Yaklaşık 600 milyon insan, hayatları süresince tipik bir diş eti sorunu deneyimler ama iyi haber şu ki, bunların çoğu evde tedavi edilebilir. Diş eti kanaması, diş eti iltihabı ve daha şiddetli periodontitis gibi diş eti hastalıklarının ilk belirtisidir. Bu yazımızda diş eti kanamasını tedavi etmenize yardımcı olacak ve aynı zamanda tamamen nasıl önleyebilirsiniz bunlardan bahsedeceğiz.
1. Gazlı bez kullanın.
Herhangi bir kanamada olduğu gibi, kanama bölgesine karşı nemli bir gazlı bez parçası tutmak kanamayı durduracaktır. Ancak diş eti kanaması sıklıkla oluyorsa, diş doktorunuza danışmalısınız.
2. Şişmeyi azaltmak için soğuk kompres, ağrıyı hafifletmek için sıcak kompres uygulayın.
Kanamayı anında durdurmak için şişmiş, kanamalı diş etlerine karşı serin bir kompres yapabilir hatta buz küpü de tutabilirsiniz. Kanama durana kadar buzu orada tutun, ancak kompres veya buz uygulandıktan 10 dakika sonra da kan sızmaya devam ederse bir doktora gitmenizde fayda var.
Ağrıyı hafifletmek için daha sonra sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Ancak bunu sadece iltihap ortadan kalktıktan sonra uygulayın.
3. Tuzlu suyla gargara yapın.
1 bardak ılık suyun içine 1 kaşık deniz tuzu ekleyin. Tuz çözününceye kadar karıştırın. Yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yapın ve tükürün. Bunu 4-5 defa tekrarlayın. Sabah ve gece yatmadan önce olmak üzere günde 2 defa uygulayın. Tuzlu su, diş etlerinde şişmeyi azaltır ve diş eti kanamasını durdurmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, ağız içinde geçici bir yüksek alkali ortam yaratır, böylece bakterilerin hayatta kalmasını zorlaştırır.
4. Oral irrigator deneyin.
Oral irrigator, diş etlerini iyice temizlemek için hızlıca nabız atan bir su jeti kullanır. Daha iyi bir anibakteriyel etki için gargara da ekleyebilirsiniz.
5. Alkolsüz gargara kullanın.
Gargara kullanmak, diş eti kanamasına neden olan diş eti iltihabını ve ağızdaki bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
6. Çay torbalarını kullanın.
Çayı kaynar suda demleyin. 2 dakika sonra çıkarın ve soğumaya bırakın. Daha sonra torbayı diş etlerinin etkilenen bölgesine uygulayın. 5 dakika bekletin. Çay, diş eti enfeksiyonlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek tannik asit içerir.
7. Gevrek sebze yiyin.
Yemekler arasında kereviz, havuç gibi gevrek sebzeler yemek, yiyecek kalıntılarını dişlerden uzaklaştırmaya yardımcı olur ve böylece diş eti hastalıklarını önler.
8. Yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketin.
K vitamini eksikliği, kanınızın pıhtılaşmasının daha uzun sürmesine neden olabilir. Bu, diş eti kanamalarının normalden daha fazla uzun sürede durmasına yol açar. Ispanak, lahana, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler mükemmel bir K vitamini kaynağıdır.
9. Papatya çayı ile gargara yapın.
1 bardak su kaynatın ve içine papatya çayı ekleyin. Demlenmesi için 5 dakika bekleyin. Sonra çayı soğutun. Soğuduktan sonra ağızınızda çalkalayın ve için. Papatya, anti-inflamatuar ve kas gevşetici özelliklere sahiptir.
10. Bal uygulayın.
Ağzınızı ılık suyla durulayın ve her sabah 10 dakika boyunca diş etlerinize bal ile masaj yapın. Bal, propolis adı verilen bir madde nedeniyle doğal antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ancak, balın dişlere değil diş etlerine uygulandığını unutmayın. Özellikle çürükleriniz varsa, dişlerinize bal uyguladığınızda ağrıya sebep olabilir.
Kaynak: Brightside