Kleptomani, bir dürtü kontrol bozukluğudur. Kişinin dürtülerine hakim olamadan ihtiyacı olmayan bir nesneyi kontrolsüzce çalması rahatsızlığıdır. Toplumda kötü görülse de bu rahatsızlıktan muzdarip olan bireyleri anlamaya çalışmalıyız; çünkü onların elinde olmayan sebeplerle çalma işlemi gerçekleşir.
Kleptomani belirtileri nelerdir?
- Ergenlik döneminde başlar ve geç erişkinliğe kadar, tedavi edilmediğinde ise hayat boyu
devam eder. - Kişinin stresli bir durumdayken, herhangi bir yerden, ihtiyacı olmayan bir eşyayı çalması
- Çalma işlemi sonrasında haz duyulması ve tatmin olma hissi
- Çalınan eşyaların maddi ya da manevi herhangi bir değeri genelde yoktur.
Kleptomani nedenleri nelerdir?
Kleptomani, genellikle tek başına bir bozukluk değildir. Kimlik sorunları, kişilik bozuklukları, depresyon, anksiyete bozuklukları bu rahatsızlığa eşlik eden ve kleptomaninin tedavisini zorlaştıran bozukluklardır. Psikanalitik bakış açısına göre kleptomani nedeninde bireyin içinde bulunduğu çevreye ya da küçüklüğüne olan bastırılmış öfke yatar. Alt benlik her an haz almak isteyen ilkel benlik olduğu için çalma davranışı gerçekleşirken haz alınır. Kişinin çocukluğunda yatan bastırılmış travma, taciz, ihmal edilme gibi durumlar da bu davranışa yol açabilir.
Kleptomani tedavisi
Kleptomani de en etkili tedavi çoğu rahatsızlıkta olduğu gibi ilaçla psikoterapinin aynı anda gittiği tedavidir. İlaç tedavisinde dürtü kontrolünü sağlayan, beyinde dopamin veya seratonin artışını sağlayan ilaçlar etkili olabilmektedir. Bireyin ihtiyacına göre bilişsel davranışçı ya da psikodinamik yöntemler ilaç tedavisiyle gittiğinde etkili sonuçlar elde edilebilir. Bireyin çocuklukta yaşayıp atlatamadığı, affedemediği herhangi bir olay bu davranışa yol açıyorsa psikodinamik yöntemlerle bu olay çalışılıp atlatılabilir.
Unutmayın; burada anlatılanların hepsi bilgi amaçlıdır. Lütfen olası bir durumda uzmandan yardım almayı unutmayın.