kahve)
Çay ve kahve iki farklı içecek olsa da Çin’in Hong Kong şehrinde oldukça popüler hale gelmiştir. İçerisinde süt, çay ve kahve bulunmaktadır. Hong Kong da bu kahveye “Yuenyeung” “Yinyong” “Yingyong” ve “Yin Yang” gibi farklı isimler verilmiştir.
8. Yunanistan (frappe)
Yunan kültüründe kahveyi çok severler ve oldukça fazla tüketirler. İçerisinde kahve, dondurma, yoğunlaştırılmış süt, buz ve su bulunmaktadır. Sıcak yaz ayların da tercih edebileceğiniz en güzel soğuk kahvelerden biri.
9. Senegal (cafe touba)
Senegal’de yetişen özek kahve çekirdekleri biber ve karanfil ile buluşuyor ve ortaya egzotik bir tat çıkıyor. Genelde kahvelerde baharat olarak tarçın kullanılır. Ama bu Fas’ın kendi kültürüne ait baharatlı kahvesine benzer herkesi içemeyeceği kahvelerden biri.
10. Jamaika (portakallı kahve)
Lezzetli kahvelerden biri de Jamaika’ya aittir. Kendine öz kahvelerinin portakal ve biraz rom ile buluşmasıyla meydana gelir. Kahveyi süslemeniz için tavsiyemiz biraz sütü çırpıp krema haline getirip üzerine biraz tarçın tozu ekebilirsiniz.
11. Vietnam (yumurtalı kahve)
En iyi dünya kahve üreticileri arasında ikinci sırada yer alıyor. 1950’li yıllarda süte ulaşmakta sıkıntı yaşadıkları için süt yerine yumurta koymakla başlayan bu kahve zamanla adını duyurmuş ve şuan herkesin çok severek içtiği bir kahve olmuştur. Kahvenin içindekiler ise; yoğunlaştırılmış süt, yumurta sarısı, tereyağı, peynir ve sıcak kahve.
Kaynak: Brightside