Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

bebeklerde burun tikanikligi nasil gecer

Burun tıkanıklığının ne kadar zor ve kötü bir şey olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bu durum bebeklerde söz konusu olunca tam bir kâbusa dönüşmektedir. Kış aylarında daha çok rastladığımız bebeklerde burun tıkanıklığı boğaz kuruluğundan, enfeksiyonlara kadar birçok olumsuzluklara yol açabiliyor. Birden fazla çözümü olan burun tıkanıklığı artık sorun olmayacak; siz ve bebeğiniz huzurla uyuyacaksınız.

Bebeklerde burun tıkanıklığı neden bu kadar önemlidir?

Bebeklerin burnu farklı birçok sebepten tıkanabilir ve onlar bizler gibi temizleyemez, rahatlayamaz. Bu durumda beslenmesinden uyku düzenine kadar her şeyi etkiler.

  • Burun tıkanıklığı, uyku esnasında rahat nefes alamamaya sebep olur. Sürekli ağzından nefes alıp veren bebeğin boğazı kurur. Bu da boğaz enfeksiyonlarına neden olabilir. Basit bir burun tıkanıklığı diye geçiştirmemeliyiz. Çünkü orta kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi ciddi problemlere yol açabilir.
  • Bebeklerde burun tıkanıklığı geceleri huzursuz bir şekilde uyanmalarına sebep olur. Bu huzursuzluk evde olan herkesi etkiler.

bebeklerde burun tikanikligi

Bebeklerde burun tıkanıklığının sebepleri

  • Enfeksiyonlar; üst solunum yolu enfeksiyonları.
  • Alerjik durumlar, mevsim geçişleri.
  • Bulunulan ortamda havanın çok kuru olması.
  • Burunda doğuştan gelen yapı bozuklukları.
  • Burunda kan birikmesi yani hematom.
  • Burun açıcı ilaçların bilinçsiz kullanımı.
  • Nadiren de olsa tümörler, kistler.

Bebeklerde burun tıkanıklığı için öneriler

Burun tıkanıklığı olan bebeklerin burunlarını temizlemek için birçok yol vardır. Kolay tıkanan ve kuruyan bebeklerin burnunu sürekli açık tutmamız gerekiyor. Serum fizyolojik denen tuzlu sular veya deniz suyu diye tabir edilen damlalarla bebeğin burnunun nemlendirilmesi gerekiyor. Bu tür işlemler bebeğin daha rahat uyumasını ve beslenmesini sağladığı için iyileşmeyi hızlandırıcı uygulamalardır.

bebeklerde burun tikanikligi

Bebeklerde serum fizyolojik uygulamalar: Eczanelerde 100 ml’lik paketlerde satılır. Küçük enjektör yardımı ile çektiğimiz serum fizyolojiği bebeğin her bir burun deliğine ayrı ayrı püskürtürüz.

Evde serum fizyolojik hazırlama: 1 litre kaynamış ılımış suya silme tatlı kaşığı ile tuz ekleyerek evde kendimiz serum fizyolojik hazırlayabiliriz. Hazırladığımız suyu ya da eczaneden aldığımız serum fizyolojiği beslenme ve uyku öncesinde tekrarlayabiliriz. Dikkat etmemiz gereken nokta buruna bu sıvıları verirken çok fazla fışkırtmadan vermemiz. Burun içi zedelenmeye hatta kulağa zarar vermeye kadar sebep olabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı için banyo: Bebekler için sıcak bir banyo her zaman rahatlatıcıdır. Üst solunum yollarını tıkayan mukus ve salgılar banyo yardımıyla temizlenir.

Odayı nemlendirmek: Nemin düşük olduğu ortamlarda burun dokusundaki silia denen küçük tüycükler işlevlerini yerine getirirken zorlanırlar. Bu yüzden bebeğin odası için buhar makineleri kullanılır. Ancak bebeğin bulunduğu ortamı nemlendirmek için kullandığımız buhar makineleri sürekli kullanmaya uygun değildir. Bu makinelerin bakımı ve bulunulan ortamın nem değerleri çok önemlidir. Nem dengesi normalin üzerinde olursa zararları organizmaların üremesine sebep olur.

Burun aspiratörü kullanmak: Serum fizyolojik ya da evde kendi yaptığımız tuzlu suyu kullanarak burun içi salgısını artırdığımız bebeğin burnunu daha rahat temizlemek için kullanmakta fayda vardır.

Bebeklerde burun tıkanıklığı için tuzlu su kullanımının önemi

  • Sertleşmiş ya da yapışkan hale gelmiş mukusu yumuşatarak temizlenmesini sağlar.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarını başlangıç aşamasındayken önler.
  • Bilinçsiz bir şekilde antibiyotik ya da alerjik ilaçların kullanımını azaltır.
  • Bakteriler ve virüsler burundan uzaklaşır.

Yukarıda anlatılanların bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Olası bir durumlarda öncelikle doktor müdahale etmeden ve tavsiyesi olmadan herhangi bir şey kullanmayın.

Yazar hakkında

Maskaraa

Yorum yap