Bebeğiniz doğduktan sonra birçok heyecanı aynı anda yaşarsınız. Çünkü bebeğiniz doğduğundan itibaren aklınızda birçok soru hazır durumda bekler. Ne zaman anne diyecek, ne zaman yürüyecek, ne zaman konuşacak, ne zaman diş çıkaracak sorusu bunlardan bazılarıdır. Çünkü sizin için bebeğinizin ilk dişini çıkarması heyecan verici bir dönüm noktasıdır.
Bu dönemi yaşarken heyecanınızı yaşarken stresi de aynı orantıda yaşayabilirsiniz. Çünkü bu dönem bazı bebekler için ağrısız geçerken bazı bebekler için sancılı bir süreç olabiliyor. Ebeveynlerin ise genelde merak ettiği soru da bu süreci ne zaman yaşayacakları. Aslında bu soruya kesin yanıt vermek imkansızdır. Çünkü bilmemiz gereken önemli bir nokta, her bebek kendine özgü fiziksel özelliklere sahiptir. Bu fiziksel özelliklere genetik faktörlerin etkisi de oldukça büyüktür. Ve tabi ki fiziksel özelliklerin yanı sıra kimi bebekler hızlı gelişim gösterirken kimi bebekler gelişimini daha yavaş tamamlar.
Bir bebeğin dişleri kesin olmamakla beraber genellikle 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Bazı bebeklerin 3-4 aylıkken diş çıkardığını bazı bebeklerin ise 12-16 aya kadar uzayabilen diş çıkarma sürecine de rastlayabilirsiniz. Tabi ki bu dönemin sonlanması 20 adet süt dişinin tamamının çıkması ile olur. Tamamlanma dönemi genelde üç yaşına doğru olur. Kalıcı dişler ise altı yaş civarında çıkar.
Hangi diş hangi ayda çıkar?
İlk olarak alt ön kesici iki dişin çıkmasıyla süreç başlar. Dişlerin normal şartlarda çıkış süreleri ise şu şekildedir;
- Ön kesici dişler 6 ila 10. aylarda,
- Yan dişler 9 ila 12. aylarda,
- Köpek dişleri 15 ila 21. aylarda,
- Birinci azılar 13 ila 18. aylarda,
- İkinci azılar 24 ila 33. aylarda çıkmaya başlamaktadır.
Ancak başta da belirttiğimiz gibi bu süreler bebeğe göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Bebeğimin diş çıkardığını nasıl anlarım?
Çoğumuzun da bildiği üzere diş çıkartmanın belli başlı belirtileri vardır. Tıpkı bebeklerin diş çıkarma zamanlarının değişkenlik gösterdiği gibi diş çıkarma evresini de farklılık gösterebilir. Bazı bebekler hiçbir belirti göstermezken bazıları ise diş çıkarmak üzere olduklarına dair işaretler verebilir. Bebeğinizde bu dönemlerde geceleri uyumada zorluk, huzursuzluk hissi, kilo kaybı veya ateş yükselmeleri görebilirsiniz. Bu belirtilere ek olarak; huysuzluk, dişlerin çıkmayı zorlaması ile salya akması gibi sonuçları sayabiliriz. Tabi ki belirtilerin başlaması dişin hemen çıkacağı anlamına gelmez. Belirtiler görülmeye başladıktan sonra ilk dişi görmeniz 2-3 ay kadar sürebilir.
Bebeğinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, özellikle soğuk (soğuk bir muz veya havuç, lastik bir diş halkası vs.) şeyler siz yanındayken verilebilir. Bu dönemde bebeğinizin size daha fazla ihtiyacı olduğundan ona desteğinizi sarılarak ve kucağına alarak hissettirebilirsiniz. Bu bebeğinizin ağrısını dindirmese de sizin yanınızda olduğunu hissedecek ve bilecektir. Bu yüzden bu dönemde bebeğiniz çok ağrılı bir süreçten geçse de kaygılanmak yerine bebeğinizin ilk dişini çıkarmasının keyfini yaşayın. Bu sürecin ve zamanın her bebekte aynı olmayacağını unutmayın.