Paraben, insan vücuduna zararlı bir kimyasal maddedir. İlaç, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde hem düşük maliyetli olduğu için hem de ürünün raf ömrünü uzattığı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Toksik madde özelliği taşıyan bu kimyasal, insan hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.
Bazı ürünlerde birden fazla paraben çeşidi kullanılmaktadır. Bunun sebebi paraben maddesinin bakteri, mantar ve küf oluşumunu engelleyici özelliğidir. Ürünlerin dış ambalajında, “paraben içermez” şeklinde ifade olsa dahi bu yanıltıcı olabilmektedir. Üreticiler yasa gereği E kodları kullanabilmektedir. Çünkü paraben maddesinin birçok türevi vardır. Bunlar; E214: Etil paraben, E218: Metil paraben, E216: Propil paraben.
Parabenin zararları nelerdir?
- Paraben, vücutta sadece uygulandığı yerin yüzeyinde kalmayıp cilde, dokulara, kana ve idrara geçmekte, vücuda yayılmakta ve zararları artmaktadır.
- Meme kanseri olan kadınlardan alınan tümör örneklerine göre 20 tümörün 18’inde yüksek miktarda paraben maddesine rastlanılmıştır.
- Paraben maddesi ciltte güneş ışınlarına karşı hassasiyet yapar. Cilt yaşlanmasına sebep olabilir.
- DNA hasarları meydana getirir.
- Bebek ve çocuklarda öğrenme sorunları ve gelişimsel bozukluklara yol açar.
- Bağışıklık sitemi sorunları ve üreme bozuklukları meydana getirir.
- Zararlı olan bu madde, egzama gibi ciltte tahriş edici yan etkiler oluşturur.
Hangi ürünlerde paraben var? Alırken dikkat edilmesi gereken ürünler neler?
Fondöten, parlatıcı, hızlı kuruyan oje, kapatıcılar, pudra, göz farı, allık, ruj, rimel, makyaj silme ürünleri, krem ve merhem türleri, kulak, burun ve göz damlası, rektal ve vajinal ilaçlar, bandaj ve sargı bezleri, lokal anestezik ilaçlar, nemlendirici, losyon, el, yüz veya vücut kremleri, diş macunları, güneş yağları, tonikler, deodorantlar, sabun, şampuan, saç kremi, salata sosları, ketçap, mayonez, hardal, dondurulmuş yiyecekler, reçel ve marmelatlar, hazır meyve suları gibi birçok ürünlerde paraben maddesi bulunmaktadır ve alırken dikkat edilmesi gerekmektedir.
Parabenin zararlarından korunmak için alacağımız ürünlerin “içindekiler” bölümünü okumalıyız. Kullandığımız ürünlerde ve gıdalarda, Sağlık ve Tarım Bakanlığı onaylarına ve gerekli üretim onay sertifikalarına dikkat etmeliyiz. Ürünlerin arkasındaki paraben-free ya da parabensiz ibaresine dikkat etmeliyiz. Ve eğer alınabiliyorsa, daima organik ürünler tercih edilmelidir.