Vücutta Karıncalanma Neden Olur? - Maskaraa

Vücutta Karıncalanma Neden Olur?

vucutta karincalanma neden olur

Herkes en az bir kez, uzun süre aynı pozisyonda kaldığında, vücudunun bir kısmının uyuştuğunu deneyimlemiştir. Hareket etmeye çalıştığınızda, uyuşan bölgenizde karıncalanma hissetmeye başlarsınız. Vücuttaki karıncalanma bazen o kadar rahatsız edici olur ki hareket etmek bile istemezsiniz.

Bir grup bilim insanı tarafından, vücudumuzdaki bu karıncalanmaları durdurmanın bir yolu olup olmadığını anlamak için bazı araştırmalar yapılmış ve bu karıncalanmaları ortadan kaldıracak bir yol olmadığı sonucuna ulaşılmış ama bu sonuç canımızı sıkmasın. Çünkü vücudumuzdaki karıncalanmaları önceden önleme şansımız bir nebze de olsa var.

Karıncalanma tam olarak nedir?

vucutta karincalanma neden olur

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne göre, vücuttaki uyuşma hissinin yanı sıra yanma veya karıncalanma parestezi olarak adlandırılır. Bu genellikle ellerde, kollarda, bacaklarda veya ayaklarda hissedilir, ancak vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Bir grup karınca vücudun uyuşan kısmında geziniyor gibi bir histir ve bu çok rahatsız edici olabilmektedir. Uzuvlara baskı uygulandığında oluşan hisleri inceleyen bir çalışma, bu uyuşukluğun genellikle önceden uyarı yapılmadan ortaya çıktığını göstermektedir. Bunun nedeni, kişinin genellikle uyuşmanın ne zaman başladığının farkında olmamasıdır. Mesleği gereği fiziksel aktivitesi sınırlı, masa başında uzun saatler geçirmek zorunda olan milyonlarca insan bu tür uyuşmalara ve karıncalanmalara maruz kalmaktadır.

Karıncalanma neden olur?

vucutta karincalanma neden olur

Hemen hemen herkesin deneyimlemiş olduğu vücuttaki uyuşma (geçici parestezi) halk arasında “karıncalanma” olarak bilinmektedir. Vücuttaki karıncalanmalar uzun süre aynı pozisyonda kaldığımızda meydana gelmektedir. Genellikle bacaklarımız çapraz şekilde oturduğumuzda, kolumuz başımızın altındayken uykuya daldığımızda sık sık uyuşmalar hissederiz. Çoğu durumda bu, yukarıda da aktarıldığı üzere, sinire sürekli baskı uygulandığında meydana gelmektedir.

Karıncalanma hissi ne kadar sürer?

vucutta karincalanma neden olur

Paresteziden muzdarip olunduğunda, etkilenen uzuv uyuşur sertleşir ve aynı zamanda esnekliğini de kaybetmemiş olur. Uyuşan uzuv, sert veya yumuşak bir yüzeye temas ettiğinde, etkilenen uzvun diğer kısımlarına yayılarak etkilenen bölgenin hassasiyetini artırır.

Uzuvdaki uyuşukluk hissi, etkilenen sinir üzerindeki basınç azaldığında genellikle hızlı bir şekilde kaybolur ve uyuşan kısımda kan dolaşımı tekrar başlar. Bunun için de, uyuşmuş kısma masaj yaparak, esneterek hareket ettirebilirsiniz. Bunları uygulayarak karıncalanmanın yavaş yavaş azaldığını görürüz.

Parestezinin bazı olası sonuçları

vucutta karincalanma neden olur

Parestezinin sebep olduğu uyuşma hissinin yanı sıra ortaya çıkabilecek bazı sonuçlar vardır;

  • Kan dolaşımı sorunları
  • Uyurken anormal duruşların benimsenmesinin sonucunda karşılaştığımız uykusuzluk ve yorgunluğun sebep olabileceği rahatsızlıklar
  • Yürüme veya araba kullanma zorluğu
  • Artan düşme riski

Parestezi kronikleştiğinde

Bu uyuşma hissi sıklaştığında, kronik parestezi vakasıyla karşı karşıya olunabileceği bilinmelidir. Bu genellikle nörolojik bir hastalığın veya travmatik sinir hasarının belirtisidir. Bu durum merkezi sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. İnme, multiple skleroz(MS) veya ensefalit (beyin iltihabı) merkezi sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklardan bir kaçıdır.

Doktor kontrolü önemlidir

Teşhis, bir uzman tarafından hastanın tıbbi geçmişi incelenerek, fiziksel muayene ve laboratuvar testlerinin sonucuna bağlı olarak koyulur. Bazı durumlarda uyuşma sıklığı ve hastaya bağlı olarak ek testler yapılabilir. Yanma, kaşınma ve uyuşmanın nedeni patolojik bir durumsa kontrol altında tutmak önemlidir. Aşağıdaki durumlarda;

  • Ani parestezi veya güçsüzlük çekiyorsanız,
  • Uyuşukluk aşamalı olarak vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıyorsa,
  • Nefes almakta güçlük çekiyorsanız,
  • Boşaltım sisteminizi kontrol edemiyorsanız (idrar veya dışkı tutamama),
  • Vücudunuzun her iki tarafında da uyuşma hissediyorsanız,
  • Yüzünüzde veya gövdenizde his kaybı/uyuşma yaşıyorsanız,
  • Tüm uzuv tamamen uyuşursa,
  • Değişmiş bilinç deneyimi yaşıyorsanız,
  • Görme değişiklikleri varsa,
  • Konuşma problemleriniz varsa, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Kaynak

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Gizem Akad

Kişisel bakım, mutfak, komedi, iletişim, felsefe konularına meraklı metafizik ve uzay aşığı...

Yorum yap