Hareketsiz bir yaşam tarzı ve sağlıksız beslenmenin yanında, hormonlar kilo alımında belirli bir rol oynayabilmektedir. Örneğin; 1 aydan fazla bir zamandır protein diyetlerinden birini uygulamanıza, karbonhidratın neye benzediğini unutmanıza rağmen kilonuz değişmediyse, muhtemelen sebebi östrojen hormonudur. Vücuttaki fazla östrojeni dengelemek için protein yönünden zengin besinlerin tüketiminin en aza indirilmesi önerilmektedir.
1. Biberiye esansiyel yağı fazla östrojenden kurtulmanıza yardımcı olur
Östrojen seviyesinin yüksek olması, çok sıkı bir diyete rağmen kilo alımına sebep olmaktadır. Yüksek östrojen salgılanması durumunda yağ daha çok göğüste ve kalçada depolanır, regl döngüsü düzensiz hale gelir. Bu dönemler, duygusal olarak hassas bir yapıda olduğumuz için yemek yeme isteği daha da artacağından, kilo alımı daha kolay olur.
Biberiye esansiyel yağı gibi özel yağlar, vücudunuzu fazla östrojenden arındırmaya ve vücut üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için hormon dengenizi düzenlemeye ve hafızanızı geliştirmenize de yardımcı olabilir.
2. Serotonin yönünden zengin besinler tüketmelisiniz
Ciddi miktarda serotonin eksikliği, genellikle depresyon ve kötü bir ruh haline sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra, düşük serotonin sorunuyla karşılaşan kişilerin yeme alışkanlıklarında da değişim olabilmektedir. Örneğin; bütün bir çikolatalı keki tek başınıza bitirmeyi veya geceleri patates kızartması yemeyi hayal ediyorsanız, bu serotonin eksikliği yaşadığınızın bir işareti olabilir.
Doğal besinlerden yumurta, fındık ve ananas yüksek miktarda serotonin içermektedir. Günlük bilinçli egzersiz yaparak, dışarıda temiz hava alarak ve sosyalleşerek de vücudunuzdaki serotonin seviyesini artırabilirsiniz.
3. Ghrelin(açlık) seviyesini dengede tutmak için egzersiz yapabilirsiniz
Ghrelin, aç olduğumuzu hissettiren hormondur. Ghrelin seviyesi açken düşüktür, yemek yediğimizde yükselir. Güçlü bir hormon olması ve vücudumuzun yağ depolamaya çalışması sebebiyle; bir yıl boyunca çok sıkı bir diyete rağmen ghrelin seviyeniz hala yüksek olabilmektedir. Ghrelin, hem kolay hem de zor kilo kaybına sebebiyet verebilir. Başa çıkması zor gibi görünse de kolay bir yol var; düzenli egzersiz! Düzenli egzersiz yaparak ghrelin seviyesi kontrol altına alınabilmektedir.
Ghrelin önemli bir hormondur ve günlük hayatımızı, eylemlerimizi, en önemlisi hafızamızı korumaya yardımcı olur. Bu sebeple, ghrelin seviyesini kontrol altında tutmaya çalışırken dikkatli olunmalı, gereğinden fazla düşürülmemelidir.
4. Nöropeptid Y’yi dengede tutmak için çok uzun süre aç kalmamalısınız
Nöropeptid Y, nöronların, diğer nöronlarla iletişim kurmak için kullandıkları küçük moleküllerdir. “Savaş veya kaç” (fight or flight) mekanizmamızı kontrol eder.
Kandaki nöropeptid Y seviyesinin yüksek olması iştahımızı artırır. Nöropeptid Y’nin aşırı yüksek olması durumunda, yağ dokusu karın kısmında depolanmaya başlar. Yeterli miktarda protein ve lif ile beslenmeli ve çok çok uzun süre boyunca aç kalmamalısınız.
5. Prolaktin seviyenizin yüksek olduğundan şüpheleniyorsanız doktora görünmelisiniz
Prolaktin, esas görevi kadınlarda süt bezelerinin oluşumuna yardımcı olmaktır. Erkeklerde ise sperm üretiminde rol oynar. Hem kadın hem erkek üreme sağlığı için önemli bir hormondur.
Yüksek seviyedeki prolaktin hızlı kilo alımına ve vücutta başka değişimlere de sebep olabilir. Kadınlarda yüksek olması durumunda kıllar hızlı uzar veya artar ve regl döngüsü değişebilir. Erkeklerde ise meme bezlerinin büyümesine neden olur. Bu gibi durumların artarak devam ettiğini gözlemlediğinizde doktora görünmeniz karşılaşabileceğiniz başka sorunları engelleyebilir.
