Doğru Karar Nasıl Verilir?

Doğru Karar Nasıl Verilir?

dogru karar nasil verilir

Hepimiz hayatımızda birçok kez karar almışızdır. Aslında hayat bizi iyi ya da kötü, güzel ya da çirkin birçok karar almak zorunda bırakmış ve tabi sonuçlarının sorumluluğuyla da baş başa kalmışızdır. Peki hiç düşündünüz mü doğru karar nasıl verilir? Biz sizin için düşündük, araştırdık;

1- Büyük ya da küçük hiç farketmezsizin kararlarınızı alırken artı eksi değerlendirmesi mutlaka yapın. Hatta mümkünse bir kağıt kalem alıp size kazandıracaklarının ve kaybettireceklerinin listesini yapın. Listelemek size hem net bir bakış açısı kazandıracak hem de neye niçin karar verdiğinizi unutmamanızı sağlayacaktır. Ne demişler “söz uçar yazı kalır”.

2- Değerlendirme ve risk almaya gönüllü olma aşaması olmalı. Doğru karar verirken listenizi yaptınız, tekrar üzerinden geçtiniz. Size kazandırdıklarının daha çok olduğuna karar verdiniz. İşte bundan sonra cesaret devreye giriyor. Çünkü sağınızda alışkanlıklarınız, solunuzda konfor alanınız, aşağı da egonuzun bitmek bilmeyen kaygıları “ya başaramazsan, ya mutsuz olursan, ya daha çok kaybederse, annem ne düşünür, sevgilim ne tepki verir ” gibi düşünceler kendinizi yorgun ve umutsuz bir noktaya getirebilir.

O sırada hemen kendinize şunu hatırlatın; zaten var olan halinizden (işinizden, sevgilinizden, arabanızdan, yaşadığınız şehirden) yeterince memnun olsaydınız kendinizi bu aşamada bulmayacaktınız. Sizi o aşamaya getiren nedenlerinizi bir kez daha düşünüp, bütün kaygılarınızı, sorularınızı ve korkularınızı bir kenara bırakıp harekete geçin.

3- Doğru karar vermeden önce kararlarınızı tek başınıza aldığınızdan emin olun ve aldığınız karardan şüphe etmeyin. Arkadaşlarınıza ya da ailenize akıl danışmak her ne kadar doğru gibi görünse de, aldığınız kararlar etrafınızdaki insanlar da dahil tüm evreni etkilese de hep hatırlayın; yaşam sizin yaşamınız başkalarının değil.

İşte o başlarının olmayan yaşam başkalarından akıl almaya kalkışınca kafa karışıklığından, mutsuzluktan, keşkelerden öteye gidemiyor. Çünkü ne ve niçin istediğinizi en iyi siz bilirsiniz. Karar aşamasında fikir edinmek doğru bir davranış fakat fikir aşamasını geçip kararınızı alma yolunda iseniz soruları sadece kendinize sormalısınız. Sonra da gönül rahatlığıyla kararınızın arkasında durmalısınız.

4- Eylem planı yapıp kararınızı uygulamaya başlamak. Düşündünüz, taşındınız, yazdınız, kazanç kayıp envanteri yaptınız, emin oldunuz, kendinize biraz acımasızca ama doğru sorular sordunuz, duygularınıza danıştınız. Artık netsiniz. Kendinize bir yol haritası çıkarın önce en basitlerle başlayarak adım adım ilerleyin.

Örneğin yeni bir eve taşınma kararı aldınız; öncelikle bütçenizi belirleyin, taşınacağınız evi araştırmaya koyulun, istediğinize en yakın hali bulana kadar araştırın, kendinize zaman tanıyın ve doğru kıyaslamalar yapın “kendinize bu ev bana kendimi nasıl hissettirir” diye sorun. Sonra nihayet evinizi bulduğunuz da kurtulmak istediğiniz eşyalarınız, kıyafetleriniz varsa onlardan kurtulun. Yeni tuttuğunuz evin boş halini gidip kontrol edin, yapılacaklar listesi çıkarın ve onları mümkünse taşınmadan yaptırın. En nihayetinde her şeyi, herkesi geride bırakıp yeni kararınızı bütün sonuçlarıyla kabul ederek tadını çıkarın.

Korkmayın. İç güdülerinize güvenin. Hiçbir şey istenmeyen, keyifsiz bir hayatı yaşamaktan daha korkunç olamaz.

Yazar hakkında

Esenay Kılıç

S.Ü. Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk bölümünden mezun olan Esenay, çeşitli tiyatrolar dışında 10’u aşkın televizyon dizisi ve sinema filminde oynadı. Eş zamanlı olarak özel ve kurumsal firmalarda oyunculuk ve diksiyon eğitmenliği yaptı. Ayrıca maskaraa.com'da çeşitli kategorilerde yazar olarak devam etmektedir.

Yorum yap