Hemen hemen çoğumuzun bildiği fakat tıbbi terimini duymadığımız bir durumdan söz ediyoruz. Enürezis ve enkoprezis belki de bazılarının başından geçtiği veya “ya başıma gelirse” korkusu taşıdığı bir durumdur. Enürezis, çocuğun çişini tutamama problemidir. Enkoprezis ise çocuğun kakasını tutamamasıdır. Böyle bir durumu çocuğumuzda yaşadığımızda endişelenmek yerine sakin kalarak bu durumun neden olduğunu anlamamız en sağlıklı yol olacaktır.
Peki çocuğunuzda enürezis ve enkoprezis olduğunu nasıl fark edersiniz?
Çocukta bu tanıyı koymak için çocuğunuzun 5 yaş ve üzeri olması, idrar veya dışkı kaçırmanın 3 aydır haftada en az 2 kez tekrarlanması gerekir.
Peki bu duruma neler sebep olabilir?
Nedenleri: Enürezis ve enkoprezisin sebepleri biyolojik olabileceği gibi psikolojik de olabilir. Genelde psikolojik sebeplerle karşı karşıya kalırız.
Biyolojik sebepler; kalıtımsal, hormonal sorunlar, idrar yolu enfeksiyonları, gelişimsel sorunlar veya kas gelişimini tamamlamadan tuvalet eğitimi vermek olabilir.
Psikolojik sebepler; sık yaşanan psikolojik sebeplerin ise birçok sebebi olabilir. Aile içinde yaşanan stresli bir olay da bu duruma sebep olabilir. Özellikle okul ya da ev değişikliği, yakın bir aile ferdinin ölümü, şiddet görme, kardeş kıskançlığı, anne baba arasında sık yaşanan kavgalar ve boşanma çocuğu etkileyen ve en sık görülen problemlerdendir.
Öte yandan anne babanın çocuğa karşı tutumu da tuvalet eğitiminde etkili olmaktadır. Anne babanın çocuğa karşı mükemmelliyetçi, aşırı koruyucu veya baskıcı olması bu tutumlara örnek olabilir. Bu tutumları sergileyen ailelerin çocukları korku ve kaygıyı çok fazla yaşarlar. Bu yüzden çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırırken baskı yapılmaması en doğrusu olur.
Bu durumda tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle tuvalet eğitimi verirken çocuğun hazır olduğundan emin olmalıyız. Çocuğun hazır olduğunu nasıl anlarsınız? Çocuğun öncelikle hem bedensel hem de psikolojik olarak hazır olması gerekir. Çocukların kas gelişimi ortalama 2-2.5 yaş arasında tamamlanır. Bu yaş aralığında tuvalet eğitimine başlamak ve çocuğun hazır oluğunu anlamak için gözlem yapmak gerekir.
Çocuk hazır olmadan tuvalet eğitimine başlarsak yukarıda anlattığımız durumlardan bir çoğunu yaşayabilme ihtimaliniz olabilir. Çocuğu zorlamak kaygısını arttıracağı gibi tuvalet eğitiminin verilmesini de geciktirebilir. Eğer tuvalet eğitimi verirken çocukta kaygı ve korku hissedip hazır olmadığını anlarsanız tuvalet eğitimini ertelemek çok daha uygun olacaktır.
Eğer çocuğunuzda enürezis veya enkoprezis olduğunu düşünürseniz ne yapmanız gerekir?
Öncelikle çözüm bulabilmemiz için enürezis veya enkoprezise neyin sebep olduğunu bulmamız gerekir. Bu yüzden öncelikle tıbbi bir neden olup olmadığını öğrenmek için çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Eğer bu durumun tıbbi olmadığı anlaşılır ise çocuk gelişimciye gidilmelidir. Çocuk gelişimci, çocuk ve aile ile görüşerek çocuğun gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek çevresel koşulları (ev, okul vb.) inceler. Aile ile iş birliği içinde aileye gerekli öneriler vererek gelişimsel, davranışsal ve eğitsel hedefler oluşturur ve çocuğu belirli aralıklarla izler.
Not: Olası durumlarda bir uzmandan yardım almayı unutmayın.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
- Otizm Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Bebeklerin Burnu Nasıl Temizlenir?
- Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
- Çocuklarınızla Yapabileceğiniz Kolay Bilim Deneyleri
- Plaj Fotoğraflarında Güzel Çıkmanın 9 Püf Noktası