Yaz Aylarında Cildinize İyi Bakmanın 10 Yolu - Maskaraa

Yaz Aylarında Cildinize İyi Bakmanın 10 Yolu

yaz aylarinda cilt bakimi nasil olmali

Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde yaz, yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Mevsimin yaklaşmasıyla beraber cildiniz de daha fazla koruma ve bakım için ilk sinyallerini vermeye başlar; tahriş edici kızarıklıklar, güneş yanıkları ve güneş alerjisinden akneye kadar birçok cilt problemiyle başa çıkmanız gerekebilir.

Yaz aylarında istenmeyen cilt problemlerinden kaçınmak için cilt bakım rutininizi hemen yenilemelisiniz. Gelelim cildinizi nasıl koruyacağınıza…

Yaz mevsimi cildinizi nasıl etkiliyor?

yaz aylarinda cilt bakimi nasil olmali

Havalar ısındıkça ve nem oranı yükseldikçe cildinizin yağ bezleri daha fazla sebum (doğal yağ) üretmeye başlar. Salgılanan yağ cildin yüzeyine yapışarak yağlanmaya ve gözeneklerin tıkanmasına sebep olur.

Yaz aylarında en sık görülen problem sivilcelerdir. Yağlı cilde sahip kişiler yazın sivilce çıkarmaya daha yatkındırlar; çünkü ciltteki bakteri ve yağlar ter ile karışarak gözenekleri tıkar ve akneye neden olur.

Melanin ise fotokoruyucu bir pigmenttir. Cildiniz zararlı UV ışınlarına maruz kaldığında, onu güneşin zararlarından korumak için melanin üretimi artar. Fazla melanin ise, gereğinden fazla bronzlaşmış ve daha koyu bir cilde neden olur. Güneş hassasiyetinin diğer belirtileri arasında kaşıntı, batma, güneş yanığı ve kızarıklık bulunur.

Yazın cilt bakımı nasıl olmalıdır?

Fazla yağlardan arınmak için yüz yıkama

Yağlı veya yağlanmaya yatkın bir cilt, yaz aylarında daha da yağlı hale gelebilir. Cilt tipinize uygun, derinlemesine temizleme ve ciltteki tüm kiri arındırma özelliğine sahip yağlanma karşıtı bir yüz yıkama ürünü kullanabilirsiniz. Öte yandan kuru bir cilde sahipseniz köpürmeyen bir temizleyici cildiniz için daha uygun olacaktır. Alkolsüz ve pH dengesi yüksek temizleyiciler seçebilirsiniz.

Cilt bakımınızı rutin hale getirin

Mümkün olan ölçüde mevcut cilt bakım rutininizi yazın da devam ettirin. Kuru ciltler için jel bazlı ve yağlı ciltler içinse su bazlı ürünler, krem bazlı ürünlere göre daha hafif ve yağsız olduklarından tercih sebebi olmalıdır. Cildinizi temiz ve taze tutmak için günde iki kez temizleme, tonikleme ve nemlendirme gerekir.

Cildinizi nemli tutun

Yaz aylarında susuz kalmamak çok önemlidir. Her gün 2,5 litre su tüketmenin yanı sıra cildinizi nemli tutmak için cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanmalısınız. Bununla birlikte A ve C vitaminleri gibi antioksidanlar, hatta güneş koruyucu özelliği olan nemlendirici ürünler tercih edebilirsiniz. Ayrıca gece yüzünüzü yıkadıktan sonra, uyurken ekstra nemlendirme için nemlendirici özellikli uyku maskesi uygulayabilirsiniz.

Sağlıklı bir cilt için peeling uygulayın

Haftada en az iki kez peeling uygulamak, cildinizdeki fazla kiri, yağı ve ölü deriyi temizler. Cilt tipinize uygun bir peeling ile yüzünüze ve boynunuza dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapın.

