B12 vitamini eksikliği, en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. Genellikle bu durumun temel nedeni B12 vitamininden fakir diyet ile beslenmektir. Kandaki B12 vitamini eksikliği, B12 vitamininin çeşitli vücut fonksiyonları için önemi nedeniyle çok çeşitli semptomlar gösterir. Birçok insan stres veya çok çalışma sonucu oluşan problemler gibi belirtileri yaşar.
1. Zayıflık, baş dönmesi ve yorgunluk.
Zayıflık ve yorgunluk, B12 eksikliğinin en yaygın semptomlarından biridir. Vitamin alımı azaldığında, vücudunuz oksijenin yayılması için gerekli olan kırmızı kan hücresini daha az üretir. Sonuç olarak, uykulu, yorgun ve bitkin hissedersiniz.
Birçok insan bu semptomları uyku düzensizliği, uzun çalışma saatleri ve stresle karıştırır. Bununla birlikte, genel durumunuz kötüleşiyorsa, doktorunuza danışıp ve B12 seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi yaptırabilirsiniz.
2. Nefes darlığı.
B12 vitamini eksikliğinin olası fizyolojik belirtilerinden biri, efor sarf edildiğinde oluşan nefes darlığıdır. B12 vitamini, kan dolaşımınızdaki oksijen taşıma proteini olan hemoglobin üretimine katkıda bulunur. Vitamin eksiklikleri, dokularınıza oksijen akışını azaltarak anemiye ve bu da nefes darlığına ve halsizliğe neden olabilir. Açıklanamayan yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, dil ağrısı veya başka herhangi bir B12 vitamini eksikliği semptomu yaşarsanız, doktorunuza başvurun.
3. Sinir hasarı ve “karıncalanma” hissi.
B12 eksikliği sinir hücrelerini bozarak ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma hissine yol açabilir. Görmezden gelirseniz, semptom kalıcı hale gelir ve paresteziye dönüşür. Sinir sisteminde, uyarıların iletilme hızını artıran sinir lifleri etrafındaki beyaz bir kılıf olan miyelinin oluşumu için B12 vitamini gereklidir. B12 vitamini eksikliği omurilik, optik sinirler, beyin dokusu ve periferik sinirlerin dejenerasyonuna neden olabilir. B12 takviyesi olmadan omurilik sinirlerinde hasar oluşabilir ve düz yüzeylerde yürürken bile daha sık tökezler ve denge kaybı yaşayabilirsiniz.
4. Soluk veya sarılık görünümlü cilt.
Düşük B12 vitamini seviyesinin bir başka fiziksel göstergesi de cildinizdeki veya gözlerinizin beyazındaki sarılıktır. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi B12 vitaminine bağlıdır. Kırmızı kan hücrelerinin uygunsuz üretimi megaloblastik anemi hastalığına neden olabilir. Bu durumda kırmızı kan hücreleri büyük ve bölünemez olurlar. Kemik iliğinizden kan dolaşımınıza geçemezler. Bu nedenle, vücudunuzda dolaşan kırmızı kan hücresi miktarı az olur ve cildiniz soluk renkli görünür.
Bilirubin, karaciğerde üretilen eski kan hücrelerinin parçalanmasıyla oluşan kırmızı veya kahverengi bir maddedir. Büyük kırmızı kan hücrelerini parçalamaya çalışan çok miktarda bilirubin, cildinize ve gözlerinize sarı renk verir.
5. Şişmiş, iltihaplı dil.
Vegansanız, belirli sindirim sistemi hastalıklarınız varsa veya alkol tüketiminde aşırıya kaçarsanız, B12 vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kanınızda B12 eksikliğinin bir belirtisi de kırmızı, pürüzsüz bir dil görünümü olan glossittir. Vücudunuzda yeterli B12 vitamini olmadığı için DNA sentezi bozulur. Sonuç olarak, ağızdaki epitel hücreleri hızla bölünmeye başlar ve glossit, açısal keilit, tekrarlayan oral ülserler ve oral kandidiyaza (pamukçuk) neden olabilir.
Glossit semptomları aralıklı olarak gelip gidebilir ve gün geçtikçe kötüleşebilir. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışın. Et, tavuk, balık, yumurta veya B12 ile güçlendirilmiş tahıllar gibi besinleri öğünlerinize dahil edin.
6. Kabızlık, iştahsızlık, gaz.
Kabızlık veya gaz gibi sindirim sorunlarına neden olabilecek birçok farklı neden vardır ve B12 vitamini eksikliği bunlardan biridir. Göz ardı edilirse, B12 eksikliği kronik kabızlığa, mide rahatsızlığına, gaza, ishale ve iştah kaybına yol açabilir. Düşük vitamin seviyeleri, gastrointestinal sistemin normal işleyişini etkiler. Normal B12 vitamini seviyesini geri kazanmak ve kabızlıktan kurtulmak için bir B12 vitamini takviyesi alabilirsiniz.
