Kahve, içerisindeki kafein maddesi ve farklı türdeki lezzetleriyle neredeyse her damağı kendisine bağlayan ve vücudumuzda pek çok yararlı etkiye sebep olan bir içecektir. Ancak tüm faydalı şeyler gibi kahvenin de fazlası zararlı olabilmektedir. Gerçek kahve severler, özellikle sabahları içilen o ilk kahveden vazgeçmenin ne kadar zor olduğunu bilirler. Bu yüzden bu yazımızda kahve içmeyi bıraktığınızda vücudunuzda neler olur ve bununla nasıl baş edebiliriz bu konuya değineceğiz.
1. Enerji düzeyinizde düşme meydana gelebilir
Kahve, enerji düzeyinizde artışa sebep olan bir maddedir ve bağımlılığı yaratan temel sebeplerden biri zaten budur. Bu sebeple gün içinde bir fincandan fazlasını tüketme ihtiyacı duyarız. Ancak kahve içmeyi bıraktığınızda tam tersi bir durum yaşanacak ve enerji düzeyiniz oldukça düşecektir.
2. Vücut ağırlığınız değişebilir
Kahvenin içindeki kafein, metabolizmanızı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Kahve içmeyi bıraktığınızda metabolizmanız yavaşlayabilir ve bu kilo almanıza sebep olabilir. Ancak içtiğiniz kahvenin içeriği de burada önemli rol oynayacaktır. Eğer bol şekerli ve kremalı kahveler tüketmeye alışıksanız bu alışkanlıktan vazgeçmek kilo verme yolunda iyi bir adım olabilir.
3. Bir şeylere konsantre olmakta zorlanabilirsiniz
Kahve içmek beyin aktivitesini arttıran ve kan basıncını yükselten dopamin ve adrenalin salınımını tetiklediği için sizi daha uyanık hale getirir ve bir şeylere konsantre olmanıza yardımcı olur. Beyniniz alıştığı şekilde uyarılmadığı için işinize ya da dikkat gerektiren durumlara yoğunlaşmanız biraz daha zor olabilir.
4. Kaygı seviyeniz yükselebilir
Kaygı seviyesi yüksek birisi olmasanız bile kafein tarafından uyarılmaya alışkın olan beyninizi kafeinden yoksun bırakmaya başladığınızda beyinde oluşacak kimyasal dengesizlik nedeniyle kaygı düzeyiniz artar.
5. Baş ağrılarınızda sıklaşma olabilir
Kafeinin kesilmesi ile beyindeki kan damarları açılır ve beyin kan dolaşımını arttırır. Bu sebeple baş ağrısı maalesef ki kafein yoksunluğunun en yaygın yan etkisidir. Vücudunuz bir süre sonra bu yeni duruma adapte olduğunda baş ağrılarınız sona erecektir.
6. Vücudunuzda titremeler meydana gelebilir
Kulağa ciddi gelen bir durum ancak endişelenmenize gerek yok. Kafein merkezi sinir sistemi için ciddi bir uyarıcı etkiye sahiptir. Bu uyarıcı etkinin kesilmesi ellerinizde titremeye sebep olabilir. Diğer semptomlara göre çok daha nadir görülür ve son kahvenizi içtikten sonra da 9 gün içerisinde kaybolacaktır.
Peki bu yan etkilerle nasıl baş edebiliriz?
1. Egzersiz yapın
Enerji düzeyinizi dengeleyerek olması gereken seviyelerde tutacak en temel ve gerekli şeydir. Aktif olmak uyanıklığınızı ve enerjinizi arttırır. Ayrıca kaygı düzeyinizi de azaltacak, stresinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. Böylelikle siz de kahve isteğinizle kolayca başa çıkabilirsiniz.
2. Beslenme düzeninizi değiştirin
Tükettiğiniz lifli gıda miktarını arttırmak hem enerji düzeyinizi yükseltecek, hem de kafein yoksunluğu sebebiyle yaygın bir yan etki olan kabızlıkla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Bulabileceğiniz en iyi doğal lif kaynakları meyve ve sebzelerdir. Lifli besinleri daha fazla tüketmek, kafein yoksunluğunun etkileriyle mücadele etmenin yanında konsantrasyonunuzu güçlendirecektir ve antioksidan etkiye sahiptir.
3. Kafein alımınızı düzenli olarak azaltın
Örneğin günde 3 fincan kahve tüketiyorsanız bunu önce 2 fincana sonra 1 fincana düşürmek gibi, kademeli ve düzenli azaltarak bırakmalısınız. Eğer bunu bir arkadaşınızla ya da eşinizle birlikte yaparsanız çok daha iyi sonuç alabilirsiniz. Bu süreç vücudunuzda yeterli kafein bulunmaması durumunun sebep olacağı stres ve kaygının azaltılmasına yardımcı olacak, kafeinsiz bir yaşama geçişinizi kolaylaştıracaktır.
4. Bolca su tüketin
Kahve alışkanlığınızdan vazgeçme yolunda, iyi bir hidrasyon (sıvı desteği) çok önemlidir. Her saat başı bir bardak su içerseniz yeterli olacaktır. Eğer sabahları bir şeyler yudumlama alışkanlığınızı devam ettirmek isterseniz kahve yerine çay tercih edebilirsiniz.
Kaynak: Brightside
Güzel bir yazı olmuş. Beğendim Ayrıca sade kahve candır. 😊
Teşekkür ederiz. 🙂