Çamaşır makinelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte çamaşır yıkamak oldukça kolaylaştı ve ciddi bir iş yükü olmaktan da çıktı. Bu makineler günlük yaşantımızı kolaylaştırsa da; çamaşır yıkarken ne kadar deterjan kullanılır, çamaşır yıkarken karbonat kullanımı ve çamaşır yıkarken nelere dikkat edilmeli gibi sorularla karşılaşabiliyoruz. Maskaraa ailesi olarak çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gereken 9 önemli noktayı sizlerle paylaşıyoruz.
1. Yüksek su sıcaklığı
Giysilerinizi daha düşük sıcaklıklarda yıkarsanız şekillerini daha uzun süre koruyabilir ve renklerinin kısa sürede solmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca eğer iyi bir çamaşır makineniz varsa ve iyi bir deterjan kullanıyorsanız, ılık ya da soğuk su da kirlerle mücadelede yeterli olacaktır. Yalnızca iç çamaşırlar ve havlular gibi eşyalar 90 derece sıcaklıklarla yıkanabilir, bunun dışında kalan tüm giysileriniz için düşük sıcaklıklar yeterli olacaktır.
2. Lekeli giysilere müdahale etmeden makineye atmak
Çok kirli, lekeli giysiler makineye atılmadan önce ıslatılmalı, mutlaka bir leke çıkarıcı ile lekeye müdahale edilmelidir. Aksi halde leke çıkmayacaktır. Leke çıkarıcı olarak alternatif araçlar kullanabilirsiniz. Örneğin limon suyu ter lekeleri için iyi bir temizlik maddesidir. Sirke ve deterjan karışımı çim lekeleri üzerinde, 3/1 oranında su ve kabartma tozu karışımı şarap lekeleri üzerinde etkili olacaktır.
3. Çok fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanmak
Gereğinden fazla deterjan kullanmak deterjan kabını tıkayabilir ve kötü kokulara sebep olabilir. Fazla yumuşatıcı kullanmak ise çamaşırların durulanmasını zorlaştırır. Ambalaj üzerinde belirtilen dozları dikkatlice okumalı ve ölçü kabı kullanmalısınız. Çamaşırlarınız gerçekten kirli olduğu durumlar için makinenizin ön yıkama özelliğini kullanmalısınız. Ayrıca kullanacağınız 1/2 çay bardağı karbonat deterjanınızın performansını artıracaktır.
4. Tüm yıkamalarda yumuşatıcı kullanmak
Yumuşatıcı kumaşı daha kadifemsi bir dokuya dönüştürür, ayrıca ütülemeyi kolaylaştırır. Ancak bunlarla birlikte zaman içerisinde kumaş emiciliğini de azaltır. Bu nedenle havlularda, spor giyim eşyalarında, mikrofiber, elastan veya spandeksden yapılmış kumaşlarda kullanılması kumaş özelliklerine zarar verecektir.
5. İç çamaşırları makinede yıkamak
Otomatik yıkama ile sütyen hızlı bir şekilde gerilir ve şeklini kaybeder. Bu yüzden onları elle yıkamak daha iyi olacaktır. Aynı durum dantel iç çamaşırları ve mayolar için de geçerlidir. Bununla birlikte birkaç basit kurala uyulursa naylon taytlar makinede yıkanabilir.
- Hassas yıkama için özel bir deterjan kullanın.
- 30 derecede ve düşük hızda yıkayın.
- Özel bir yıkama torbasına koyun.
- Ters çevirerek yıkayın.
6. Kumaş türü ayırt etmeksizin çamaşır suyu kullanmak
Klorürlü ağartıcı, lifleri zayıflatan oldukça etkili bir maddedir, bu nedenle elastan, likra ve spandeks türü kumaşlarda kullanılmamalıdır. İşte bu kumaşlara dair bazı ipuçları:
- Sadece soğuk suyla yıkayın.
- Yumuşatıcı kullanmayın.
- Otomatik kurutucuda kurutmayın.
- Ütülemeyin.
7. Denimleri sık yıkamak
Denim üreticileri bu konuda radikal bir görüşe sahipler; renkleri korumak için makinede yıkamaktan tamamen vazgeçmenizi tavsiye ediyorlar. Eğer bu size çok uzaksa, kot pantolonunuzu ne sıklıkla giydiğinize ve vücudunuzun bireysel özelliklerine bağlı olarak, pantolonlarınızı her kullanımdan sonra değil de 5-6 kullanımdan sonra yıkamalısınız.
8. Yanlış kurutma
Yanlış kurutma giysilerinizi yanlış yıkama kadar olumsuz etkiler. Hatalardan kaçınmanız için bazı ipuçları:
- Otomatik kurutmayı çok sık kullanmayın. Giysileriniz yıpranır ve renklerini daha hızlı kaybeder. İnce ve narin kumaşları kurutmak için ise hiç kullanmayın.
- Çamaşırları aşırı kurutmayın çünkü bu ütülemeyi zorlaştırır.
- Örme ve yünlü giysilerinizi şekillerini korumak için asarak kurutmayın. Onları yatay bir yüzeyde bir havlu üzerine yayın.
- Çamaşırlarınızı kırışmayı en aza indirmek için asmadan önce onları çırpın.
9. Çamaşır makinesinin bakımlarını düzenli olarak yapmamak
Kir, deterjan kalıntısı ve zamanla bir çamaşır makinesinde biriken her şey, giysilerinize er ya da geç bulaşır ve kötü kokulara ve beyaz lekelere neden olur. Bunu önlemek için birkaç basit bakım kuralını izleyin:
- Her yıkamadan sonra makineyi havalandırın.
- Kalan deterjanı her yıkamadan sonra kapaktaki lastik contadan çıkarın.
- Deterjan kabını düzenli olarak durulayın.
- Yaklaşık olarak ayda bir kez, makinenizi dezenfekte etmek için bir çay kaşığı deterjan ve 4 bardak sirke ile boş olarak çalıştırın.
Siz bu maddelerden kaçını günlük hayatınızda yapmaya devam ediyorsunuz? Bize yorum kısmından görüşlerinizi bildirebilirsiniz.
Kaynak: Brightside