Bahar Yorgunluğu Nedir? Nasıl Geçer?

Bahar Yorgunluğu Nedir? Nasıl Geçer?

bahar yorgunlugu nasıl gecer

Bahar yorgunluğu nedir, bahar yorgunluğu ne zaman başlar, bahar yorgunluğu nasıl geçer, bahar yorgunluğu nasıl atılır, bahar yorgunluğuna ne iyi gelirbahar yorgunluğu uyku yapar mı sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kara kış günlerinden bakıp bahar mevsiminin gelmesini sabırsızlıkla bekleyenlere bir iyi, bir kötü haberimiz var. İyi haber beklenen mevsim geldi, kötü haber ise beraberinde yorgunluğunu da getirdi.

Kış mevsimi boyunca yavaşlamış olan metabolizmamızın mevsim değişikliğine ayak uyduramaması sonucu yaşadığımız durum olan bahar yorgunluğu; ısınan hava ile beraber nem ve buna bağlı basıncın vücudumuza yorgunluk olarak yansımasıdır.

Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir?

Bahar yorgunluğunun en belirgin ve belki de en tatsız belirtisi kendimizi yorgun hissetmemizdir. Sabahları yataktan ruhumuzu teslim edercesine zorlukla uyanmak, keyifsiz, enerjisiz hissetmek bu durumun başlıca belirtisidir. Ayrıca eklem ağrıları, uykusuzluk ya da aşırı uyku isteği, iştahsızlık gibi şikayetlere de neden olur.

Bahar yorgunluğu bizi sadece fiziksel olarak etkilemez. Kendimizi daha mutsuz, hevessiz hissetmemize de neden olur ya da zaman zaman sebepsiz enerji patlamaları yaşayabiliriz. Bu da fazladan enerji kaybetmemize, sonucunda kendimizi daha da fazla yorgun hissetmemize neden olur.

bahar yorgunlugu

Bahar yorgunluğu ayrıca metabolik savunmamızı zayıflattığı için grip nezle gibi hastalıklara daha çabuk yakalanır ya da bu hastalıklardan daha zor kurtuluruz. Bu belirtiler yaklaşık iki hafta sürmelidir. Daha uzun süre benzer şikayetlerle mücadele ediyorsanız bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bahar yorgunluğu nasıl geçer?

Her dert gibi bunun da çaresi var elbette. Bahar yorgunluğu ile mücadeleden hayatımızda yapacağımız birkaç ufak değişiklikle galip ayrılabiliriz.

Öncelikle gün içinde enerjimizi doğru kullanmalıyız. İş yerinde kısa ve sık aralıklarla mola vermeli, yorgunluğun kendisini hissettirmesine fırsat vermemeliyiz. Düzenli uyumaya ve uyanmaya dikkat etmeliyiz. Çok ağır yemekler yerine sağlıklı beslenmeliyiz. Karbonhidrat tüketiminin yerini mevsim sebze meyvelerine, lifli ve tahıllı gıdalara bırakmalıyız. Günde en az 2 litre su içmeliyiz. Alkol ve kafeinden uzak durmalıyız, demli çaylar yerine bitki çayları tercih etmeliyiz. Mümkünse günde en az iki bardak süt içmeliyiz. Fiziksel aktivitelerimizi çoğaltmalı, yürümeli ve yapabiliyorsak koşmalıyız. Bedenimizi çok yormadan ve zorlamadan hareket etmeliyiz. Çalışma ortamının havalandırılmasına özen göstermeliyiz.

Ve son olarak eğer programımızı ayarlayabiliyorsak, imkanlarımızı zorlayarak birkaç günlüğüne şehir dışına tatile gitmeliyiz. Bu uzaklaşma hem bedensel hem de zihinsel açıdan bizi dinlendirecek ve yenileyecektir.

Araştırmalara göre bahar yorgunluğunu hava kirliliği olumsuz yönde etkilemektedir. Şehirdeki egzoz dumanları hava kirliliğini arttırmaktadır ve bu da yorgunluğumuzu daha belirgin hissetmemize neden olmaktadır. Kırsal alanlarda temiz hava sayesinde bahar yorgunu süreci hem daha hafif ve hem de kısa yaşanmaktadır. Bu nedenle bu mevsimde şehirden fırsat buldukça uzaklaşmalı, temiz havanın ve bol güneşin tadını çıkartmalıyız.

Yazar hakkında

Damla İzal

Anadolu Üniversitesi işletme bölümü mezunu. Özel bir şirkette idari işler departmanında çalışıyor. Aynı zamanda maskaraa.com’da çeşitli kategorilerde yazar olarak devam ediyor.

Yorum yap