Orijinal adı Sinniy Kit olan ve Rusya’dan dünyaya yayılan bu oyun, özellikle henüz zihinsel ve psikolojik gelişimini tamamlayamamış 10 – 14 yaşları arasındaki çocukları hedef almaktadır. Normal bilgisayar oyunlarının aksine resmi bir siteden indirilemeyen ve yasal satışı olmayan oyuna ulaşım Rus chat sayfalarından gönderilen link ile sağlanmaktadır.
Yollanan link aracılığıyla oyuna giriş yapan kişilerin bilgisayarlarına aynı link ile bir virüs yollanmakta; tüm kişisel bilgileri, resimleri, videoları ele geçirilmekte ve bu sayede kişiler şantaj yoluyla oyuna devam etmeye zorlanmaktadırlar.
Mavi Balina Oyunu Nasıl Oynanır? Görevler Nelerdir?
Mavi balina oyunu, çoğu fiziksel ya da ruhsal şiddet içeren 50 talimattan oluşmakta, her gün oyuncudan bir talimatı yerine getirmesi istenmekte ve 50 gün süren oyun sonunda oyuncuya son talimat olarak kendini öldürmesi yani mavi balina olması istenmektedir. Oyun süresince oyunculara verilen görevlerden bazıları şu şekilde Bilinmektedir.
- Belli bir süre yüksek sesli müzik dinleme
- Gece yarısından sonra mezarlığa gidip selfie (öz çekim) çektirme
- Belli bir zaman tüm insanlardan uzak durması
- Sabaha karşı uyanıp tüm gün korku filmi izleme
- Vücuduna kesici aletlerle balina resmi çizmesi gibi görevleri yapması istenmektedir.
Bu talimatlar neticesinde oyuncuların psikolojileri bozulmakta, toplumdan ve ailelerinden uzaklaşmakta, kişiler içe kapanık bir ruh hali içine girmekte, tepkisizleşmekte ve duygularını dışa vurmaktan kaçınır hale gelmektedirler.
Peki Aileler Ne Yapmalı?
Aileler çocuklarını bu duruma karşı iyi gözlemlemelidirler. Gece bilgisayar başında geçirdiği sürelerde artış olan, davranışlarında değişimler olan, ailelerinden uzaklaşan, içe kapanan, konuşmalarını kısa cümlelerle sürdüren, olaylara karşı ilgisizleşen çocukları için psikolojik destek almalı, yakın ilgi ile çocuklarına destek olmalıdırlar.
Bu oyun sebebiyle dünyada yaklaşık 200’e yakın genç hayatına son verdi. Oyun ülkemizde de can almıştır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve İçişleri Bakanlığı ortak bir çalışma yapmıştır. BTK başkanı olası şüpheli durumları ihbarweb.org.tr adresine ihbar edilmesini istedi.
İngiltere’de ise mavi balina oyununa karşı yürütülen çalışma sonucunda çocukların arkadaş baskılarına karşı koymaları amacıyla “nasıl hayır denir” başlıklı dört maddelik bir liste yayımladı. Bu listeye göre aileler çocuklara öncelikle kendine güvenmeyi aşılamalı, kendi kararları olabileceğini ve istemediği şeyleri yapmamayı tercih edebileceklerini öğretmelidirler.
Listeye göre ikinci olarak arkadaşlarının tercihlerine saygılı olmalarını fakat aynı zamanda arkadaşlarının da onların kararlarına saygı göstermesi gerektiğini öğretmelidirler. Üçüncü olarak “hayır” demeyi öğretmeli, hayır diyebilmenin öz güven ve cesaret gerektirdiğini söylemelidirler. Son olarak çocuklar yaptıkları eylemlerden rahatsız olduklarında başka bir şey yapmayı önerebileceklerini öğretmelidirler.
Peki Neden Mavi Balina?
Oyun, adını yaşayan en büyük deniz memelisi olan mavi balinalardan alır. Diğer isimleri gök balina olan bu deniz canlıları, toplumda kendilerini sebepsiz karaya vurarak, intihar etmeleriyle bilinmektedirler. Oyun bu sebeple adını bu canlılardan almaktadır.
Oyunun kurucusu 22 yaşındaki Rus Philipp Budeikin intiharlarla ilişkilendirilen oyunu sebebiyle tutuklanmış 3 yıl hapse mahkum edilmiştir. Budeikin duruşmada yaptığı açıklamalarıyla gündeme oturmuştur. Toplumda temizlik yaptığını ve kurbanlarının biyolojik atık olduğunu söyleyen zanlı toplumda büyük tepkilere neden olmuştur.