İnsanoğlunun ilk çağlardan beri ilk besin kaynakları ve ilaçları bitkilerdir. İnsanlar zehirli ve şifalı bitkileri deneme yanılma yoluyla öğrenmişlerdir. Dünyada yaklaşık olarak bilinen 500 bin çiçekli ya da tohumlu bitkinin olduğu ve bunların 20 bin kadarının tıbbi amaçlı kullanıma uygun olduğu bilinmektedir. Türkiye’de de 9 bin bitki türü doğal olarak yetişmektedir. Bu yetişen bitkiler arasında tıbbı amaçlı kullanılan bitkilerde mevcuttur. Bu bitkilerden biride crataegus türü olan Türkiye’de alıç olarak bilinen dikensi meyveli bitkidir. Ayrıca bitki muşmula, kuş yemişi gibi farklı isimlerle de bilinmektedir.
Alıç meyvesi ülkemizde dağlık alanlarda, kayalıklarda ve çalılıklarda yetişmektedir. Türkiye de daha çok orta ve kuzey Anadolu’da yetişir. Meyveleri bazen sarı bazen kırmızımsı bazen de beyaz renkte olur.
Alıç meyvesinin faydaları nelerdir?
- Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve sinir bozukluğu tedavisinde kullanılmaktadır.
- Güçlü antioksidan özelliği sebebiyle yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirim problemlerinde, uykusuzluğun giderilmesinde tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
- Ayrıca kollajenleri dengeler ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
- Kurutulmuş alıç meyvesi öksürüğe ve boğaz iltihaplarına iyi gelir.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Bedendeki fazla sıvıyı düşürücü etkiye sahiptir.
- Damar sertliğine ve böbrek sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.
Alıç meyvesi nasıl tüketilir?
Alıç meyvesi direk tüketilebilir ya da sirke şeklinde salatalarda kullanılabilir. Alıç yaprağı çay şeklinde tüketilebilir. Alıç bitkisi ülkemizde yaygın olarak yetişen bir bitki olmasına rağmen maalesef bu bitki insanlarımız tarafından yararları bilinmediğinden çok fazla değerlendirilemiyor ve birçoğu ziyan oluyor. Ülkemizde bu denli yararlı bitkileri hem değerlendirip hem de korumamız gerekir.