Güneş koruyucuyu ihmal etmeyin

yaz aylarinda cilt bakimi nasil olmali

Güneşten gelen UV-A ve UV-B ışınları cildinize oldukça zarar verebilir. Güneş yanıklarının yanı sıra erken yaşlanmaya, lekelenmelere, ince çizgilere ve kırışıklıklara neden olabilir. Zamanınızın çoğunu kapalı alanlarda geçirseniz bile, yaz aylarında tüm cilt tipleri için SPF 30-50 içeren iyi bir güneş kremi şarttır. Yüzmeye gidiyorsanız, gün içinde birkaç kez güneş koruyucu kullanmanızı öneririz.

Ağır makyajdan kaçının

Çok ağır makyaj uygulamak, cildin nefes almasını engeller. Cildin nefes alma yeteneği de nem ve ısıdan etkilenir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında ağır fondötenler yerine su bazlı BB kremler veya mineral pudralar tercih edebilirsiniz.

Gözlerinizi, dudaklarınızı ve ayaklarınızı ihmal etmeyin

yaz aylarinda cilt bakimi nasil olmali

Gözlerinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için her zaman güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin. Dudak bakımınız içinse rujunuzun altına nemlendiricili ve güneş koruyucu özelliği olan bir dudak balsamı uygulayın.

Yaz mevsiminde hem sandalet, terlik kullanımından kaynaklı, hem de kuma maruz kalan ayaklar da bakıma ihtiyaç duymaktadır. Ayaklarınızı peeling ile hatta ölü deriyi atmaya yardımcı ayak maskeleriyle yenileyebilirsiniz. Düzenli olarak ayaklarınıza da güneş kremi ve nemlendirici uygulayarak onları yumuşak tutabilirsiniz.

Daha fazla su ve içecek tüketin

Yaz aylarında, her gün en az 2,5 lire su tüketmelisiniz. Vücudunuzu içten dışa serin tutmak için suyun yanı sıra karpuz, kavun, salatalık gibi su oranı yüksek besinler tüketmek, taze meyve suları içmeyi de tercih edebilirsiniz. Su ayrıca vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Ayrıca yoğurt ve ayran da günlük beslenmenizin parçası olmalıdır.

Öte yandan içerdikleri fazla şeker sebebiyle gazlı içecekler halsiz düşmenize sebep olur. Bu sebeple gazlı içeceklerden uzak durmak vücudunuzdaki su kaybını azaltırken, daha dinç hissetmenizi de sağlar.

Nefes alan kumaşlar tercih edin

Yaz aylarında giyilebilecek en rahat kumaş pamuklu kumaştır. Rahat ve açık renkli giysiler tercih edin. Çok sıkı ve sentetik kumaşlardan kaçının; çünkü bunlar hem sizi rahatsız eder, hem de daha fazla terlemenize sebep olur. Bu da ciltte kaşıntılara, tahrişlere ve hatta enfeksiyonlara yol açabilir.

Günde iki kez banyo yapın

Yaz aylarında, hijyeninizi sağlamak ayrıca önemlidir. Sabah alacağınız duş ve akşam yapacağınız banyoyu nemlendirme rutini takip etmelidir. Banyonuz esnasında uygulayacağınız vücut peelingi tüm kir ve terin temizlenmesine ve kızarıklıkların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Her mevsimin kendi cilt bakım rutinleri vardır. Yaz mevsimi ise cildiniz için ekstra bakım gerektirir. Temizleme, nemlendirme ve güneş kremi kullanma gibi birkaç basit adımı izleyerek cildinizi güneşin ve ısının zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Soley Özsoy Bürümcek

Turizm işletme mezunu, organizasyon firmasında çalışan; seyahat etmeyi, yemek yapmayı ve yemeyi, modayı, sanatı, yepyeni şeyler keşfetmeyi seven, konfor alanının dışında kendini daha mutlu hisseden biriyim. Birçok şey gibi hayatın da paylaştıkça çoğaldığına inanırım.

Yorum yap