6. Glukagon seviyesini artırmak için öğünlerinizin arasını uzun tutabilirsiniz
Glukagon, pankreas tarafından salgılanır, kan şekerini kontrol eder. Glukagon, iştahı azaltarak yağ sindirimini düzenler. Glukagon seviyesini artırmak için yeme alışkanlıklarınızı normalleştirmek çok önemlidir.
Öğünler arasında açlıktan bayılmayacak şekilde uzun aralar verildiğinde, hormon, yağı kendi kendine sindirmektedir. Her zamankinden bir miktar fazla protein tüketimi, kandaki glukagon seviyesini artırmaya yardımcı olmaktadır.
7. Hayatınızda adrenalin ve sağlıklı stresler olmalı
Adrenalin (epinefrin) metabolik süreçleri hızlandırır ve yağ yakımında etkilidir. Epinefrin, bazı durumlar karşısında, belirli veya bazen aşırı hissettiğimiz en güçlü histir. Uzun zamandır her şey monoton ve heyecanlanmıyorsanız, belki de hayatınıza biraz adrenalin gereklidir. Hayatınıza hareket katacak, sizi motive edecek stresler ve heyecanlar edinmeniz motivasyonunuzu artıracaktır. Tabi ki bununla birlikte beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmedikçe, adrenalin tek başına yeterli olmayacaktır.
8. Aşırı testosterondan kurtulmak için fitoöstrojen içeren yiyecekler tüketin
Fitoöstrojen, Fito, yani “bitki” ile östrojen kelimelerinin bir arada kullanımıdır. İnsan vücudunda çeşitli şekillerde fonksiyon gösteren bir kimyasaldır. Doğal östrojenin yapısına benzer bir yapıdadır.
Testosteron, erkeklik hormonu olarak bilinir ancak kadın vücudunda da az miktarda bulunmaktadır. Testosteron seviyesini doğal yollarla düşürmek için fitoöstrojene ihtiyaç vardır. Doğal yollarla testosteron seviyenizi azaltmak için soya, kahve ve tam tahıllı besinler tüketebilirsiniz.
9. Daha fazla yürüyün ve adiponektin yokluğuyla savaşmak için antep fıstığı tüketin
Adiponektin, yağ dokusundan salgılanan aktif hücrelerden biridir. Diğer hücreler gibi adiponektin de obezite, bağışıklık sistemi, kan şekeri, iştah dengesi vb. üzerinde bir çok önemli rol oynar. Fazla kilo genellikle adiponektin eksikliğinden kaynaklandığı gibi; yağın çoğunlukla karında depolanmasına sebep olur. Uzmanlar, ediponektin enjeksiyonunun, fazla kiloyla ve diğer metabolik sorunlarla da savaşmaya yardımcı olacağını savunmaktadır. Yani bu enjeksiyon iştah dengenizi etkilemeden kilo vermenize yardımcı olabilmektedir.
Kandaki hormon seviyesini kontrol altına almak için düzenli egzersiz yapmalı, günde az 90 dakika koşmalı ve antep fıstığı tüketmelisiniz. Ayrıca öğünlerinizdeki karbonhidratları, içinde doymamış yağlar olan avokado, zeytin, zeytinyağı ile değiştirirseniz kilo vermeniz çok daha kolay olur.
10. Formda kalmak için tiroid bezinizin sağlıklı olmasına dikkat edin
Tiroid hormonları metabolizmayı düzenler. Hareketsiz veya aşırı aktif bir tiroid bezi, temel metabolizmayı çok yavaş veya hızlı hale getirebilir. Yani tiroid bezi ile ilgili sorunlar ve hormonlarının dengesizliği, kilo alımına neden olabilir. Tiroid bezinizin düzgün çalışmadığından şüphelendiğiniz durumlarda mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Doğal yollarla tiroid bezini düzenlemek mümkündür. Brezilya fıstığı ve yeşil yapraklı besinlerin içinde bulunan mineraller, tiroid bezini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Ancak tiroid bezinizin durumuna bağlı olarak tüketmeniz veya tüketmemeniz gereken bazı besinler vardır. Bu da uzmanlar tarafından yapılan testler sonucunda öğrenilmeli ve ona göre beslenilmelidir.
Bu makalede sunulan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm tavsiyeler tamamlayıcı olarak görülmelidir. Hormonlarınızla ilgili bir sorun olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir doktordan yardım almalısınız.
Kaynak