Seven sevmeyen herkesin vazgeçemediği, kendini 40 yıl hatıra bağlayan Türk kahvesinde sıra. Türk kahvesi içmek için sevdalısı olmaya ihtiyaç yoktur. Kimileri sadece fal sevdalısıdır, kimisi de o şatafatlı mekanın masasında biraz daha oturmak için içer. Telve acı gelir onlara. Falcı çok konuşsun diye epeyce bırakırlar telve. Peki bu telvelerin tadı hayatımıza nasıl girdi?
Rivayetlerle dolu olan hikayesine varmadan önce biraz tarihinden söz edelim. Kahve bitkisinin esas kökeni Kuzeydoğu Afrika’ya dayanır. Kavrulup içecek haline geldiği yer ise Arap Yarımadası’dır. Türkiye’nin olmadığı, 70 ülkede kahve üretimi yapılıyorken neden ısrarla Türk kahvesi diyoruz?
Bu konuda bir çok rivayet vardır. Bazı araştırmacılar kahvenin 13. Yüzyıldan beri Anadolu’da bilindiğini savunuyor. Hatta Mevlana’nın “Devletimiz geçim devleti, kahvemiz arştan gelmede, meclise badem helvası dökülmüş, saçılmış.” beyiti bu rivayeti doğrular niteliktedir.
Bir diğer rivayet ise 16. Yüzyıla dayandığıdır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde kahveyi Osmanlı’ya getiren Yemen valisi Özdemir Paşa’dır. Böylece sarayda kısa sürede kahvecibaşılar çalışmaya başlar. Osmanlı’da açılan ilk kahvehane ise 1555 yıllarında İstanbul Tahtakale’de açılmıştır.
Kahve tarihinin coğrafyası bu kadar geniş olunca Türk kahvesi hakkında bir çok tartışmalar da karşımıza çıkıyor. Nitekim Avrupa bile bu kültürü sahiplenmeye çalışmıştır. Yani aslında Türk kahvesi kahve çekirdeğinin adı değildir. Aslında bir demleme yönteminin adıdır. Kavurma ve öğütme dereceleri, fincan başına kullanılacak kahve ve şeker miktarı, cezve, köpük, kıvam, içim ve telve değerleri gibi bir çok kriterden oluşan sürecin geneli bu metodu oluşturuyor. Bu demleme yöntemini de ilk olarak türkler bulduğu için Türk kahvesi denmektedir.
Türk kahvesi nasıl yapılır?
Orta şekerli bir türk kahvesi için, bir tatlı kaşığı kahve, bir tatlı kaşığı toz şeker bir fincan su ile karıştırılır. Kısık ateşte kahvenin köpürmesi beklenir. Eğer şekerli kahve isterseniz 2 tatlı kaşığı şeker kullanabilirsiniz. Köpürmeye başladığında sadece köpüğünü fincana alıyoruz. Kaynamaya başlayınca ise kahvemiz hazır demektir.
Türk kahvesi yapmanın püf noktaları
Kullanacağımız suyun soğuk su olması kahvenin daha köpüklü olmasını sağlar. Bakır cezvede 15-20 dakikalık bir pişirme süresi en idealidir. Kahve en başta karıştırılır ve ocağa konduktan sonra karıştırma işlemi yapılmaz. Tabi servis için su ve lokum kesinlikle unutulmamalıdır.