Yaşam koçluğu, kişilerin hayatta karşılaştıkları huzursuzlukları veya hoşnutsuzlukları giderme ve azaltmada yardımcı olan, yol gösteren rehberlerdir. Bir nevi yol arkadaşlığı yaptıkları danışanlarını öncelikle iyi dinler, tahlil eder, düşünce yapılarını kavrar ve önceliklerini dikkate alırlar.
Kişiyi tüm yönleriyle harita ettikten sonra; hayatta bulundukları konumdan yani bugünlerinden ideal yarınlarına doğru birlikte yola çıkarlar. Bu yolculuk süresince danışanlarının kendilerini yeniden toparlamasında yol gösterici rolü oynarlar.
Pozitif, motive edici, enerji arttırıcı düşünceler aşılarlar. Danışanlarına durumlara farklı bakış açılarıyla bakmaya yöneltici sorular sorarak; kişilerin durumları farklı bir açıdan görmelerini; öz farkındalıklarını keşfetmelerini sağlarlar.
Yaşam koçları, danışanlarının geçmişleri ile ilgilenmezler; neden, niye diye sormazlar. Eleştiri, yargılama, zorlama gibi davranışlarda bulunmazlar. Sonuç odaklı yaklaşımları vardır.
Danışanlarını mevcut durumdan daha iyi bir duruma taşımak için sorumluluğu danışanlarına verirler. Yönlendirme yapmadan, kişileri yönetmeden, akıl vermeden kişilerin öz güvenlerini ortaya çıkarıcı, arttırıcı, onarıcı şekilde motive ederler.
Rehberlik yaptıkları kişilerden direnç ya da itiraz ile karşılaştıklarında bunları etkili şekilde çözüme ulaştırırlar. Danışan ile empati kurarak onun dünyasına girer, onun davranış biçimine, istek ve hayallerine uygun planlama yaparlar.
Ayrıca hayat koçluğu kelimesi dünyada ilk olarak Amerika’da 1980’ler de kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde hayat koçluğu önemli bir iş alanı haline gelmiştir.
Kimler Yaşam Koçu Olabilir?
İnsanlara yardım etme arzusu taşıyan, üstün dinleme becerisi ve etkili iletişim gücü olan, sezgisel güce sahip, yaratıcı, hayata pozitif bakabilen, insanlara yargısız yaklaşabilen, insanlarla kolay empati kurabilen, öğrenmeye açık herkes yaşam koçu olabilir.
Kimler Yaşam Koçluğu Hizmeti Alabilir?
- Daha mutlu yaşamak isteyenler.
- Çözümlenemeyen konulara sahip olanlar.
- Kendisini geliştirmek ya da değiştirmek isteyenler.
- Yeni kararlar almak isteyenler.
- Sınav hazırlığında olanlar.
- Kariyer planlaması yapanlar.
- Emeklilik bunalımda olanlar.
- Boşanma sonrası bunalımı yaşayanlar.
- Stres ile başa çıkma problemi olanlar.
- İlişki sorunları yaşayanlar.
- Hayatta bulunduğu noktadan memnun olmayan, mutsuz hisseden, gidecek yön arayan, yönünü bulup nasıl gideceğini bilmeyen kişiler.
- Ruh ve beden sağlığı yerinde 12 yaşın üstündeki herkes yaşam koçluğu hizmeti alabilir.
Yaşam Koçlarından Altın Öğütler
- Sorunları geçiştirmeyin, canınızı sıkan şeyleri anında dile getirin.
- Her gün yapmaktan zevk alacağınız projeler geliştirin.
- Yaşamınızdan dağınıklığı çıkartın, hayatınızı sadeleştirin.
- Her şeyi kendiniz yapmaktan vazgeçin, yardım isteyin.
- Birlikte olmaktan zevk almadığınız kişilerle görüşmeyin.
- Yaptığınız işe odaklanarak çalışın, birden fazla şeyle uğraşarak veriminizi düşürmeyin.
- Özür dileyin, hatanızı düzeltin, hatanız için kendinizi affedin.
- Borçlarınızı ödeyin.
- Sevdiklerinize hediyeler alın.
- Teşekkür edin.
- Dedikoduya son verin.
- İnsanları değiştirmeye çalışmayın.
- Hayallerinizi hedeflerinizi sıralayın.