Bebeklerin Burnu Nasıl Temizlenir?

Bebeklerin Burnu Nasıl Temizlenir?

bebeklerin burnu nasil temizlenir

Bebeklerin bağışıklık sistemi, doğumdan itibaren bir yıl boyunca çok hassas ve yeterince gelişmemiş olur. Bu yüzden vücutları soğuk algınlığına karşı oldukça savunmasızdır. Yeni doğan bebeklerde altı ay boyunca ağızdan solunum içgüdüsü bulunmaz. Bu da burnu tıkanan bebeklerin hem nefes almalarını zorlaştırır hem de uyku ve beslenme düzenlerini bozar. Bu yüzden bebek düzgün nefes alamadığında biraz huysuzlaşır.

Oldukça kolay bir şekilde engellenebilecek küçük burun kanallarına sahiptirler. Bu nedenle, eğer bebeğiniz horluyorsa, yemek yemekte zorlanıyorsa veya normalden biraz daha sinirli görünüyorsa, bu onların burun tıkanıklığından olabilir. Bu yüzden burun tıkanıklığını önlemek için bebeğinizin burnunu temizlemek bebek için oldukça önemlidir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı neden olur?

  • Mevsimsel olarak sık rastlanan nezle, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Alerjik hastalıklar,
  • Geniz eti,
  • Burnun anatomik bozuklukları (geniz eti gibi),
  • Kuru hava,
  • Burunda kan birikmesi (hematom),
  • Buruna yabancı cisim kaçması,
  • Nadir görülse de tümörler, kistler bebeklerde burun tıkanıklığına neden olabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl anlaşılır?

Bebeğiniz henüz derdini anlatamadığı için burnunun tıkanmış olduğunu sizin anlamanız gerekir. Bebeğinizin burnu tıkalı ise ağızdan nefes alıyor olabilir. Bebeğiniz ağzından nefes alıp verirken burnundan hırıltılı ses duyabilirsiniz. Özellikle onlar uyurken bu nefes seslerini daha net duyabilirsiniz.

Bebeklerin burnu nasıl temizlenir?

Bebeklerde burun temizliği en rahat banyo sonrası yapılır. Banyo sırasında bebeğin burun içerisine giren su, burun içindeki mukus kalıntılarını yumuşatarak bebeğin burnundan atılmasına yardımcı olur. Banyo sonrası bu kirler yumuşak bir kağıt mendil veya burun aspiratörleri yardımıyla alınabilir. Bunun dışında burunda tıkanıklık devam ediyorsa, serum fizyolojik içeren solüsyonlar bebeğin burnuna damlatılabilir. Bununla bebek rahatlamıyorsa serum fizyolojikle yıkama sonrası burun aspiratörleriyle temizlenebilir. Burun aspiratöründen ve serum fizyolojik solüsyonlardan bahsedecek olursak;

Serum fizyolojik solüsyon

Tuzlu su olarak da bildiğimiz serum fizyolojik, yenidoğan bebeklerde burun tıkanıklığına iyi gelir. Solüsyonu, damla ya da sprey şeklinde eczanelerde bulabilirsiniz. Serum fizyolojik solüsyonu ve burun spreyini doktor onayı ile kullanmanız çok daha iyi olacaktır.

Burun aspiratörü

bebeklerde burun temizligi

Aspiratör, sümük bebeğinizin burnundan nazikçe çekmeniz için ağızlıklı bir tüpe sahiptir. Bunlar pompa şeklinde olan aspiratörler ve nefesle çalışan burun aspiratörleri olarak iki türlüdür. Nefesle çalışan aspiratörün bir ucu
bebeğin burnuna yerleştirilir, diğer uçta temizlik yapan kişinin ağzındadır ve nefesle bebeğin burun salgıları çekilir. Bu metot pompa şeklinde olan aspiratörlere göre daha etkilidir. Bu her iki metot, bebeğin burnunun daha fazla tahriş olmaması için sık yapılmamalıdır.

Bebeğinizin burnunu ne zaman temizlemelisiniz?

Tuzlu su damlalarının ve burun aspiratörünün kullanımı 24 saatlik bir sürede 3 ila 4 kez yapılabilir. Bundan daha fazlası, burun kanallarının iç kısmına zarar verme, tahrişe ve burun kanamasına neden olma riski taşıyabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığının uykuyla ilişkisi

Burnu tıkalı olan bebek rahat uyuyamaz, sık sık uyanır ve daha da önemlisi, ağızdan solunumu devam ettiremedikleri için solunum duraksaması yani apne riski taşırlar. Bu durumun kronikleşmesi halinde bebeğin büyüme ve gelişmesi de etkilenebilir.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Zeynep Arslan

2019 yılında Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünden mezun olmuştur. Şu anda Rehabilitasyon merkezinde özel eğitim öğretmeni olarak görev almaktadır.

Yorum yap