"Oturmak" Yeni Kanser mi?

“Oturmak” Yeni Kanser mi?

oturmanin zararlari

Belki oturmak yeni kanser deyip nedenini sormak kulağa çok abartılı geliyor olabilir. Sizi korkutmak değil, farkettirmek istiyoruz. Zihnin ve bedenin birbirleriyle sürekli iletişim halinde olmaları ve uyumlu çalışmaları gerekir. Hareketsizlik ve sağlıksız yaşam aralarındaki bağı koparır, beden farkındalığınızı yitirmenize neden olur. Uzun süre hareketsiz kalan bir beden, kas kaybeder ve hareket kabiliyeti azalır. Koordinasyon ve denge kayıpları yaşamaya başlar.

Uzun süreli ve kambur oturan kişilerde omurganın disklerinde, bağlarda, eklemlerde dengesiz yüklenmeyle karşılaşılabilir. Esneklik ve hareket kabiliyetini zamanla yitiren omurganın karşılaşabileceği bizi gözle görülebilir bir şekilde şeklen bile etkileyebileceği birçok hastalığı vardır. Kambur oturulduğunda akciğerleri sıkıştırmaktadır. Akciğerin alanı kısıtlandığı için aldığımız oksijen miktarı azalmaktadır. Uzun süre oturduğumuzda bacaklara giden damarlarda tıkanıklıklar başladığı görülmekte ve bu ayaklarda şişme ve uyuşukluğa sebep olabilmektedir. Bunlar karşılaşabileceğimiz sorunlardan sadece bazılarıdır.

Peki “oturmak yeni kanser mi” deyişi nasıl ortaya atıldı?

Yürüme uyarısı veren saatlerin tanıtımını yaparken ortaya atılmış olan bu deyiş, aslında neyi kastediyor? Aslında bu deyişi, oturmak yeni sigara içmek olarak anlattığımızda belki daha kabul edebilir bulabilirsiniz. Dilerseniz bu sorunu çözmek için size yürümenizi söyleyen aksesuarlara ya da telefonunuzdaki uygulamalara güvenmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak hareket etmeye geldiğinde sonunda bunu yapıp yapmamak sizin kararınız olacaktır. Hiçbir uyarıcı veya hatırlatıcı sizi harekete gerçekten itemez.

Peki bunu nasıl çözebilirsiniz?

Vücudunuzun, size uyarılar vermesini sağlayabilirsiniz. Hareket etmek istemezken ya da tam manasıyla bir egzersize zaman bulamazken bile nasıl egzersiz yapabilirsiniz?

  • Su tüketimini artırdığınızda sadece bu sebepten bile ayağa kalkmak ve hareket etmek zorunda kalacaksınız.
  • Güne hazırlanırken bile, günlük rutinlerinizi, akıcı hareketler bütününe çevirmeniz mümkün olabilir. Örneğin; dişinizi fırçalarken, saçınızı yaparken bile aralıklı olarak ayak değiştirerek tek ayak üzerinde durarak bu işleri gerçekleştirmeyi çalışmayı deneyebilirsiniz.
  • Her yere hafif tempolu yürüyebilirsiniz.
  • Telefonlarınızı yürüyerek cevaplarsanız, yürürken endorfin salgıladığınız için telefon konuşmanız daha etkili bir konuşma olacaktır. Özellikle iş konuşmalarında inanılmaz etkisini göreceksiniz.
  • Asansörleri yeterince basık bulmuyor musunuz? Yarın asansörü kullanmak yerine merdivenleri deneyin. En azından asansörden bir kat aşağıda inerek başlayabilirsiniz.
  • Eve aldığınız oyun konsollarını bile hareket içeren oyunların olduğu konsollardan seçmeye çalışabilirsiniz. Oyun oynarken hareket etmiş olacaksınız.

Bizim aklımıza şimdilik gelenler bunlar; siz de günlük hayatta sizi zorlamayacak hareketleri yaparak birçok hastalıktan kendinizi koruyabilirsiniz.

Yazar hakkında

Merve Belen

Doğu Akdeniz Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun olan Merve, Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Tezli Yüksek Lisans Bölümünde Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. Ayrıca, Klinik Pilates ve Spor/Ortopedik Rehabilitasyon alanlarında özel seanslar almaktadır.

2 yorum

  • Merve hanım iyi günler. Sizce günde 10.000 adım mı atmak gerekir yoksa 30dk’lık tempolu yürüyüşler mi yapılmalı?

    • Sedanter (hareketsiz) biriyseniz belki ilk etapta çok uzun adım sayıları sizi zorlayabilir. Küçük tempolu yürüyüşlerle başlayabilirsiniz. Ama önemli olan hareket etmeye gönüllü olmak. Daha sonraki yazılarımızda hangi sporun neye etkili olduğunu anlatacağız. Takipte kalın.

Yorum yap