Dişteki Sigara Lekeleri Nasıl Çıkar? | Maskaraa

Dişteki Sigara Lekeleri Nasıl Çıkar?

dis lekeleri

Sigara içerisindeki nikotin dişlerde leke oluşumuna, sararmaya ve ağız kokusuna sebep olmaktadır. Düzenli fırçalama bu lekelerin oluşmasını engellemede yeterli olmayabilir. Dişteki sigara lekelerini gidermek için en sağlıklı yol, uzman bir diş hekimine tedavi için başvurmaktır. Ancak bunun için belli bir bütçe ve zaman ayırmanız gerekmektedir. Bu yazımızda evde diş lekelerinizi gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemleri bulabilirsiniz.

Dişteki sigara lekelerine karşı ne yapmalı?

Piyasada sigara içenlere özel olarak üretilen ve sararmayı önleyici özellikler taşıyan diş macunları mevcuttur. Ancak bu macunların aşındırıcı özellikleri normal macunlara kıyasla daha fazladır ve sürekli kullanıldığı taktirde mine tabakasına zarar vererek, dişlerde hassaslık oluşturabilir. Bu sebeple sigara içen kişilere normal macunla ve haftada 2-3 defa olmak üzere özel macunlarla dişlerini fırçalamaları önerilir.

Diş hekimleri sararmış dişler ve lekeler için beyazlatma işlemi uygulamaktadırlar. Diş hekimleri mavi bir ışık vererek ya da bir merhem uygulayarak sigara ve diğer etkenlerin sebep olduğu lekeleri gidermektedirler.

Dişteki lekeleri gidermek için evde neler yapılabilir?

Mutfağınızda olan malzemelerle diş lekelerini belirli oranlarda giderebilirsiniz.

Karbonat: Parmağınıza ya da diş fırçanıza biraz karbonat alın ve dişlerinizi ovalayarak temizleyin. Karbonatı diş macununuzun üzerine ekleyerek de fırçalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta; karbonat ağız içerisinde uzun süre bekletilirse, ağızda pişiğe ve uyuşmaya sebep olabilir. Haftada 2-3 defa bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

karbonat

Limon: Limonu rendeleyin ve dişlerinizi limon rendesi ile fırçalayın. Bu yöntemi çok sık uygulamayın. Limon asitleri mine tabakasına zarar vererek dişlerinizi hassaslaştırabilir.

limon

Hidrojen peroksit: Yarım tatlı kaşığı hidrojen peroksit ve bir tatlı kaşığı karbonat karışımı ile dişlerinizi fırçalayın. Hidrojen peroksit şişesinin üzerinde %3 yazmasına dikkat ediniz; bu oranda seyreltilmiş hidrojen peroksit ağız bakımı için güvenle kullanılabilir.

Çilek: Birkaç çileği ezerek macun kıvamına getirin ve dişlerinizi fırçalayın.

cilek

Sofra tuzu: Diş parlatmakta etkili bir yöntemdir. Parmağınızla dişlerinizi sofra tuzuyla ovalayabilir ya da fırça ile fırçalayabilirsiniz.

Muz: Muz kabuğunu ezerek macun kıvamına getirin ve 2-3 dk fırçalayın. Haftada 3 defa bu yöntemi tekrarlayabilirsiniz.

muz kabugu

Beslenme alışkanlıklarına ve düzenli fırçalama ve diş bakımına ekstra özen göstermek bu lekelerin oluşumunu azaltıcı yönde katkı sağlayabilir. Ancak çeşitli sebeplerle dişlerde oluşan lekelerin giderilmesi ve tekrar oluşumuna engel olacak önlemler alınmalıdır. Diş lekelerini giderme konusunda en etkili yol diş hekimlerinin diş beyazlatma işlemidir.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Hatice Özlem

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümü mezunu. Aynı zamanda maskaraa.com’da çeşitli kategorilerde yazar olarak devam ediyor.

Yorum yap