Temizlik büyük küçük hepimizin hayatının bir parçasıdır. Genellikle uzun saatlerimizi alır ve bizi yorar. Özellikle son dönemde Covid-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle birlikte temizlik için harcadığımız vakit bir hayli çoğaldı. Çoğu insan hijyenden ödün vermeden temizlik süresinin kısalamayacağını düşünür. Hijyeniniz aynı seviyede kalırken birkaç pratik bilgi ile temizliğe daha az vakit harcamanız mümkün.
1. “Lazım olur” düşüncesinden kurtulun.
Evinizde fazladan saklamış olduğunuz eşyalarınıza gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sorgulayın. Kendinize itiraf etmelisiniz ki dolabınızın en ücra köşesinde durmakta olan o tişörtü aslında giymiyorsunuz. Her 2 ayda bir düzenli olarak kullanmadığınız ya da artık ihtiyaç duymadığınız eşyalarınızı ayırın. Atılacak olanları atın, kullanılabilir durumda olanları bir başkasına verin. Unutmayın, “lazım olur” düşüncesiyle evde tuttuğunuz her fazladan eşya sizin temizlik için harcadığınız süreyi uzatır.
2. Dolap ve çekmecelerinizi doldurmayın.
Dolabınızı ve çekmecenizi ağzına kadar doldurursanız aradığınızı bulmakta ve düzeninizi korumakta bir hayli güçlük çekersiniz. Aynı zamanda dipte kalan eşyaları göremez ve doğal olarak onları kullanmamaya başlarsınız. Bu durum dolap ve çekmece içlerini temizlerken de sorun olur. Bazı katlama ve düzenleme yöntemleri ile maliyetsiz şekilde ya da uygun organizer yardımıyla bu sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Hem tüm eşyalarınızı göreceğiniz için onları değerlendirme fırsatınız olur, hem de bu alanları temizlerken daha az vakit harcamış olursunuz.
3. Kirli çamaşırlarınızı ayırın.
Kirli kıyafetlerinizi yatağınızın kenarı, dolap ya da çekmecenizin köşesi gibi yerlerde tutmayın. Aynı şekilde kirli bulaşıklarınızı da tezgah kenarı, masa üzeri gibi yerlerde bırakmayın. Bulaşık makineniz varsa biriktirmeden makineye yerleştirin ve sığmayanları elde yıkayınız. Eğer makineniz yoksa her öğünün ardından bulaşıklarınızı yıkayın. Böylelikle olmadık yerlerden kirli eşya toplamak ve kirlilerin bulunduğu yerleri temizlemek için harcadığınız vakitten tasarruf edersiniz.
4. Düzenli olun.
Fazlalık eşyalardan ve bunun getirdiği karmaşadan kaçının. Her eşyanın bir yeri olmalı ve diğer eşyanın alanına geçmemeli. Aynı zamanda ortam ölçülerine uygun mobilyalar seçin ve mobilyalarınızın arasına belli mesafeler koyun. İç içe olduklarında hem gözünüz yorulur hem ortamın havası daralır hem de o alanı temizlemesi hiç kolay olmaz.
5. Ütü biriktirmeyin.
Çamaşırlarınız yıkanıp kuruduktan hemen sonra onları ütüleyip yerine yerleştirin. Böylelikle ütü için harcadığınız vakit kısalmış olur. Düzeninizi korumuş ve kalan zamanı dilediğiniz gibi kullanırsınız. 1 makineden çıkacak çamaşırlar biriktirdiğiniz ütüden daha az miktarda olacağı için bu iş gözünüzde büyümekten de kurtulmuş olur.
6. Ertelemeyin.
Hafta sonları çok vaktimizi alan ve beraberinde getirdiği stresten kaçının. Yere bir şey döküldüğünde ertelemeyin, hemen temizleyin. Masa vb. gibi yerlerin temizliği 5 dakikadan fazla sürmez, gözünüzde büyütmeyin. Haftanın istediğiniz bir gününü evin istediğiniz bir bölümü için ayırın. Örneğin, pazartesi banyo, salı mutfak gibi. Haftada bir toz aldıktan sonra yerleri silin, bu en fazla 1 saat vaktinizi alır. Her gün 15-20 dakikanızı temizlik için ayırdığınız takdirde hafta sonu uzun saatler süren ve tabiri caizse canımızı çıkartan temizlikten kaçınmış oluruz.
7. Çocuğunuzu eğitin.
Çocuğunuza onu sıkmadan yaşına uygun küçük görevler verin. Yemek yedikten sonra kendi tabağını mutfağa götürmek, oyuncaklarını ayırmak ve giyilmeye hazır temiz kıyafetlerini dolabına koymak gibi. Çocuğa yüklediğimiz sorumluluklar çocuğun yaşı ile paralel olarak büyümelidir.
Siz bu maddelerden kaçını günlük hayatınızda yapmaya devam ediyorsunuz? Bize yorum kısmından görüşlerinizi bildirebilirsiniz.
Kaynak: Brightside