Bebeğinizin Zeka Gelişimi İçin Neler Yapmalısınız? - Maskaraa

Bebeğinizin Zeka Gelişimi İçin Neler Yapmalısınız?

bebekler icin balon aktivitesi

Balonlar doğum günü ya da partilerde dekoratif aksesuar olmalarının dışında birçok farklı alanda da kullanılabiliyor. Mesela cerrahlar balonları belirli bazı tıbbi prosedürler için kullanıyorken, uzay araştırmacıları ise Venüs’e atmosfer ölçüm ekipmanı göndermek için helyum balonlarını tercih ediyor. Tabi ekipman olarak kullanılan bu balonlar bizim kullandıklarımızdan biraz farklılık gösteriyor olsa da özellikle helyum dolu balonlarla dikkatli gözetim altında küçük çocuğunuzla eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz.

Peki, bazı ebeveynlerin bebeklerinin kollarına ve bacaklarına neden balon bağladıklarını düşündünüz mü? İşte bunu yapmalarının ardındaki hem eğlenceli hem de öğretici nedenler. Görünüşe göre içindeki çocuğu öldürmemiş kişilerinde eğlenebileceği birçok balon oyunu var.

Çocuğunuzun farklı beceriler geliştirmesine yardımcı olacak etkinlikler yapmak önemlidir

bebekler icin balon aktivitesi

Günlük görevleri yerine getirebilmek için bazı motor becerilerine sahip olmamız gerekir. Bu beceriler, bebeğin doğumundan hemen sonra gelişmeye başlar ve büyüdükçe yavaş yavaş bu becerilerin daha fazlası öğrenilir. Kaba ve ince motor becerileri olarak ayrılan bu beceriler sağlıklı gelişim için oldukça önemlidir. Bu becerilerin tam olarak yapılamıyor olması yaşamlarında olumsuz etkilere neden olabilir.

Bu olumsuz etkiler; kaslarının düzgün şekilde gelişememesi,  yemek yemek için kaşığı kullanamaması, kitap veya oyuncak gibi nesnelerle olan etkileşimde güçlük çekmesi anlamına gelebilir. Hatta diğer çocuklarla olan etkileşimini etkileyip, öz güven eksikliğine de neden olabilir.

Çocuğunuza oynaması için balon vermenin birçok faydası olabilir

Helyum dolu balonları çocuğunuzun kollarına veya bacaklarına gevşek bir şekilde bağlayıp sadece vücutlarını hareket ettirmelerine izin verin. Kaba motor becerilerini ve göz kaslarını güçlendirdiği gibi izleme ve konsantrasyon yeteneklerini de geliştirmede faydalı olacaktır. Çocuk kollarını ve bacaklarını her hareket ettirdiğinde, balonların da hareket ettiğini ve ses çıkardığını fark edecek ve buna bağlı olarak çocuğun sebep sonuç ilişkisi kurmasına da katkıda bulunacaktır.

bebekler icin balon aktivitesi

Ayrıca çocuklar bu aktiviteyi yaparken çenelerini aşağıya çekip ayaklarına baktıklarından boyun kaslarının güçlenmesine neden olacaktır. Bu kasların güçlenmesi daha sonra kendi etraflarında dönmeyi öğrendiklerinde çok önemlidir. Bu aktiviteyi çocuk henüz 1 ila 5 aylıkken yani her şeyi ağızlarına götürmüyorken yapmak daha faydalı olacaktır.

Boğulma tehlikesi olabileceğinden, balonlarla oynarken her zaman çocuğunuzun yanında olmanız gerektiğini unutmamak önemlidir.

Daha büyük çocuklar için de balonlarla yapabilecekleri eğlenceli başka oyunlar da var. Bu oyunlar çocuğunuzun el-göz koordinasyonunu, ince ve kaba motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olacak. Örneğin, çocuğunuzdan helyum dolu olmayan bir balonu, elleriyle, parmaklarıyla, kafalarıyla vurmasını ya da ayaklarıyla tekmelemelerini isteyebilirsiniz. Ayrıca bir raketle evin içinde balon tenisi de oynamak eğlenceli bir aktivite olacaktır.

bebekler icin balon aktivitesi

Evde eğlenceli vakit geçirmek için farklı renklerde, hem helyum dolu hem de normal balonlarla kendi başınıza bazı oyunlar geliştirebilirsiniz. Bu oyunları oynarken nesneleri kategorilere ayırarak yeni kelimeler söylemeye özen gösterin böylece hem oyun oynayacak hem de eğlenceli bir şekilde yeni kelimeler ve bilgiler öğrenecektir. Örneğin mavi bir balonla Dünya’nın yuvarlak ve mavi olduğunu çocuğunuzla oyun oynarken ona öğretebilirsiniz.

Bunların dışında balonlarla oynamak, çocukların yerde sabit durarak oyuncaklarla oynamalarına ya da bir masada çizim yapmalarına oranla daha fazla hareket sağladığından çocuklarınızın fiziksel sağlığı açısından da iyi olacaktır.

Çocuğunuzun motor becerilerini geliştirmek için yapabileceği pek çok eğlenceli aktivite vardır

Kaba motor becerilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler:

  • Değişik hayvanların yürüyüşlerini taklit edin
  • Yere koyduğunuz ayakkabı bağcığı üzerinden yan yana atlayın
  • Vücudunuzu alfabedeki harflerin şekline getirin
  • Kapalı alanda engelli parkur yapın
  • Bir dans koreografisi tasarlayın ve başka birine öğretin

İnce motor becerileri için aktiviteler:

  • Origami (kağıt katlama sanatı) yapmayı deneyin
  • Boncuklarla takı yapın
  • Legolarla oynayın
  • Kolaj yapın

Kaynak

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Işıl Yıldız

Çakraların dengesine, sözlerin büyüsüne ve şimdi'nin gücüne inanan, meditasyon ve mistizme meraklı, yazmayı ve araştırmayı seven, bol gezen, bol okuyan, yeni rotalar keşfetmeyi ve keşfettirmeyi seven - anda ve farkında olan biri...

Yorum yap