Kefir, dünyaca ünlenmiş bir türk mutfağı ürünüdür. Kefir tüm milletler tarafından özellikle bağırsaklar için mucize bir ürün olarak anılır. Kefirin tarihçesi şöyle; yıllar önce ticaret, savaş vb. yollarla bir şekilde iletişim kurulan Avrupalılar karşılarında güçlü, sağlıklı, dinç Türkleri görmüşler ve sebebini merak etmişler çünkü o dönemde Avrupa hastalıktan kırılıyormuş. Avrupalılar Türklerin bir iksirini keşfetmişler. Bu iksir göçebe Türklerin at, koyun, keçi gibi hayvanların sütlerinden mayaladıkları kefirmiş. Türkler bu iksiri korumuş ve nesilden nesile aktarmışlar. Ünlü gezgin ve tüccar olan Marco Polo seyahatnamesinde kefirden bahsetmiş ancak Avrupa 100-150 yıl sonra ancak kefirle tanışabilmiştir.
Kefir nedir?
Kefir fermente edilmiş bir kültür ürünüdür. Kefirin içindekiler süt proteini ve faydalı bakterilerdir. Kefir laktoz intoleransı olanların, diğer süt ürünlerine göre rahatça tüketilebilecekleri bir besindir. Probiyotik açıdan en zengin iki ürün anne sütü ve kefirdir. Kefirin içinde yer alan yararlı bakteriler bağırsak floramız için adeta bir mucizedir. Kefir üretiminde bakteri fermantasyonuna ek maya fermantasyonunun da olması, kefiri diğer fermente süt ürünlerinden ayırdığı gibi kefirin tadının ekşiliği de bu maya fermantasyonundan kaynaklanmaktadır.
Kefirin besin değeri
100 g | |
Kalori | 58 kcal |
Karbonhidrat | 3.11 g |
Protein | 3.29 g |
Yağ | 3.65 g |
olarak | 120 mg |
Potasyum | 163 mg |
Sodyum | 39 mg |
Kefirin faydaları nelerdir?
Bağışıklığımızı güçlendirmemiz gereken bugünlerde birçok şey deniyoruz, yeni şeyler araştırıyoruz halbuki yıllardır bildiğimiz bir iksirimiz var ‘kefir‘. Biliyoruz ki bağırsaklarımız ikinci beynimizdir bu yüzden bağırsak sağlığına çok önem vermeliyiz, kefir de en iyi bağırsak dostlarımızdan biridir.
- Kefir bağırsakları zararlı bakterilere karşı korur, immün sistemi güçlendirir.
- İltihabi enflamatuar hastalıklara karşı koruyucudur.
- Laktoz intoleransı olanlar diğer süt ürünlerine göre daha rahat tüketebilirler.
- Sinir sistemi üzerinde de etkisi vardır; sinir sitemi metabolizması üzerinde etkisi bulunan triptofan, kalsiyum, magnezyum kefirde bol miktarda bulunur.
- Antikanserojendir, kefir içerdiği mikroorganizmalar sayesinde fekal enzim aktivitesini büyük ölçüde azaltır ve bağırsak kanseri riskini azaltır.
- Probiyotik içeriği yüksektir ve probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemede, konstipasyonu önlemede önemli yer alırlar.
- H.pylori’nin neden olduğu ülser tedavisinde alkali yapılmış kefir kullanıldığında üremesinin engellendiği, mide asitinin düştüğü, sindirim rahatsızlıklarının azaldığı gözlemlenmiştir.
Kefir nasıl tüketilmeli?
Pek dışarı çıkamadığımız bugünlerde malum evde ürün çeşitliliğimiz de az. Kefir bu konuda bize çok yardımcı bir ürün. Acıktığımızda elimiz hep abur cubur çekmecelerinde dolanıyor. Halbuki kefir, ara öğünlerde tüketmek için mükemmel doyuruculukta ve mükemmel faydalı bir ürün.
Canımız ayran istediğinde sade kefiri ayran yerine tercih edebiliriz. Uzmanlar kefirin diğer süt ürünlerine göre daha probiyotik ve daha antioksidan olduğunu söylüyorlar. Oldu da canımız süt çekti kefirin birçok meyveli türünü tercih edebilir tat olarak meyveli sütten hiçbir farkı yok gerçekten ve üstelik çok daha yararlı, hatta daha da sağlıklı hale getirip sade bir kefir alıp ister nane ekleyip ayran gibi ister meyve ekleyip meyveli süt gibi tüketebiliriz.
Ara öğün olarak tüketmek ise doyuruculu çok olduğu için mükemmel bir tokluk sağlayacak ve bizi ana öğünümüze kadar tok tutacaktır. Örnek bir ara öğün verelim mesela; bir bardak kefir ya da piyasada satılan küçük bir boy kefir yanında yüksek lif kaynağı granola tüketerek mükemmel doyuruculuk sağalanabilir.
Dikkat edilmesi gerekenler
Kefirin uzun soluklu bir hikayesi olduğundan bahsettik, büyüklerimiz yıllardır evlerinde kefiri kendileri mayalamışlar ancak gelişen teknolojiyle birlikte biz raflardaki hazır üretilmiş kefirleri almaya çalışalım; kontaminasyon açısından çok daha sağlıklı ve hijyenikler. Bu ürünleri alırken mutlaka etiket okuyalım en katkısız ve doğal olanını almaya özen gösterelim.
İçerdiği mikroorganizmalara bakılmalı, mikroorganizma çeşitliliği önemlidir. Muhafaza ederken özellikle dikkatli olalım.
Sağlıklı günler.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
- Greyfurtun İlaçlarla Etkileşimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Koronavirüse (Covid-19) Karşı Beslenme Önerileri
- Kilo Vermenizi Kolaylaştıracak Uyku Öncesi 7 Alışkanlık
- Hayatınızı Kolaylaştıracak Pratik Ev Dekorasyon Fikirleri
- Kendinizi İyi Hissettirecek 7 Basit Esneme Hareketi