Yerde oturarak yemek yemenin masada yemekten çok daha sağlıklı olduğunu biliyor muydunuz? Büyüklerimiz boşuna yer sofraları kurmuyorlardı. Onlar bizlere göre çok daha dinç ve sağlıklı insanlardı. Japonlar bu eski geleneklerine hala öyle sıkı sıkıya bağlılar ki; Japonya’daki 5 yıldızlı otellerin çoğu restoranında sandalye kullanılmıyor ve Japon aileler yemeklerini genellikle yerde otururken yiyor.
Bizler vaktimizin çoğunu “oturarak” geçiren insanlar olarak hareket etmek için ayarlanmış bedenlerimizi hareketsiz bırakıyoruz ve maalesef bu durum birçok hastalık ile sonuçlanıyor. Yediğiniz gıdaların sindirimini hızlandırmak ve tokluk hissini daha çabuk yakalayabilmek için yazımızın devamına göz atın. İşte yerde oturarak yemek yemenin faydaları;
1. Huzurlu bir zihin ile yemek yemek
Yerde bağdaş kurarak oturduğunuzda aslında farkında olmadan yogada “kolaylıkla yapılan poz” olarak da bilinen Sukhasana pozunu yapıyorsunuz. Sanskrit dilinde Sukha; dış dünyadan etkilenmeden yaşanan içsel mutluluk, zevk ve kolaylık gibi anlamlara geliyor.
Zihnin tüm endişe ve stresinden arınmasına yardımcı olan bu meditatif oturuşlar sayesinde çok geçmeden beden de gevşeyip rahatlıyor. İçsel olarak gevşeyen zihin ve beden ise minimalist bir tavırla sadece ihtiyacı olan şeyi ihtiyacı kadar yiyor.
2. Daha çabuk gelen doyma hissi
Bedenin neredeyse her noktasıyla bağlantılı olan vagus siniri, sindirim sisteminin de önemli bir parçasıdır; öyle ki vücutta vagus siniri vasıtası ile beyin ve bağırsak arasında iletişim sağlanır.
Yerde oturarak yerseniz vagus siniriniz daha çok uyarılır. Sindirim sisteminiz leptin adı verilen bir hormon salgıladığında vagus sinirine doyduğunuza dair bir sinyal gider ve bu sinirin doğru işlevi aşırı yemenizin önüne geçer.
3. Gittikçe daha esnek daha çabasız bir oturuş
Bilgisayar kullanımının giderek artması ile birlikte masa başında geçirilen süreler de katlanarak arttı. Buna bir de saatler boyunca fark etmeden yaptığımız “yanlış duruşlar” da eklenince sırt ve bel ağrıları kaçınılmaz oluyor.
Yerde oturmaya başladığınızda alışık olmayan vücut ilk başlarda biraz zorlanabilir. Zamanla kalçanız, dizleriniz hatta ayak bilekleriniz dahi esnemeye başlar ve gittikçe daha esnek ve çabasız bir oturuş yapabilirsiniz. İhtiyaç halinde bir havlu ya da minder desteği alabileceğinizi unutmayın.
4. Yaşam süresine katkısı
European Journal of Preventive Cardiology Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre oturduğu yerden herhangi bir destek almadan kendiliğinden kalkabilen kişiler diğerlerine göre çok daha esnek ve sağlam bir vücuda sahip. Buna ek olarak; bu kişilerin ortalama ömür süreleri de daha uzun. Görünüşe göre yemek yerken yerde oturmak ve günde birkaç kez destek almadan kalkma alıştırması yapmak hayatınıza fazladan yıllar eklemenin en basit yollarından biri.
5. Eklem sağlığı
Gün içerisinde yanlış durduğumuz için o kadar fazla kası gereksiz yere aktive ediyoruz ki sonrasında da bir sürü ağrı ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bu duruşlar zaman içerisinde özellikle sırt ve bel kaslarının esnekliğini kaybetmesine, güçsüzleşmesine neden oluyor.
Diz çökme ve çömelme gibi bazı oturma duruşları ile bir sandalyede otururken çalıştırmadığınız birçok kası aktive edersiniz. Doğru bir duruş ile omurganın fizyolojik eğrisini korur ve omurganın arasında bulunan disklere yüklenen fazla basıncı azaltabilirsiniz. Tabi ayakta durma, oturma, yatma veya hareket halinde iken “her biri için farklı bir doğru duruş olduğunu” bilmek de önemli.
6. Doğru ve hızlı sindirim
Tabağınızdan yiyecek almak için öne doğru eğildiğinizde ve ardından yutmak için başlangıç pozisyonuna geri döndüğünüzde karnınızdaki kasları güçlendiriyorsunuz ve mide öz sıvısının salgılanmasına yardımcı oluyorsunuz. Bu hareketlilik ile mideye giden kan akışı da hızlanacağı için yediğiniz gıdalar doğru ve hızlı bir şekilde sindirime girmiş oluyor. Ayrıca yerde oturarak mide alanını belirli bir ölçüde kapattığınız için daha çabuk doyuyorsunuz.