İnternet Bağımlılığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İnternet Bağımlılığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

internet bagimliligi nedir

İnternet bağımlılığı nedir? İnternet bağımlılığı belirtileri nelerdir? İnternet bağımlılığı tedavisi hakkında merak ettiklerinizi sizler için anlattık.

Gelişen teknolojiyle birlikte internet ve sosyal medya hayatlarımızın olmazsa olmazı haline gelmiştir. İnternetin hayatımıza olumlu çok fazla getirisi olduğu gibi hayatımızdan kopardığı bazı şeyler vardır. Son zamanlarda adını pek çok duyduğumuz internet bağımlılığı da teknolojinin olumsuz yönlerinden biridir. İnternetin bağımlılık yapabildiği, Goldberg’in 1996 yılında yaptığı bir çalışma ile ortaya atılmıştır. İnternet bağımlılığı, internetin kontrol dışı ve bireye zarar verecek şekilde kullanımıdır diyebiliriz.

İnternet bağımlılığı belirtileri nelerdir?

Yung’a göre internet bağımlılığı sorunu çeken bireylerin ortak noktaları;

  • İnterneti aşırı kullanma isteğinin önüne geçilememesi ve buna bağlı olarak gelişen uykusuzluk sorunları
  • İnternetsiz geçirilen zamanda keyif alamama
  • İnternet olmayan durumlarda sinirlilik hali ve saldırganlık
  • Bireyin iş, sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması
  • İnterneti sorunlardan kaçmak için bir aracı olarak kullanma
  • Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalmak olarak tanımlanır.

İnternet bağımlılığı tedavisi

İnternet bağımlılığı tedavisi için önce bu bağımlılığın altında yatan bulunmalıdır. Bu bağımlılığı tetikleyen başka bir psikiyatrik bozukluk ya da kişilik bozukluğu olabilir. Eğer böyle bir durum varsa önce onların tedavisi için adım atılması, internet bağımlılığının da önüne geçecektir. İnternet bağımlılığında bilişsel davranışçı terapinin oldukça etkili olduğu pek çok araştırmada kanıtlanmıştır. Young ve arkadaşlarının yaptığı bilişsel davranışçı terapi programında internet bağımlılığının bilişsel davranışçı terapisi, zamanla sınırlıdır ve 10-16 seans arasında değişmektedir. Bilişsel davranışçı terapilerin sonucunda yaşam kalitesi ve depresyonda iyileşmeler gözlemlenmiştir.

Lütfen olası bir durumda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Yazar hakkında

İpek Erol

Yorum yap