Sonbaharın İnsan Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sonbaharın İnsan Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

sonbaharin etkileri

Sonbaharın insan üzerindeki etkileri ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz. Mevsim değişikliklerinin vücudumuzu etkilediği gerçeğini artık hepimiz kabullendik. Bu durum en çok yaşlıları, kronik hastalığa sahip olanları ve çocukları etkilemektedir. Sağlığımızı etkileyen en büyük etmen sıcak-soğuk hava değişimi ve güneş ışınlarının ulaşma açısıdır. Bu durum çoğu zaman vücut direncimizi zorlayarak salgın hastalıklara neden olmaktadır. Aniden soğuyan havalarda vücut ısı dengesini sağlayabilmek için ek enerji sarf etmekte ve bu da kendimizi daha yorgun hissetmemizi sağlamaktadır.

Sonbaharın etkilerine çözüm yolları nelerdir?

Öncelikle sonbaharın solgunluğu ile hayatımıza adeta uzun süreli misafir gibi çöreklenen o depresyon halini üzerimizden atmak adına olumlu düşünmeliyiz. Ne zaman ki sinirlendik, şikayet eder vaziyete girdik hemen kendimizi durduruyor; sessizce fısıldıyoruz. Her şeyin iyi olacağına dair söylentiler var. Beynimiz bu olumlu iletileri alır ve işleyerek daha pozitif bir ruh haline girmemize yardımcı olur. Kendi kendine telkin de diyebilirsiniz ama etkili olduğunu uyguladığınızda göreceksiniz.

Enerji kaybı konusu var bir de. Bu durum için ilgimizi çeken konu ve işlere yönelmek. Mesela evimizi yeniden dekore etmek, bütçemiz uygunsa bir sonbahar alışverişine çıkmak, cilt bakımı-kuaför seansı düzenlemek, iş yerinde yeni projelere başlamak… Yenilik her zaman insanlara canlılık ve heves getirir. Bu mevsimde bize gereken motivasyonu yenilik sağlayabilir.

Yaz aylarının ve tatillerin bitmesiyle sosyal hayatımızın sekteye uğrayacağını düşünüyor olabiliriz. Bunun için de ister evde ister dışarıda arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle planlar yaparak, sinema veya tiyatro gibi bazı aktivitelere katılarak sosyal hayatımızın kontrolünü yeniden ele alabiliriz.

sonbaharin etkileri

Mevsim değişikliği ile bozulan vücut direncimizi ve enerjimizi de spor aktivitelerini çoğaltarak gerekirse takviye olması açısından vitamin alarak sağlayabiliriz. Günlük su içme alışkanlığımıza da dikkat etmeliyiz. Sıcakların azalmasıyla su ihtiyacını eskisi kadar çok hissetmesek de suyun vücudumuz için çok önemli olduğunu unutmamalı ve günlük ihtiyacımız olan suyu mutlaka tüketmeliyiz. Eğer gün içinde su içmeyi unutuyorum diyenlerdenseniz akıllı telefonlarınıza yükleyebileceğiniz hatırlatma uygulamaları olduğunu hatırlatalım.

Sonbahar depresyonu ile gelen alkol alma eğilimine kesinlikle boyun eğmiyoruz. Sağlıklı beslenme de bu mevsimde çok önemli. Enerji kaybından açığa çıkan karbonhidratlı, şekerli, nişastalı gıdalardan olabildiğince uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Bu gıdalardan aşırı tüketim ile oluşabilecek kilo alımları hem vücudumuz üzerinde ağırlığa hem de kendimizi daha da mutsuz hissetmemize neden olacaktır. Bunu unutmamalıyız.

Uyku düzeni bir diğer bizi sıkıntıya sokacak konu. Sürekli uykumuz var ve yataktan kalkmak istemiyoruz. Bunlar çok normal tepkiler çünkü vücudumuz enerji kaybediyor ve uyumaya ihtiyaç duyuyor; ayrıca güneş ışınları da yaz aylarındaki kadar dik gelmediği için seratonin adı verilen uyku hormonu vücudumuzda daha fazla salgılanıyor. Tüm bunlar gerçek fakat sürekli uyuyarak bu şikayetlerden kurtulamayız. Yapmamız gereken düzenli uyumak. Bir süre uyku düzenimize dikkat ederek bu durumdan kurtulabiliriz.

Yukarıda anlattığımız/tavsiye ettiğimiz çözümleri uygulayarak daha rahat bir mevsim geçişi yaşayacağınızı umuyoruz. Daha ağır seyreden sorunlarla karşılaşmanız durumunda doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Damla İzal

Anadolu Üniversitesi işletme bölümü mezunu. Özel bir şirkette idari işler departmanında çalışıyor. Aynı zamanda maskaraa.com’da çeşitli kategorilerde yazar olarak devam ediyor.

Yorum yap