Kontür Nedir? Kontür Nasıl Yapılır?

Kontür Nedir? Kontür Nasıl Yapılır?

kontur nedir nasil yapilir

Uzun yıllardır uygulanmakta olan fakat günlük makyaj rutinimize yeni eklenen kontür nedir ve kontür nasıl yapılır? Kontür, yüzümüzü boyutlu göstermeye yarayan, kemiklerimizi belirginleştirip, gizlemek istediğimiz yerleri gölgeleme işlemi ile arka plana atarak yüzümüzü daha ince göstermemizi sağlayan bir makyaj yöntemidir. Doğru yapıldığı zaman güzel bir görüntü ortaya çıkarken, maalesef çoğu kadın yanlış kontür uygulaması ile yüz hatlarını çok kötü gösteriyor. Peki, doğru kontür uygulaması nasıl yapılır, kullanmanız gereken ürünler nelerdir? Kontüre dair bütün sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kontür hangi ürünlerle yapılır?

Kontür, makyaj ile yapılan bir ışık oyunudur. Uygulanan yöntemler, gölgeleme ve aydınlatmadır. Bu nedenle, kontür makyajı için koyu ve açık renk, iki ürüne ve bunları dağıtmak için fırça veya makyaj süngerine ihtiyacınız var. Kontür yapmak için ihtiyacınız olan renklerin bir arada bulunduğu bir kontür paleti kullanabilir, eğer kontür paletiniz yoksa gölgelemele işlemi için, içinde çok fazla turunculuk barındırmayan bir bronzer veya ten renginizden birkaç ton koyu bir fondöten, aydınlatma içinse yine teninizden bir-iki ton açık bir kapatıcı veya fondöten kullanabilirsiniz. Eğer parlak bir görüntü seviyorsanız aydınlatmak istediğiniz yerlere highlighter da uygulayabilirsiniz.

Kontür ürünleri pek çok çeşide ayrılır. Kullanacağınız ürünleri seçerken beklentinizi en iyi karşılayacak, elinize en yatkın olan, kolay uygulayabileceğiniz ürünler seçmelisiniz. Krem ve stick ürünler, toz ürünlere göre daha kolay uygulanır ve dağıtılır. Kalıcılığı daha fazladır. Özellikle de yaz aylarında, daha doğal bir görüntü ve kalıcılık için krem yapıda ürünler tercih edilmelidir. Toz ürünlerde ise renk seçeneği daha fazladır. Renkler karıştırılarak uygulanabildiği için istenilen rengin elde edilebilmesi daha kolaydır. Eğer toz ürünler tercih edecekseniz, en iyi sonucu elde etmek için ürününüzü uygulamak için açılı bir fırça tercih etmelisiniz.

Kontür yapacağınız ürünleri seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ürünlerin rengidir. Beyaz bir tene sahipseniz; daha soğuk alt tonlu, içinde grilik bulunduran ve daha açık renkte ürünler kullanmalı, esmer ve buğday tenliyseniz; daha kahverengi, içinde hafif kızıllık barındıran sıcak alt tonlu ürünler tercih etmelisiniz.

kontur nedir nasil yapilir
Kontür yaparken bilmeniz gereken şey, öne çıkarılmak istenen bölgeler aydınlatılmalı, geri kalan yerlere koyu renk uygulanmalıdır. Burada önemli olan yüzünüzün şekline göre öne çıkarmak istediğiniz ve gizlemek istediğiniz yerleri iyi bilmenizdir. Yüz hatlarınıza en uygun kontür uygulamasının nasıl olacağından emin değilseniz bile deneme yanılma yöntemi ile bir kaç denemeden sonra size en uygun kontür uygulamasını yapabilirsiniz.

Kontür nasıl yapılır?

1. Adım: Elmacık kemiklerini ortaya çıkarmak için koyu renkteki kontür ürünü elmacık kemiklerinin altına, alnı daha dar göstermek için alın kenarlarına ve saç diplerine, burnu inceltmek için burun kenarlarına, dudakları daha dolgun göstermek için dudak altının ve üstünün tam ortasına, burnu daha kalkık göstermek içinse burnun altına uygulanmalıdır. Gıdınızdan şikayetçiyseniz ve yüzünüzün daha ince görünmesini istiyorsanız çene altınıza uygulayabilirsiniz. Ancak doğal bir görüntü için ürününüzün teninizden çok daha koyu olmadığına ve ürünü iyice dağıttığınıza dikkat etmelisiniz.

2. Adım: Vurgulamak istediğiniz yerlere ise aydınlık ürünleri sürmelisiniz. Elmacık kemiklerinize, T-bölgenize ve çenenize aydınlatıcı ürününüzü sürmelisiniz. Kaşlarınızı belirginleştirmek ve daha kalkık göstermek için ürünü kaş altlarınıza da uygulayın.

3. Adım: Kontürünüzün daha doğal durması için üzerinden transparan pudra geçebilir, öne çıkarmak istediğiniz yerleri daha aydınlık göstermek için transparan pudra ile baking yapabilirsiniz.

Yazar hakkında

Özge Özbaşar

Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisi. Aynı zamanda maskaraa.com’da çeşitli kategorilerde yazar olarak devam ediyor.

Yorum yap