Özgüvensiz İnsanların 8 Ortak Özelliği - Maskaraa

Özgüvensiz İnsanların 8 Ortak Özelliği

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Güvensiz davranış zehirlidir ve hayatımızı perişan edebilir. Zamanla düşük benlik saygısı bir diğer değişle özgüven eksikliği fark etmezsek, birçok fırsatı kaçırabiliriz veya hatta bizi aşağı doğru bir sarmalın içine sokabilir. İyi haber şu ki, her zaman yeterince güvende olmadığınızı gösterebilecek belirli nedenler vardır. Herhangi bir soruna yol açmadan önce bunun üstesinden gelmek için düşük güvenin 8 işaretini önce bilmek gerekir.

1. Aşırı derecede pozitifsiniz.

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Pozitif kalmak harika olsa da, bazen insanlar duygusal güvensizliklerini gülümsemelerinin arkasına saklayabilirler. Bazen insanlar bunu kötü bir şeyden dikkatini dağıtmak için kullanırlar. Mesela zor bir gün geçiren arkadaşınızı aradığınızda – eğer yeterince özgüvenlilerse, dertleri hakkında dürüstçe konuşacaklardır. Aksi takdirde, gerçek problemlerle uğraşmaktan uzaklaşarak, olan iyi şeylere odaklanacaklardır.

2. Sürekli mükemmel sonuç istiyorsunuz.

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Mükemmeliyetçilik, özgüven eksikliğinin bir sonucu olabilir. Kendisinden asla memnun hissetmeyen bir kişi aldığı sonuçları kabul edemez ve ideal bir sonuç elde etmeye çalışırken uzun süre bir göreve sabit kalabilir. Örneğin, özgüveninin düşük olduğu bir kişi, odanın yeterince temiz olmayacağından ve misafirlerin tatmin olmayacağından endişe duyacaktır. Yani temizlik için 30 dakika harcamak yerine, bu insanlar her şeyin temizlendiğinden emin olmak için saatler harcayacaklar.

3. Geri bildirimi kabul edemezsiniz.

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Güvensizseniz, birisi çalışmanızı gözden geçirdiğinde, geri bildirimin tamamladığınız görev hakkında değil, kişisel olarak sizinle ilgili olduğunu düşünebilirsiniz. Sonuç olarak, geri bildirimi kabul etmek çok zor olabilir. Bir dahaki sefere birisi size geri bildirimde bulunduğunda, size verilen değerli bilgilere, örneğin nelerin daha iyi yapılabileceği gibi odaklanmaya çalışın ve birisi sizi övdüğünde erdeminizi inkar etmeyin.

4. Başarılarınızı paylaşmanız önemlidir.

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Sosyal medyanın yardımıyla hayatımızın iyi yanını paylaşmak özellikle kolay hale geldi. Ancak, birisinin hayatındaki iyi şeyleri aktif olarak sergilediğini görürseniz, yalnızca onay ve kabul arıyor olabilir ve duyguları buna bağlıdır. Başkalarıyla iyi şeyler paylaşmanın bir sakıncası olmasa da, öz-değer duygularınızı artırmamalı.

5. Hayır diyemezsiniz.

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Başkalarına yardım etmek istiyorsan harika, ama insanlar seni kullanıyorsa, buna bir son verme zamanı. Ne zaman kendi pahasına bir başkasına yardım edersen, zihniniz, istediğiniz şeyin önemsiz olduğunu düşünür. Tüm bu gereksiz iyilikleri yapmayı kabul etmeyi bırakırsanız hayatınızın nasıl değişeceğini bir düşünün. İnsanlar sadece size ve sınırlarınıza saygı duymaya başlamakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi bir öz değer duygusuna sahip olursunuz. Ayrıca sevdiğiniz ve hak ettiğiniz şeylerin tadını çıkarmak zorunda kalacağınız fazladan boş zamanı düşünün.

6. Her konuda güvenceye ihtiyacınız var.

Bazı insanlar kısa vadeli kaygıyla başa çıkamazlar, bu yüzden sürekli olarak başkalarından onay ve destek isterler. Bazen endişelerinizi giderebilir, ancak uzun vadede işleri kendi başınıza halledemeyeceğinizin sinyalini verir. Örneğin, birisi yeni kıyafetler satın aldıysa ve resimlerini başkalarıyla onlara nasıl göründüklerini sormak için paylaşma isteği duyuyorsa, bu düşük özgüveninin bir işareti olabilir.

7. Sık sık yıkıcı düşünceye başvuruyorsunuz.

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Yıkıcı düşünme, yönetilmesi gereken çok zehirli bir özelliktir. Önce en iyi senaryoları düşünmeye başlayın ve bu daha az istenen sonuçların olasılığını değerlendirmeye çalışın.

8. Başkalarını suçlama eğilimindesiniz.

ozguvensiz karakterin ozellikleri

Eleştirel olmanın önemli olduğuna inanıyoruz, ancak kendinizi daha iyi hissettirmek için eleştiri kullanmadığınızdan emin olun. Kişinin iyi olma duygusu, sağlıklı bir üst boşluğa dayanmalıdır. Bunu hak etmeyen bir kişiye karşı eleştiri kullanırsanız, uzun vadede kendinizi suçlu hissetmenize neden olur ve bu da güvensizliği daha da kötüleştirir.

Kaynak: Brightside

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Almenda Uğur

Psikolog, yönetici koçu, sanat, gezmeyi ve yeni şeyler öğrenmeyi seven biri..

Yorum yap