Yaz mevsimini geride bırakıp soğuk aylara doğru ilerlediğimiz dönemlerde saçlarımız, vücudumuz nasıl bu değişimden etkileniyorsa ruhumuz da etkilenebilir. Bu mevsimsel depresyon; kış depresyonu veya diğer adıyla Mevsimsel Afektif Bozukluk (Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu) olarak isimlendirilir.
Mevsimsel depresyonun en önemli tetikleyicilerinden biri yaz aylarındaki canlılık ve güneşin yerini soğuk ve gri rengine bırakması diyebiliriz. Beynimizde bulunan “serotonin” ve “melatonin” düzeyleri mevsimsel olarak iniş çıkış göstermektedir. Özellikle serotoninin büyük bir miktarını güneşten almaktayız. Bu iki kimyasal enerjimiz, ruh halimiz üzerinde oldukça aktif yapıya sahiptir. Kış aylarına geçişle beraber güneşin azalması serotonin miktarının azalmasını beraberinde getirir. Bundan dolayı depresyon eğilimimiz biyolojik olarak oluşmaya başlar.
Bu durumda üzerimize düşen bazı durumlar mevcut. Kendimizi eve kapatmak ve depresyona esir olmak yerine güneş ışığından daha fazla yararlanmaya çalışmak, kendinize vakit ayırmak, karanlık ortamda çok fazla kalmamaya çalışmak, spor, arkadaşlarınız ve ailenizle vakit geçirmek, beslenmenizde dengeli ve düzenli olmak bu durumu atlatmanız da size pozitif olarak etki edecektir.
Genel olarak bu dönemde isteksiz, ilgisiz, enerjisi düşük bir ruh halinde olabilirsiniz fakat yaptığınız şeylerden zevk almaya endekslenirseniz bu durumu atlatmanız açısından kendinize yardımcı olmuş olursunuz.
Son olarak mevsimsel depresyon için uygulanan bazı terapi yöntemlerini kısaca görelim.
- Psikoterapi: Bilişsel – Davranışçı terapi
- İlaç Tedavisi: Ağır semptomlar gözlemlendiğinde
- Foto – Terapi (Işıkla Terapi): “Ruh halinizi etkileyen hormon ve kimyasal seviyeleri üzerinde değişiklik yaratabileceğinden hareketle parlak ışığa maruz kalmanın çökkünlüğü azaltacağı değerlendirilir. Işıkla terapide parlak güneş ışığı vererek tüm dalga boyla ışığın, kişinin bir metre uzağında günde 2-4 saat tutulması ve dakikada bir kez kişinin ışığa göz atması sağlanır. Güneşin az görüldüğü sonbahar ve kış aylarında ışıkla terapi 3-4 gün içinde belirtilerde azalma sağlar. Ancak bazı kişilerde baş ağrısı gibi yan etkileri olabilir.”