Depresyon, hepimizin hayatta zor zamanlar geçirdiği, “kesin depresyondayım”, “canım hiçbir şey yapmak istemiyor”, “hayattan hiç zevk almıyorum” gibi düşüncelerle kendisine depresyon tanısı koyup ruh halini daha da dibe çektiği dönemler olmuştur. Ancak depresyon tıbbi anlamda bunlardan daha öte; kişinin hayat kalitesini oldukça düşüren, tedavi edilmediği durumlarda bireyin günlük yaşamdaki işlevselliğini oldukça bozan bir hastalıktır.
Depresyon belirtileri nelerdir?
- Değersizlik ve suçlu hissetme
- Sürekli bir huzursuzluk hali
- Uyku sorunları (uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede sorunlar)
- Yorgun ve bitkin hissetme
- Belirgin iştah artması ya da azalması
- Düşüncelerini toparlamada güçlük çekme, dikkat ve hafıza sorunları
- Sürekli olumsuzu düşünme
- Psikosomatik belirtiler (fiziksel nedeni olmayan ağrılar)
- Geçmişte zevk alınan etkinliklerden şu an zevk alamama gibi maddeler depresyonun belirtileri arasında yer almaktadır.
Depresyon tedavisi neden önemlidir?
Kişi her kendini kötü hissettiğinde, modu düştüğünde ya da yalnızlık ihtiyacı arttığında depresyondadır diyemeyiz. Hayatta iyi duygular olduğu gibi kötü duyguların da insan olmanın bir parçası olduğunu kabullenip kendimizi her kötü hissettiğimizde “eyvah depresyona giriyorum” diye paniğe kapılmazsak daha sağlıklı bir ruh hali içinde oluruz.
Ancak kişide yukarıdaki semptomlardan birkaç tanesi 2 hafta boyunca birlikte görüldüğünde bir uzmana danışmanızda fayda vardır. Depresyonun hafif, orta ve majör şiddetleri vardır. Majör depresyon diğerlerinden daha belirgin şekilde fark edilen ve intihar riski yüksek olan bir depresyondur; bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Hafif ve orta şiddetli olup da tedavi edilemeyen depresyon ileride çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden depresyon hafife alınacak bir rahatsızlık değildir.
majör depresyonu atlattıktan sonra bu tür bilgileri her gördüğümde seviniyorum. bu yazı eksikte olsa çoğu insan için yeterli olacaktır. kendi blogumda buradan alıntılar yapacağım.