Hamilelikte ağız tadı değişikliği çoğu anne adayının şikayetçi olduğu bir durumdur. Tıp da adı disguzi olan ağız tadı bozukluğu durumu hamilelikte anne adayını oldukça rahatsız edecek boyutlara gelebiliyor. Bu durum hamileliğin hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok değişikliğin bir arada olmasıyla alakalı olabilir. Hamileliğin ilk aylarında gerçekleşen mide bulantıları, aşerme veya psikolojik dalgalanmalar gibi ağız tadında değişme ve acılık hissi de bu belirtiler gibi kendini gösterir. Genel olarak hamileliğin ilk üç aylık döneminde görülen bu olay 4. ve 5. aylarda azalarak son bulabilir.
Hamileliğin başlarında östrojen hormonu artışı da ağız tadı değişikliğinde rol oynar. Bu konuda uzmanlar ağızdaki tat duyu gözeneklerinin büyümesinin, ağızda acı tat oluşmasını sağladığını ifade ederler.
Aynı zamanda hamilelik süresince alınan ilaç takviyeleri ve vitaminler de ağız tadın da değişikliğe sebep olarak acı hissi bırakabilir.
Bütün sebeplerin hepsi bu kadar değil ancak yapılacak ufak önlemlerle bunların önüne geçebilirsiniz.
• Her yemekten sonra dişlerinizi naneli diş macunuyla fırçalamaya özen gösterin.
• Ağız kokusu ve temizliği için ağız bakım suları kullanarak ağız içi bakteri oluşumunu önleyebilirsiniz. Bu bakteriler de ağız tadı değişiminde etkili olabiliyorlar.
• Karbonatlı su karışımıyla gargara yapıp ağız içi pH dengesini sağlayıp hem ağız bakımına yardımcı olursunuz hem de ağız tadınızı düzeltebilirsiniz.
• Naneli veya şekerli sakız çiğnemek ağız tadınızı dengelemede yardımcı olacaktır.
Son olarak tüm bunların geçici bir dönem olduğunu unutmamak gerekiyor. Siz hamileliğinizin tadını çıkarmaya bakın ve bunların hepsi bir süre sonra geçeceğini unutmayın.
Ayrıca burada yazılanlar bilgi amaçlı olup, size en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir.