Glutatyonu Artıracak En İyi 8 Besin

Glutatyonu Artıracak En İyi 8 Besin

glutatyon nedir

Glutatyon nedir? Glutatyonu arttıracak sağlıklı yöntemler nelerdir? Detaylı bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Geçenlerde Glutatyonu (GSH) tesadüfen bir yazı da görüp, ne olduğunu öğrendikten sonra, kafamda oluşan bir sonraki mantıklı soru, glutatyon düzeyini nasıl yükselteceğimiz ve daha da önemlisi bunu güvenli, doğal ve uzun vadeli etki ile nasıl yapabileceğimiz oldu. Bilgelik cevaplardan gelir ve cevaplar yalnızca sorular sormakla elde edilir, bu nedenle çok soru sorun. Soru ne kadar iyi olursa, cevaptan elde edilen bilgelik o kadar büyük olur. Bu yüzden önce Glutatyon (GSH) nedir sorusuyla başlıyoruz.

Glutatyon nedir?

Glutatyon (GSH), vücutta hayati rol oynayan üç ana amino asitten oluşan bir peptiddir. Sağlığımız için çok önemli olduğu düşünülen glutatyon, son araştırmalara göre neredeyse ne kadar yaşayacağımızın bile bir öngörüsü haline geldi. GSH’nin neden sağlık için çok önemli olduğunun nedeni ise vücudumuzdaki her hücrenin onu üretmesi.

Peki biz bu glutatyonu doğal ve sağlıklı yollarla nasıl artırabiliriz?

Hastalığın önlenmesinde ve yönetilmesindeki rolü, proaktif olması ve glutatyon düzeylerini yükseltebilmesi faydalarından dolayı aşağıdaki 8 gıda ve takviyeyi düzenli olarak tüketmek vücudumuzdaki glutatyon seviyesini otomatik olarak artıracaktır.

1- Deve Dikeni

Geçmişten günümüze geleneksel halk tarafından dünyanın her yerinde kullanılan deve dikeni, uzun süredir bağışıklık sistemi bozukluğuna bir çare olarak gösteriliyor. Bilim adamlarına göre, deve dikeninin iyileştirme kabiliyetinin sırrı GSH’yi geliştirme kabiliyetidir.

deve dikeni
2- Whey Proteini

Peynir altı suyu proteini, bir bağışıklık tepkisinden dolayı tükendiğinde glutatyonun yeniden oluşturulmasına yardımcı olan sisteini artırarak glutatyonu yeniler. Whey proteini, kanserle mücadele, bağışıklık sistemini güçlendirme, metabolizmayı arttırma ve iştahı azaltmada glutatyonu artırmaya yardımcı olan ideal takviyedir.

3- Kükürtlü Gıdalar

1990’ların ortalarından beri, sülfür amino asidi alımı yetersizliğinde, GSH konsantrasyonlarının karaciğer ve akciğerlerde büyük bir darbeye neden olduğu bir gerçek olmuştur. Kükürt içeren bazı gıdalar şunlardır;

Brokoli, şalgam, turp, karnabahar, kale, lahana, kara lahana, hardal otu, brüksel lahanası, su teresi, roka’dır.

kukurtlu gidalar
4- NAC

NAC’ın aslında bağımlılık, zorlayıcı davranışlar, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi nevrokognitif hastalıkların tedavisinde oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır.

5- B6, B9, B12, Biotin

Bu vitamin ve takviyeler vücudun glutatyon üretmesini sağlamak için en kritik faktörlerdir. Nohut, karaciğer, pinto fasulye, kuşkonmaz, mercimek, ıspanak, avokado, pancar, bezelye, brokoli.

biotin
6- Selenyum

Selenyum güçlü bir anti-oksidan olarak vücudunuzun GSH oluşturması için gereklidir. Mutfağınızdan selenyum içeren aşağıdaki gıdaları eksik etmeyin. Ay çekirdeği, mantar, esmer pirinç, ıspanak, yumurta, tavuk göğsü, hindi eti, tahıllar.

7- C ve E Vitamini

C vitamini, kırmızı kan hücrelerinde ve lenfositlerde glutatyon yükseltmeye yardımcı olur. E vitamini ise reaktif oksijen hasarını önlemek için GSH ile birlikte çalışan ve glutatyon bağımlı enzimleri koruyan önemli bir antioksidandır. C vitamin içeren besinler; portakal, yeşil biber, kırmızı biber, brüksel lahanası, greyfurt, kale, brokoli, kivi, çilek. E vitamin içeren besinler; badem, ıspanak, alabalık, kabak, avokado, ay çekirdeği, tatlı patates, zeytinyağı.

e-vitamini
8- Sığır Karaciğeri

Sığır karaciğeri de glutatyon üretimini artıran gıdalar arasında. Uzmanlar ise organik şekilde beslenen bir inekten alınarak yenen ciğerin glutatyon düzeylerini yükseltmede çok etkili bir yol olduğunu savunuyor.

Yazar hakkında

Büşra Bozkurt

Yorum yap