2-3 yaş zeka ve dikkat oyunlarına geçmeden önce bilmemiz gereken birkaç konuya değinelim. Oyun oynamak, her yaştaki çocuk için önemli bir gelişim aracıdır. Çocuklar enerjilerini hem fiziksel hem de zihinsel oyunlarla sarf etme ihtiyacı duyarlar.
2-3 yaşındaki çocukların temel gereksinimleri yanı sıra zeka geliştirici ve fiziksel geliştirici oyunlarda bir o kadar önemlidir. Şimdi sizlere oyunlardan ve bu oyunların hangi gelişim alanlarını desteklediğinden bahsedelim. Gelin hep birlikte göz atalım.
[mks_highlight color=”#000000″][/mks_highlight] 2 YAŞ ZEKA VE DİKKAT OYUNLARI
[mks_highlight color=”#1e73be”][/mks_highlight] EVCİLİK OYUNU
Oyun başlamadan rol dağılımları yapılır. Çocuğun rol model aldığı annesi ya da babası olabilir. Onun dışında oyuncaklarla oynamaya başlandığı zaman doktor, tamirci gibi roller üstlenebilirler. Oyun oynarken çocuk anne rolünü aldıysa mutfak eşyalarını, doktor rolünü aldıysa doktorun malzemelerini, tamirci olduysa tamir aletlerini birbirinden ayırıp gruplayabilir. Bu sırada sizin verdiğiniz yönergelere uyarak oyunu devam ettirebilir. Bu tür gelişmeler çocukların eşyaları ya da hayvanları gruplamayı ve yönlendirmeleri takip ederek oyunu devam ettirmeyi öğrenmelerini sağlar.
[mks_highlight color=”#1e73be”][/mks_highlight] YAPBOZ OYUNU
2 yaş çocuğu yapboz yapabilir mi dediğinizi duyar gibiyim. Çocuklara verip de yapamadıkları hiçbir şey yoktur. Ancak materyaller renkli ve az sayıda olmalıdır. Yani yapboz parçası 4-6 parçadan oluşmalıdır. Yazımıza başlamadan önce de dediğimiz gibi 2 yaş çocuğunun dikkat gelişimi henüz kısa bir süredir bu yüzden fazla parçalarla canları sıkılıp yapbozu tamamlayamayabilirler.
Tabi ki yapbozu çocuğun önüne bırakarak yapmasını isteyemeyiz. Onunla birlikte neden o parçanın oraya konulduğunu kısa ve net cümleler kurarak anlatmalıyız. Bu oyun hem çocukların hoşlarına gider hem de siz ebeveynler çocuklarınızın zihinsel gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.
[mks_highlight color=”#1e73be”][/mks_highlight] RENK VE ŞEKİL DEĞİŞTİRME
2 yaş çocuğunun önüne 5 adet birbirinden farklı geometrik şekiller ya da farklı renk kartları koyarsanız onları eşleyebilir. 2 yaşındaki çocuğun dikkat gelişim süresi henüz kısadır. Bu yüzden verilen materyallerin fazla olmamasına büyük ve renkli olmasına özen göstermeliyiz. Böyle küçük ve pratik oyunlar sayesinde çocuğunuzun mantık yürütme yeteneğini, görsel zeka ve ilişkilendirme becerilerini geliştirebilirsiniz. Bu ve bu tür oyunlar 2 yaş grubu çocuklar için uygundur.
[mks_highlight color=”#000000″][/mks_highlight] 3 YAŞ ZEKA VE DİKKAT OYUNLARI
[mks_highlight color=”#1e73be”][/mks_highlight] LEGOLARLA OYUN
Farkı yaşlara da hitap eden bu oyuncaklar 3 yaş çocukları için oldukça faydalıdır. Çocuklar düşünme becerilerini kullanarak küçük parçaları birleştirir ve kendi başlarına inşa ettikleri herhangi bir şeyin içinde oyun oynayıp rol alabilirler. Aldıkları roller ile birlikte problem çözmeyi öğrenirler. Onlara yapıtlarının ne işe yaradığını nasıl kullanıldıklarını sorabilirsiniz ve çocuklara da bu soruları cevaplayabilmeleri için fırsat vermiş olursunuz.
[mks_highlight color=”#1e73be”][/mks_highlight] AKILLI KARTLAR OYUNU
3 yaş zeka ve dikkat oyunları 2 yaşa göre bir tık daha zordur. Fakat 3 yaş çocuğunun da dikkat süresi kısa olduğu için parçalarımız yine az sayıda olmalıdır. Akıllı kartlar oyunu ise her görselden 2 adet olacak şekilde toplam 8 adet kartı ön yüzü görünmeyecek şekilde masanın üzerine dizip birbiri ile aynı olanları eşleştirmesini istediğimiz bir oyundur.
Açtığı bir görselin hemen ardından aynısını bulamadığında son 2 denemesini tekrar kapatmanız gerekmektedir. Bir sonraki denemesinde başarılı olmak isteyen çocuk, açılan kartlardaki şekilleri aklında tutmaya başlayacaktır. Bu da çocuklarda hafıza gelişimi için sıklıkla kullanılan oyun yöntemlerinden biridir.
[mks_highlight color=”#1e73be”][/mks_highlight] DENGE OYUNU VE OYUNCAKLARI
Öncelikle 3 tekerlekli bisikletten başlayabiliriz. Çocukların denge sağlamayı öğrenebilmesi için en önemli araçtır. Ebeveynlere bu araç anlamsız gelebilir ama 3 yaşındaki bir çocuk bisikletin üstünde hareket halinde direksiyonu bir yöne çok fazla çevirdiği zaman onu toparlayıp dengede durabilmeyi bu tür zorluklarla baş etmeyi öğrenir.
Biz yetişkinlerin Jenga adında blokları üst üste dizerek dengede durmasını sağladığımız oyunların çocuklar için olanı da denge kulesidir. Bunlar illa oyuncak olmak zorunda değildir. Çocuklar evdeki yastıkları üst üste koyarak yastıkları dengede tutabilmeyi başarabilir daha sonra tek tek yastıkları düşürmeden toplamayı öğrenebilirler.
Buket hanım yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Bu değerli bilgiler için teşekkürler.Minik kızımla birlikte devamını bekliyoruz.Takipteyiz 🙂
Teşekkür ederiz 🙂