Kalsiyum insan vücudunda en çok bulunan mineraldir, dolayısıyla fazla miktarda kalsiyum ihtiyacı duyarız. Vücudumuzun kan basıncını dengelemek, hormon salgılanmasını düzenlemek ve sinir sinyallerini düzgün bir şekilde iletmek için de buna ihtiyacı vardır. Yeterince almadığınızda kalsiyum eksikliğinin beraberinde getirdiği semptomlardan muzdarip olabilirsiniz.
İşte vücudunuzun daha fazla kalsiyuma ihtiyacı olduğunu söyleyen belirtiler;
1. Kas krampları
Genellikle gece baldırlarınızda, kollarınızda ve koltuk altlarınızda meydana gelen kas krampları , kalsiyum eksikliğinin erken belirtilerinden biri olabilir. Ayrıca hareket ederken ve yürürken kas ağrıları da bunlarla beraber görülebilir. Zamanla vücudunuzun her yerinde kaslarda spazmlara kadar bile ilerleyebilir.
2. Diş ağrıları
Kalsiyumun büyük çoğunluğunu kemiklerimiz ve dişlerimizde depolarız. Bu yüzden Ca eksikliğinden ilk muzdarip olanlar diş ağrısı olanlardır. Eksikliğinden dolayı dişleriniz sararmaya, çürümeye ve incinmeye başlayabilir bunun yanı sıra periodontal dediğimiz diş etiyle ilgili problemlerle karşılaşma riski de artabilir.
3. Yutma güçlüğü
Oldukça şaşırtıcı gözükse de kalsiyum eksikliği disfajiye ve yutma güçlüğüne sebep olabilmektedir. Bu boğazınızda ki kasların zayıf kasılmalarından kaynaklanır. Daha ağır ve ilerleyen durumlarda ise gırtlak spazmlarına ve olağandışı ses değişimlerine bile sebep olabilir.
4. Tırnak kırılmaları
Tıpkı kemikler gibi tırnaklarımızın da bütünlüğü için kalsiyuma ihtiyaç duyarız. Kalsiyumun yetersiz olduğu durumlarda tırnaklarınız kurur, zayıflar, soyulma ve kırılma görülebilir. İyice zayıflayan tırnaklarınız günlük basit aktivitelerde bile fazlaca kırılganlık gösterebilir.
5. Sık sık hastalanma
Kalsiyum aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de önemli rol oynar, vücudumuzun virüs ve bakterilere karşı savunulmasına yardımcıdır. Eksikliği patojenlere karşı direnci azaltır ve sonuç olarak hastalanırsınız. Öksürük, hapşırma ve soğuk algınlığı gibi belirtiler gösterebilirsiniz.
6. Parestezi
Parestezi ciddi kalsiyum eksikliğinin de sebep olabileceği bir nörolojik hastalıktır. Ciltte hissedilen özellikle ağız çevresi, el ve ayaklardaki uyuşma ve karıncalanma, kas titremeleri hatta zayıf hafıza kayıpları bile görülebilmektedir.
7. Uykusuzluk
Doğrudan uykuya dalmamızı sağlayan melatonin hormonunun oluşumu kalsiyumla ilgilidir. Derin uyku sırasında ortaya çıkan kalsiyum seviyeleri daha da yükselir ve düşer. Yani vücudunuzda kalsiyum yoksa veya yetersiz düzeydeyse derin bir uyku çekemeyeceksiniz.
8. Depresyon
Kalsiyum elementi, sakinleştirici ve rahatlatıcı etki yaratabilen doğal bir yatıştırıcıdır. Ruh halini düzenlemek için de gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Yani kuralın şöyle olduğunu söyleyebiliriz; ne kadar az kalsiyum tüketirseniz, kendinizi o kadar depresif ve huzursuz hissedebilirsiniz.
9. Yorgunluk
Vücudunuzdaki kalsiyum eksikliği genel fiziksel sağlığınızı etkiler. Bu yüzden yorgunluk, halsizlik, enerji eksikliği gibi durumlar hissettiğinizde çareyi enerji içeceklerinde değil, diyetinizi dengelemekte ve düzenlemekte arayın. Bunun için bir uzmana danışabilirsiniz.
10. Kuru cilt
Hipokalsemi ya da bildiğimiz ismiyle kalsiyum eksikliği cildinizde de belirtilerini gösterebilir. Genellikle cildinizin kuru ve pullu bir görünüm oluşmasına neden olur. Aynı zamanda kalsiyum eksikliğinin egzama ve sedef hastalığı gibi diğer cilt rahatsızlıklarıyla da ilişkisi olduğu keşfedilmiştir.
11. İştahsızlık
Kalsiyum, kendi işlevleri dışında vücutta farklı mineral ve vitaminlerin emilimini kolaylaştıran dolaylı bir göreve de sahiptir. Bu da iştahımızın yerinde olmasını sağlayan önemli bir etkiye sahiptir. Vücudumuz bu etkiden mahrum kaldığı zaman, iştahsızlık sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır.
Kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?
En etkili tedavi tabi ki beslenme tedavisidir. Sağlıklı ve yetişkin bir insanın günlük yaklaşık 1000-1200 mg kalsiyum alması gereklidir. Yeteri miktarda kalsiyum alımınızı sürdürmek için diyetinizde kalsiyumdan zengin besinler; lahana, ıspanak, brokoli ve koyu yapraklı yeşillikleri eklemelisiniz. Bunların yanı sıra haşhaş, susam, incir, badem, mercimek, soya fasulyesi, peynir/yoğurt gibi süt ürünleri de kalsiyum içeriği zengin olan besinlerdendir.
Vücudunuzun kalsiyumu alması yanında iyi emilmesine yardımcı olmak için de D vitaminine ihtiyacımız vardır. Yani D vitamini alımını da artırmalısınız. Bu vitamin yumurta sarısı, istiridye, karides, mantar ve tahıl, yulaf ezmesi ve portakal suyu gibi bazı güçlendirilmiş yiyeceklerde bulunur.
Siz kalsiyum eksikliği belirtilerinden birisini yaşadınız mı ? Yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Brightside
Çok bilgilendirici bir yazı. Belirtilerimin bir çoğunun sebebini anladım. En kısa sürede doktora gideceğim. Teşekkürler ipek hanım.
Biz teşekkür ederiz 🙂 Daha fazlası için takipte kalın..
Oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş bundan sonra beslenmeme daha fazla dikkat edicem
Teşekkürler 🙂 Her konuda çeşitli bilgi için takipte kalın 🙂
Bu değerli bilgiler için teşekkürler İpek Hanım. Daha farklı konularda da bilgi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşmanızı temenni ediyorum.
Teşekkürler, her konuda daha fazla bilgi alabilmeniz için her zaman sayfayı ziyaret edebilirsiniz 🙂
Açıklayıcı,anlaşılır ve faydalı bir yazı olmuş çok başarılı.
İlginize teşekkür ederiz,takipte kalmaya devam edin 🙂