Birçok başarılı insanın her sabah herkes uyuyorken erkenden kalktığını ve bu rutine sadık kalmak için çaba gösterdiğini görmekteyiz. Bilim, sabahları erken kalkmanın birçok pozitif etkisi olduğunu kanıtlamış, bu etkilerin yalnızca kişisel üretkenliğimizle alakalı olmadığını bunun yanında vücut sağlığımız ve duygusal durumlarımız üzerinde de pozitif etkileri olduğunu söylüyor. Gelin güne erken başlamanın pozitifliklerine beraber göz atalım.
1. Tamamen uyanmak için yeterli zamana sahip olabilirsiniz.
Sabah uyandıktan hemen sonra bir fincan kahve içmeniz ya da soğuk bir duş almanız tamamen uyanmanız için yeterli olmayacaktır. Bunun sebebi uyandıktan sonra 2 ila 4 saat süren uyku yorgunluğudur. Bu süre içerisinde dikkat, hafıza ve tepkileriniz üretken durumda değildir. Üretken duruma gelebilmeleri için onlara yeterli süreyi tanımalısınız.
2. Daha kaliteli uyuyabilirsiniz.
Bilim insanları, sabahları erken uyananların uyanmayanlara göre çok daha kaliteli uyuduklarını keşfettiler. Geç yatmayı sevenlerde uyku bozukluğu oluşumu olasılığı çok daha yüksektir. Bununla beraber yatakta geçirdikleri süre erken kalkanlara göre daha fazla olsa bile yeterince iyi uyuyamazlar.
3. Yataktan daha dinç kalkabilirsiniz.
Alarmınızı sabahları sürekli ertelemek yerine kendinizi alarmın ilk çaldığı an kalkmaya alıştırmalısınız. 5 dakika aralarla 5 kez uyumanız uykunuzu almanızdan ziyade uyku döngünüzü bozacaktır. Ayrıca bu şekilde uyandıktan sonra kendinizi daha fazla yenilenmiş hissetmeyecek ve günün geri kalanına uykulu ve yorgun bir şekilde devam edeceksiniz.
4. Spor yaparak fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Çalar saatinizi sıfırlama alışkanlığı sadece uyku döngünüzü bozmakla kalmaz, aynı zamanda obeziteye yol açabilecek metabolizmanızı da etkiler. Yatakta yatmak yerine bu zamanı egzersiz yaparak vücudunuzun şekil alması için harcayın.
5. İşlerinizi ertelemek zorunda kalmazsınız.
Bilimsel çalışmalar, gün içerisindeki işlerini erteleyen insanların işlerini gece yaptığını göstermektedir. Daha erken uyananlar ise gece saatlerini yalnızca uyumak için kullanırlarken, sabah saatlerini ise önemli işlerini halletmek için harcarlar. Erken kalkmak için kendinizi eğitirseniz, öğleden önce üstünüzdeki çoğu yükü atabilirsiniz.
6. Bir şeyler yapmak için daha fazla motivasyona sahip olabilirsiniz.
Kimse farklı işler yapmak için erken uyanan insanlardan daha fazla motivasyona sahip olamaz.Bilimsel çalışmalar; erken kalkarak, işe geç kalmadan hazırlanmak, uzun ve kısa vadeli amaçları planlamak ve görevlerinizi anlamak gibi çeşitli fiziksel ve zihinsel aktiviteler için yeterli zamanınız olacağını kanıtlamıştır.
7. Öğrenmek için daha kolay konsantre olabilirsiniz.
Erken uyananlar çalışmalarında daha iyi sonuçlar verir. Bilim insanları, erken kalktığınız için okula veya işe zamanında gitmenin daha kolay olduğunu söylüyor. Bununla beraber başka konular hakkında daha az endişe duyarsınız ve daha kolay bir şekilde bağlanıp çalışabilirsiniz.
8. Daha iyi alışkanlıklar kazanabilirsiniz.
Çalışmalar, geç uyanmanın genellikle kötü alışkanlıklardan kaynaklandığını göstermektedir. Erken uyanmak eğlenceli gece aktivitelerini reddetmenize izin vermez ama daha sağlıklı alışkanlıklar seçmenize izin verir.
9. Daha mutlu hissedersiniz.
Bir kişinin psikolojik durumu ve genel mutluluğu güne ne zaman başladığına bağlıdır. Araştırmalara göre, erken uyanan insanların duygusal değişimleri daha stabildir. Geç yatan ve buna bağlı olarak geç kalkan insanlar da ise ruh hali değişimi daha sıktır ve depresyona sebep olacak duygulara sahiplerdir.
Kaynak: Brightside