Günümüzde stres kaynaklı en yaygın hastalıklardan birisi panik ataktır. İlk panik atak beklenmeden gelir, nedeni bilinmez ve tehlike çağrıştırır. Korku yaratacak bir uyaran ya da bir durum olmadan gelir ve genelde 10-15 dakika sürer. İlk panik atak çoğunlukla evde yalnızken, kalabalık bir ortamda en tehlikelisi de araba kullanırken geçirilebilir. Araba kullanırken aşağıdaki semptomlardan birkaç tanesini birlikte hissediyorsanız en uygun yere çekip yardım istemeniz gereklidir.
Panik atak belirtileri nelerdir?
- Kalp çarpıntısı
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Titreme
- Göğüste sıkışma hissi
- Vücut ısısında artma ya da azalma
- Kontrolü kaybetme korkusu
- Kalp krizi ya da başka bir rahatsızlık geçiriyorum korkusu
Panik atak ile panik bozukluk arasındaki fark nedir?
Panik atak tek seferde geçirilen ve süresi en fazla 1 saat olan yüksek bir kaygı durumudur. Panik bozukluk ise panik atağın sürekli yineleyeceği düşüncesiyle oluşan bir kaygı bozukluğudur. Ataklar en az bir ay süreyle tekrar ediyorsa ve ataklarla ilgili olarak bireyin kafasında olumsuz düşünceler varsa panik atağın panik bozukluğa dönüşme olasılığı vardır. Bireyin panik atak geçirirken zihninden geçen “bayılacağım, kalp krizi geçiriyorum, delireceğim” gibi olumsuz düşünceleri kaygısının daha çok artmasına ve panik atak süresinin uzamasına neden olur.
Bu kısır döngünün sürekli tekrarlaması ve bireyin bu korkuyla yaşaması panik bozukluğa neden olur. Panik bozukluk bireyin yaşam kalitesini oldukça düşüren ve panik atak geçireceğini düşündüğü ortamlardan uzaklaşmasına neden olan bir rahatsızlıktır.
Panik atak neden olur?
Tiroid hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker gibi bazı fizyolojik rahatsızlıklar da panik atağa neden olabileceği gibi panik atakların nedeni çoğunlukla psikolojiktir. Panik atakların fobilerle de ilişkisi vardır. Bireyin fobisi olduğu bir uyaran ortama girmişse panik atak geçirme olasılığı vardır. Bastırılan yas, stres ya da herhangi bir olumsuz durum da kendini panik atak olarak belli eder.

Panik bozukluk nasıl geçer?
Panik bozukluk korkulmaması gereken tedavisi bilişsel davranışçı terapiyle olumlu sonuçlar veren bir rahatsızlıktır. Tedavi sürecinde panik bozukluktan muzdarip hastaya hastalığı tanıtmak ve hastalıkla ilgili kafasındaki yanlış düşünceleri bazı tekniklerle değiştirmeye çalışmak önemlidir. Stres kontrolünü sağlamaya çalışmak hastalığın yönetilmesinde en önemli aşamadır. Bu yüzden siz de panik bozukluk yaşıyorsanız korkmadan ve bu rahatsızlığın yaşam kalitenizi düşürmesine izin vermeden bir uzmana başvurarak bu süreci daha kolay atlatırsınız.