Evinizi ve işyerinizi canlandırmak için birkaç bitki yetiştirmenizde fayda var. İç mekan bitkileri popülerdir. Çünkü bakımı olduça kolaydır. Yalnız bir koşul var. Bitkilerinize iyi bakacağınızdan emin misiniz? En önemli şey, bitkiniz yapraklarında lekeler ve izler gösterdiğinde size ne söylediğini anlamanızdır. Maskaraa’da bitkilerinize iyi bakabilmeniz için bir derleme yaptık. Hangi resmin bitkinize en uygun olduğunu tespit edip, iyileşip gelişmelerine yardımcı olmayı öğrenebilirsiniz.
1. Tamamen kahverengi olan yapraklar.
Kahverengi yapraklar genellikle bitkinin bakımı ile ilgisi olmayan bitkinin büyüme ve yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır. İlk başta kahverengi bir uçla başlamışsa, bu muhtemelen yetersiz sulama belirtisidir.
Yapılması gerekenler: Yapraklar tamamen kahverengi ve ölü olduğunda, artık onları kurtarmaya çalışmanıza gerek yoktur. Ancak yine de çok fazla enerji kullanıyorlar. Enerjiyi diğer yapraklara dağıtmak için, ölü yapraklar çıkarılmalıdır.
2. Kahverengi yaprak uçları.
Bitkinizin yaprak uçları kahverengi ise bunun birden fazla nedeni olabilir.
- Bitkilerinizi yeterince sık sulamıyor olabilirsiniz.
- Saksıdaki toprak kalitesi düşük olup suyu yeterince tutmuyor olabilir.
- Bitkinizi çok fazla suluyor olabilirsiniz.
- Bitkinin saksısı küçük olduğundan dolayı su miktarı fazla geliyor olabilir.
Yapılması gerekenler: Evde çok sık bulunmuyorsanız, yine de bitkilerinizin gün boyunca yeterli su almasını istiyorsanız, ihtiyaç duyduğunuzda bitkinizin sürekli bir su akışı elde etmesine yardımcı olabilecek birkaç püf noktası vardır.
- Saksının altına ıslak bir sünger koyun; bu fazla suyu emer ve bitki suya ihtiyaç duyduğunda serbest bırakır.
- Toprağa küçük delikleri olan bir su şişesi gömün: şişeyi suyla doldurabilirsiniz. Bitki, ihtiyaç duyduğu anda hazneden su alacaktır.
3. Yaprakların ortasında kızarma.
Bu genellikle aşırı sulamanın bir işaretidir. Her zaman ıslak olan toprak, mantar hücrelerinin büyümesi için mükemmel bir ortam olan vıcık vıcık bir ortam yaratır. Bu hastalık, yaprağın ortasındaki kahverengi lekelerde görülür ve daha sonraki aşamalarda ortadan daha uzağa yayılır.
Yapılması gerekenler: Kahve filtreleri, toprağı yerinde tutarken fazla suyun akmasını sağlar. Yani karışıklık ve sağlıksız bitki yok olur.
4. Alt yaprakların sararması.
Bitkiniz olgunlaşırsa, bazıları sararır ve düşer. Ancak, çok sayıda olursa, muhtemelen bütün yapraklar düşer. Bunun nedeni, bitkinizin yerleştirildiği ortamla ilgili çok gölgeli bir konum, çok soğuk bir sıcaklık, ani bir sıcaklık düşüşü veya kuraklığa maruz kalma gibi çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Evinizin veya işyerinizin yerini kontrol edin ve mükemmel noktayı bulmaya çalışın.
İpucu: Bitkilerinizi çok fazla hareket ettirmeyin.
Yapılması gerekenler: Bitkiler kendilerini çevrelerine yavaş yavaş alıştırırlar. Yapabiliyorsanız, bitkinizi çok fazla hareket ettirmeyin. Bitkiyi daha iyi bir yere taşımak zorunda kalırsanız, günde bir saat yeni alana götürün. Tam olarak ayarlanıncaya kadar yeni alanda kalan süreyi yavaşça artırın.
5. Yapraklarda kenarları sarı delikli, yeşil lekeler.
Genellikle bu, bitkinizin mantar yaprak lekesine sahip olduğu anlamına gelir. Bitkiler çok fazla güneş alırsa soluk renkli lekeler de gelişebilir.
Yapılması gerekenler: Deliklerin geliştiğini gördüğünüzde, mantarın diğer bitkilerinize yayılmasını önlemek için hastalıklı yaprakları hemen izole edin. Etkilenen tüm yaprakları çıkarın ve bitkinin iyileşmesine izin verin.
6. Yaprak uçlarının renklerinin solması.
Soluk yeşil veya hatta sarı yapraklar, zayıf büyüme ile birlikte, besin eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu besin maddelerinin çoğu gübrelerde bulunur.
Yapılması gerekenler: Haşlanmış yumurtalardan toprağa yumurta kabuğu veya suyu ekleyin. Haşlanmış yumurtalarının suyunun eklenmesi, bitkilerinizin kalsiyum ve potasyum seviyelerini artıracaktır.
7. Çok küçük yapraklar.
Çok küçük yapraklar bitkinizin daha fazla güneş ışığına ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Doğal olarak, önce bitkinizin gerçekten evde karanlık bir yerde olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu durumda, bir pencereye veya daha açık bir alana yaklaştırmaya çalışın.
Yapılması gerekenler: Bitkiniz zaten güneşli bir noktadaysa ve yapraklar hala çok küçükse, bitkinizin tozunu almanız gerekebilir. Yapraklardaki bir toz tabakası güneş ışığını engelleyecek ve bitkinin fotosentez yapma yeteneğini azaltacaktır. Kabarık eldiven kullanmak, bitkiye zarar vermeden tozunu almayı kolaylaştırabilir.
8. Kıvrık yaprak uçları.
Atmosferik nemin çok düşük olduğu bir ortamda bitkiler genellikle kıvrık yaprak belirtileri gösterir.
Yapılması gerekenler: Bitkilerinizi hava deliklerinden uzaklaştırın. Genel nem iyi olsa bile (yaklaşık %50), bir ısıtıcıya veya hava menfezine çok yakın yerleştirilirse bitkiniz hala acı çekecektir.
Kaynak: Brightside