Mariam Oyunu Nedir? Mariam Oyunu Nasıl Oynanır?

Mariam Oyunu Nedir? Mariam Oyunu Nasıl Oynanır?

mariam oyunu nedir

Mariam oyunu nedir, Mariam oyunu çocuklara zararlı mı?, Mariam oyunu nasıl oynanır? gibi soruların cevaplarını yazımıda bulabilirsiniz.

Mariam oyunu, körfez ülkelerinde ergen çocuklar arasında yayılan, Mavi Balina adlı öldürücü oyuna benzetilen yeni zincirleme oyundur. Oyunu basitçe anlatmak istersek, “Mariam” adlı bir kız çocuğunun kaybolması ve bunun oyuncuya bildirilmesi ile başlıyor. Eve tekrar dönebilmek için yardım isteyen Mariam oyuncuya talimatlar veriyor.

Khalil Ebrahim Al Mansouri tarafından tasarlanan oyuna başlamadan önce oyuncuların kişisel bilgileri isteniyor ve kullanıcılara “eviniz nerede bulunur, Facebook hesabınız nedir” gibi kişisel sorular soruluyor. Oyun kamera erişimi gibi izinler istediğinden ve bunlara izin vermeden oyuna başlayamadığınız için oynatıcının cihazınıza erişimi de böylelikle sağlanmış oluyor. Oyun, bu soruları cevapladığınız takdirde bir sonraki aşamaya geçmenize izin veriyor. Oyuna ayrıca Facebook, Whatsapp gibi uygulamalara erişim izni istiyor. Bazen kişiye siyasi sorular da sorulabiliyor. Örneğin; “Katar krizi hakkında ne düşünüyorsun?” gibi siyasi tutumlar hakkında da kritik sorular soran oyun, ülke genelinde muhalif gruplar arasında da gerginlik yarattı.

Bu tartışmalar üzerine oyunun tasarlayıcısı Khalil Ebrahim Al Mansouri “oyun sadece eğlence amaçlıdır. Söz konusu soru ise sistem tarafından yanlışlıkla eklendi” açıklamasını yaptı.

Oyun kapatıldığında, tekrar oynamak için 24 saat beklemek gerekiyor. Korkunç ses efektleri ve görsellerle desteklenen oyunun son seviyesine gelenler, bilinmeyen bir numaradan gece saat 03:00’te aranıyor. Farklı dillerde konuşan bir robot cep telefonundan arayarak “seninle tekrar görüşeceğiz” gibi kaygı verici bir ses dinletiyor ve oyunculara mesajlar yolluyor.

Türkiye de oyuna yönelik şikayetleri değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak, oyuna erişimin engellenmesini talep etti. 1. Sulh Ceza Hakimliği, bakanlığın talebi üzerine oyuna erişimi engelleme kararı verdi.

Çocukların ve gençlerin ilgisini çeken oyun, aslında kişilerin psikolojik gelişimlerine büyük hasar veriyor. Şiddet içerikleri olan bu gibi oyunlar oyuncularının kendilerini sanal bir dünya da adeta hipnotize edilmişcesine yaşamalarını amaçlıyor. Sosyal dünya ile bağlantısı kaybolan kişiler art arda gelen yönlendirmeleri gerçeklik olgusundan yoksun bir şekilde, kendini ispat dürtüsü ile ve hatta çaresizlik hissi içinde yerine getiriyor.

Mariam oyununun zararları nelerdir?

Uzmanlara göre çaresizlik hissi yaşayan ve psikolojik olarak korku, baskı, şiddet içeriklerine maruz kalan oyuncularda bir takım etkiler görülmekte. Bunlar;

  • Şiddeti normal karşılama eylemi
  • Takip edilme yanılgısına düşme
  • Sosyal çevre ile iletişim yoksunluğu sonucu dışlanma
  • İçe kapanma, depresyon ve anksiyete
  • Bu belirtiler maruz kalınan anda ya da çok sonrasında da ortaya çıkabilmekte ve kişinin yaşamını olumsuz etkilemekte.

Mariam oyununa karşı aileler ne yapmalı?

Çocuklarının evlerinde, yanlarında güvende olduğunu düşünen aileler çocuklarını sanal ortamda bekleyen tehlikelere karşı dikkatli olmalılar. Çocukları, gençleri gözlemleyerek, en ufak değişiklikleri bile değerlendirmeli ve sebeplerini araştırmalılar.

İnternet dipsiz bir kuyu. Zaman zaman bize olumlu şeyler katıyor, hayatımızı kolaylaştırıyor olsa da Mariam, Mavi Balina oyunu ya da kullanımı sakıncalı içerikler olan siteler gibi kör noktaları da bulunmakta. Ve bu kör noktaların birey gelişiminde çok önemli rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek. Çocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onların her şeyleri ile ilgilenmek de ebeveynlerin en önemli vazifesi. Buna internet kullanımları da dahil.

Yazar hakkında

Damla İzal

Anadolu Üniversitesi işletme bölümü mezunu. Özel bir şirkette idari işler departmanında çalışıyor. Aynı zamanda maskaraa.com’da çeşitli kategorilerde yazar olarak devam ediyor.

Yorum yap