B12 vitamini eksikliği olan çoğu insan, mide tarafından salgılanan ve B12 vitamini emilimi için gerekli olan bir protein olan intrinsik faktörden yoksundur. Bu faktör B12 vitaminine bağlanır ve emilmek üzere bağırsaklara götürür. Eksikliğinde sindirim sisteminiz B12’yi ememez. Bu durumda doktorunuz B12 vitaminini size kas içi veya damardan enjeksiyon yolu ile verebilir.
7. Görme kaybı.
Vitamin eksikliği, nöropatiye ve görmede azalmaya neden olabilir. Çünkü B12 vitamini sinirlerin ve sinir sisteminin işlevinde önemli bir rol oynar. Görme kaybı, yetersiz beslenen veya herhangi bir hayvansal ürün tüketmeyen kişilerde teşhis edilebilir. Son araştırmalar, E Vitamini, DHA ve B12 vitamini kombinasyonunun, glokomlu hastalarda görme alanlarını ve retina duyarlılığını iyileştirdiğini göstermiştir. Genel olarak, düzenli B12 takviyesi almak, bulanıklık ve görme keskinliğinde azalma riskini azaltır.
8. Depresyon, davranış değişiklikleri.
Bazı hayati vitaminlerin eksikliğinin depresyona ve davranış değişikliklerine yol açması doğaldır ve B12 de bunlardan biridir. Vitamin eksikliğinin beyninizdeki serotonin üretimi üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Serotonin, ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olur. B12 vitamini seviyeniz düşükse, doktorunuza başvurun ve size en uygun tedavi planını bulmaya çalışın. Vakaların çoğunda, B12 takviyesi almak ruh halinizi önemli ölçüde iyileştirebilir.
9. Zayıflamış kemikler.
Tıpkı kalsiyum ve D vitamini gibi, B12 vitamini de vücudun kemik yapıcı hücreleri olan osteoblastların oluşumunda çok önemli bir rol oynar. B12 vitamini eksikliği, kemiklerin düzgün çalışmasını tehlikeye atar ve osteoporoza yol açabilir. Hastalık, besin eksikliğinden kaynaklanan doku kaybının bir sonucu olarak zayıf veya kırılgan kemiklerle karakterizedir. Hızlanan kemik kaybı, düşmelere, kemik kırılmalarına neden olabilir. Yaşlılar gençlere göre daha büyük bir risk altındadır, bu yüzden düzenli kan testi yaptırmak onlar için bir önemlidir.
10. Yaşlılar arasında hafif belirtiler.
B12 vitamini eksikliğinin 60 yaşın üzerindeki kişilerin %10-15’ini etkilediği tahmin edilmektedir. Bu ciddi bir eksiklik olabilir veya B12’lerinin düşmesine neden olan altta yatan bir sağlık sorunu olabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, birçok yaşlı insan genellikle B12 eksikliğinin ana semptomlarına sahip değildir veya çok zor belirti verirler. Bununla birlikte, proteine bağlı B12 vitamini emiliminin yaşla birlikte azalabileceği bir gerçektir.
Geri döndürülemez hale gelmeden önce tedaviyi geciktirmemek önemlidir. En kötü durum senaryosu, zihinsel karışıklığa, bunamaya ve zihinsel yeteneklerde bir düşüşe neden olabilir. Bu eksikliğe sahip olup olmadığınızı anlamak için tek ihtiyacınız olan basit bir tarama ve bir kan testidir. Besinlerin sindirim sistemi tarafından emilimini artırmak için uygun miktarda B12 vitamini takviyeleri veya güçlendirilmiş yiyecekler ile elde edilmesi önerilir.
Risk altında mısınız?
Diyetlerimizde B12 vitamini genellikle hayvansal ürünlerden geldiğinden veganlar B12 eksikliği riski altındadır. İltihaplı bağırsak hastalığı ve çölyak hastalığı, kilo verme ameliyatı ve kronik alkolizm, bir kişinin ihtiyaç duyduğu besinleri emme yeteneğini engelleyebilir. Yaşlılar da besin emilimiyle ilgili daha fazla sorun yaşarlar. Orta derecede semptomlarınız varsa, kan testi yaptırıp doktorunuzla konuşmaya başlayabilirsiniz. Gerekirse oral B12 takviyelerine başlayabilir veya daha uzun süreçte etkili olan B12 vitamini enjeksiyonları alabilirsiniz.
Kaynak: Brightside
Çok verimli bir yazı olmuş bilgilendirmeler için teşekkür ederiz 🙂
Ben teşekkür ederim. Daha fazlası için beklemede kalın 🙂