Çoğumuz için, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek diğerlerine göre biraz daha fazla disiplin gerektirir. Ancak her yemekte küçük değişiklikler yaparak, bu sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmeye başlayabilirsiniz. İşte sizin ve ailenin günlük beslenmesinde dev sıçramalara neden olabilecek birkaç küçük ipucu.
görsel kaynak: unsplash.com/@dancounsell
Evdeki “atıştırmalık oranını” değiştirerek başlayın. Sağlıksız, yüksek kalorili yiyeceklerden ziyade, meyve ve sağlıklı aperatiflere yönelerek başlayın. Örneğin, cips veya şekerli ürünler yerine meyve veya yulaf ezmesi barları, granola, veya yer fıstığı ve yoğurt gibi alternatif seçeneklerle değiştirmeye başlayın.
Yediğiniz gıdaların etiketlerini okumaya başlayın. “Düşük yağ” veya “light” etiketli gıdalar her zaman en sağlıklı seçenek değildir. Eğer bir ürün yağ bakımından daha düşükse, sodyumda daha yüksek olabilir ya da şeker düşükse, yağda yüksek olabilir. Kutunun arkasındaki “beslenme değerleri” çizelgesini okumaya başlayın.
Damak tadınızı ve beyninizi yeniden eğitin ve sağlıklı yemek seçeneklerine karşı tutumunuzu bir kez daha değerlendirin. Bir portakalın veya elmanın doğal tatlılığı marketten aldığınız, paketli bir ürünün şekerli tadıyla rekabet edemez, ancak sizin hem damak hem de beyin açısından bu gerçeği fark edip kendinizi yeniden eğitmeniz ve yeniden öğrenmeniz gerekir. Emin olun zamanla siz ve damak tadınız bu sağlıklı alışkanlıklara alışacaksınız ve eskiden lezzetli bulduğunuz çoğu şeyi nasıl tükettiğinize şaşıracaksınız.
Tabağınızdaki renk ne kadar çok olursa o kadar iyi olur. Bu renk cümbüşü sadece görsel açıdan iyi değil, aynı zamanda çok da sağlıklı. Meyve ve sebzelerdeki farklı renkleri oluşturan besin değerleri, vücudunuz için farklı besin maddelerini temsil eder. Vücudunuzu olabildiğince çok besin çeşidi ile besleyin. Bu soğuk algınlığı, kanser ve birçok hastalıkla mücadele etmenizi sağlar.
görsel kaynak: unsplash.com/@brookelark
Yatmadan iki buçuk-üç saat önce yemek yemeyi bırakın. Vücudunuza, günün son yakıtını sindirmek ve yakmak için bir şans verin. Vücudumuz sadece bizim yediklerimizi sindirmek göreviyle sorumlu değil, onu da biraz rahat bırakalım da kendi fonksiyonlarını yerine getirsin değil mi ama? 🙂
NOT: Yukarıdakileri uygularken kendinize yeni bir yaşam tarzı yarattığınızın farkına varın!
görsel kaynak: unsplash.com/@_jannis