Kitap okumak internetin bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde keyifli zaman geçirmek ve kişisel gelişim için en çok tercih edilen aktivitelerden biriydi. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle kişiler zamanlarını doldurmak üzere başka başka şeyler buldular. Her yanımızı saran bilgisayar, televizyon ve mobil ekranlarının, kitap okumanın bize sunduğu keyfi ve faydaları unutturması kolay olabilir. Bu yazımız da kitap okumanın faydalarından bahsedelim ve ekranların bunu unutturmasına izin vermeyelim.
Kitap okumak neden önemlidir?
Kitap okumak, başka bir insanın duygusal dünyasına girmenin en iyi yoludur; dünyayı başka bir bakış açısı ile görmek açısından çok önemlidir. Kitaplar, bilmediğimiz insanların hikayelerini anlatır, henüz olmadığımız yerleri ve hayal edebileceğimiz dünyaları bize gösterir.
Kitap okurken kendi dünyanızdaki sorunlarınızı terk eder; hayatın telaşı ve stresinden bir nebze olsun uzaklaşarak, başka hayatlara misafir olursunuz. Kendi zihinsel filminizi yaratmaktan daha iyi hiçbir şey yoktur. Okurken asla ve asla yalnız hissetmezsiniz.
Kitap okumak insanı nasıl geliştirir?
Her yeni bir kitap sizi; daha önce görmediğiniz hayatlarla, hiç tanışmadığınız insanlarla, bambaşka karakterlerle tanıştırır. Bu sizin ufkunuzu genişletmenize, yeni bakış açıları kazanmanıza, empati yeteneğinizin gelişmesine ve açık fikirli bir birey haline gelmenize katkı sağlar. Bilgiye ulaşmanın en etken yolu okumaktır. Bilgi sizi güçlendirir. Kitap okuma alışkanlığı kelime dağarcığınızın zenginleşmesine böylelikle hitabet ve etkili konuşma konularında yetenekli ve sosyal hayatında, insan ilişkilerinde başarılı bir birey haline gelmenizi sağlar.
Kitap okumak zihninizi çalıştırır; size yazarla konuşma imkanı sunar, fikir cimlastiği yaptırır ve yazarın fikirlerini kabul etme ya da reddetme üzerinde düşünmeye sevk eder. Kitap okumak sizi sakinleştirir ve stresi azaltır. Okuduğunuz kitaba yoğunlaştığınızda, sizi gerçek dünyanızdaki problemlerden uzaklaştırdığını fark edersiniz.
Hayal gücünüzü geliştirir ve yaratıcılığınızı arttırır. Düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini arttırır. Odaklanmayı güçlendirir; analitik zekanızı geliştirir ve bu sayede algılama, problem çözme ve karar verme süreçlerinde daha verimli olmanızı sağlar.