Topuklu Ayakkabı Giymenin Zararları - Maskaraa

Topuklu Ayakkabı Giymenin Zararları

topuklu ayakkabi giymenin zararlari

Araştırmalara göre, yüksek topuklu ayakkabı sahibi kadınların %71’i onları giyerken ağrı çekiyor. Ancak olumsuz etkilenen sadece ayaklarınız değil. Vücudun diğer bölümleri de etkilenebilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bugün sizlere topuklu ayakkabı giymenin zararlarından bahsetmek istiyorum.

1. Kalça

topuklu ayakkabi giymenin zararlari

Yüksek topuklu ayakkabı giydiğinizde, vücudunuzun dengesini koruması gerekir. Bunu yapmak için, belinizin alt kısmı öne doğru itilir ve kalçalarınızın ve omurganızın hizası değişir. Kalça fleksörleriniz dengeyi korumak için sürekli olarak bükülmelidir. Sık sık ve uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyerseniz, bu kasların kısalmasına ve kasılmasına neden olabilir bu da kalça ağrısına yol açabilir.

2. Dizler

topuklu ayakkabi giymenin zararlari

Yüksek topuklu ayakkabı giydiğinizde bütün ağırlığınız parmak uçlarında toplanır. Bu nedenle, dengeyi korumak için dizlerinizin öne doğru hareket etmesi gerekir ve bu da üzerlerine ekstra baskı uygular. Bu osteoartrite neden olabilir. Yaygın semptomlar arasında eklem ağrısı, sertlik ve sınırlı hareket açıklığı bulunur.

3. Omurga

topuklu ayakkabi giymenin zararlari

Normalde omurganızın hafif bir eğriliği vardır. Bu, vücudunuzun hareketinden kaynaklanan stresi azaltmasına olanak tanır. Yüksek topuklu ayakkabı giydiğinizde, belinizin alt kısmındaki eğri abartılır ve omurganızın hizası değişir. Bu, kasın aşırı kullanımına ve sırt ağrısına neden olabilir. Omurganızdaki anatomik değişiklikler bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, spinal stenoz (dar kanal) adı verilen bir spinal sinir rahatsızlığı geliştirme olasılığı vardır. Ağrıya, kas güçsüzlüğüne, spazmlara ve kramplara neden olabilir.

Yüksek topuklu ayakkabılar ayak sorunlarına da neden olabilir

Ayak baş parmak çıkıntısı (bunyon): Sivri yüksek topuklu ayakkabılar, parmaklarınızı çok dar bir alanda birbirine sıkıştırır. Bu, ayak başparmağınızın ikinci parmağa doğru eğilmesine neden olur ve bu, ayak başparmağınızın yanında bir şişlik, bir yumru oluşturur. Bunyonların genetik olduğu düşünülse de, onları geliştirebilir veya belirli koşullarınız varsa daha da kötüleştirebilirsiniz.

Aşil tendonu: Yüksek topuklu ayakkabı giymek, ayak bileği eklemlerinizin sınırlı hareket ve güce sahip olmasına neden olabilir. Ayrıca aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı yerde kasılmasına neden olabilir. Bu, bir tür tendon iltihabı olan insersiyonel aşil tendinitine yol açabilir. Semptomlardan bazıları, topukların arkasında ağrı, şişme ve ayağınızı esnettiğinizde sınırlı hareket aralığını içerir.

Çekiç parmak: Sıkı, sivri topuklu ayakkabı giymenin neden olabileceği bir başka durum da çekiç parmaktır. Ayak parmaklarınız birbirine sıkıştığı zaman aşağı doğru kıvrılmaya başlarlar. Zamanla bu durum ağrılı hale gelebilir ve ayak parmaklarınızı esnetemez hale getirebilir.

Nasırlar: Yüksek topuklu ayakkabı giymenin ayağınıza uyguladığı baskı nasırlara neden olabilir. Özellikle ayakkabılarınız dar ise, çünkü bu ekstra sürtünmeye neden olur. Genellikle ağrısızdırlar, ancak ağrılı ve hatta enfekte olabilirler.

Morton nöroması: Ayağınızdaki artan basınç nedeniyle buradaki sinirler sıkışabilir ve tahriş olabilir. Sonuç olarak, ayak parmaklarına giden sinir kalınlaşabilir ve ağrılı hale gelebilir.

Plantar fasiit: Sıkı ayakkabı giymek de bu duruma yol açabilir. Topuk kemiğinizi ayak parmaklarınıza bağlayan bir doku olan plantar fasya iltihaplandığında veya tahriş olduğunda ortaya çıkar. Bu doku ayağınızın kemerini destekler ve bir amortisör görevi görür. Yani hasar gördüğünde topuğunuzda ağrı, sertlik ve şişlik olabilir.

Kaynak

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Berfin Eroğlu

Resim Öğretmenliği öğrencisi, araştırmayı seven ve bilgi aktarmaktan hoşlanan birisi.

Yorum yap