Dünyada Gerçekleşen Sıra Dışı 12 Doğa Olayı

Dünyada Gerçekleşen Sıra Dışı 12 Doğa Olayı

gorulmesi gereken yerler

Kendiliğinden hareket eden kayalar, çiçek açan çöl ya da hiç batmayan bir güneş. Bunların hepsi bir bilim kurgu filminden birer sahne gibi gelebilir ama hepsi dünyamızda görülen nadir doğa olaylarından bir kaçı. Maskaraa ailesi olarak bir sonraki seyahatinizde size fikir olabilecek birbirinden güzel doğa olaylarını sizler için derledik:

Ocak: Abraham Gölü altında Yüzen Baloncuklar

ocak ayi tatili

Yaz aylarında gezegenimizdeki diğer göllerden bir farkı olmayan Abraham Gölü, kış aylarında gölün dibinde yaşayan bakterilerin saldıkları büyük miktarlardaki metan gazının donması sonucu muhteşem bir görsel şölen sunuyor.

Nerede: Abraham Gölü, Alberta, Kanada
Ne zaman: Aralık – Şubat

Şubat: Yosemite Ateş Şelalesi

subat ayi tatili

Su akan sıradan bir şelale görmüşsünüzdür ancak hiç ateş şelalesi gördünüz mü? Yosemite Ulusal Parkı’nda Şubat ayı sonlarında, batan güneş dağdan aşağı akan su şelalesinin üzerine kızıl yansımalarını yansıtıyor ve ortaya ateş illüzyonu çıkarıyor. Muhteşem değil mi?

Nerede: Yosemite Vadisi, Yosemite Ulusal Parkı, Kaliforniya, ABD
Ne zaman: Şubat ayının ikinci yarısı

Mart: Sığırcık Sürüsü Dansları

sigircik surusu kuslari

Ocak ve Mart ayları arasında binlerce sığırcık kuşu tek bir organizma gibi bir araya gelip senkronize şekilde dans ediyorlar. Sığırcık kuşları bilgi alışverişinde bulunmak ve avcıları hipnotize edici hareketleriyle yanıltmak için bu şaşırtıcı oluşumlarda izlemesi keyifli bir gösteri sunuyor.

Nerede: İngiltere genelinde
Ne zaman: Ocak – Mart

Nisan: Wisteria Tüneli Çiçekleri

wisteria tuneli cicekleri

Japonya’daki kiraz çiçeği festivallerini mutlaka duymuşsunuzdur. Anlaşılan çiçeklerin Japonlar için ayrıca bir önemi var. Bahar mevsiminde sadece 1 ay boyunca Wisteria Tüneli çeşitli renklerde çiçek açıyor ve her sene binlerce turist çekiyor. Gerçek bir peri masalı görmek istiyorsanız Wisteria çiçek tünelleri size göre.

Nerede: Japonya genelinde
Ne zaman: Nisan ortasında – Mayıs ortasında

Mayıs: Senkronize Ateş Böcekleri

senkronize ates bocekleri

Dünyada senkronize ateş böcekleri sadece birkaç yerde bulunur. Çiftleşme seremonileri sırasında sergiledikleri toplu ışık gösterisi ve birkaç saniyede aynı anda yanıp sönmesi, Mayıs ayında görülebilecek nadir doğa görüntülerinden biri.

Nerede: Büyük Smoky Dağları Milli Parkı, ABD
Ne zaman: Mayıs – Haziran

Haziran: Ağaçlara Tırmanan Keçiler

agaca tirmanan keciler

Haziran ayında olgunlaşan argan ağacı meyvelerini yemek için ağaçlara tırmanan “inatçı” keçiler her sene bölgede sürreal bir görüntü oluşturuyor.

Nerede: Fas
Ne zaman: Haziran

Temmuz: Gece Yarısı Güneşi

gece yarisi gunesi

Gece yarısı güneşi, Antarktika Çemberinin güneyinde ve Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyindeki herhangi bir yerde yazları boyunca görebileceğiniz fantastik bir fenomendir. Kuzey kutbunun yaz aylarında güneşe doğru açılı olmasından dolayı bölgede birkaç hafta boyunca güneş hiç batmaz.

Nerede: Norveç
Ne zaman: Haziran – Ağustos

Ağustos: Benekli Osoyoos Gölü

osoyoos golu

Yaz aylarında havanın çok sıcak olduğu günlerde bu göl, rengini hatta şeklini değiştiriyor. Su buharlaştıkça gölün dibindeki tuz oluşumları çeşitli renk ve biçimlerde, beyaz leopar deseni şeklinde görüntü oluşturuyor.

Nerede: Britanya Kolombiyası, Kanada
Ne zaman: Temmuz – Ağustos

Eylül: Yuncheng Tuz Gölü

yuncheng tuz golu

Geniş alg yataklarından dolayı göl, kızıldan sarıya hatta macentaya kadar geniş bir renk yelpazesi oluşturuyor. Yılın her günü muhteşem gözükse de en parlak renkleri sonbahar süresince görülüyor.

Nerede: Yuncheng, Çin
Ne zaman: Eylül – Ekim

Ekim: Cano Cristales Likit Gökkuşağı

cano cristales

Alglerden dolayı görsel şölen sunan bir diğer doğa harikası da Cano Cristales nehridir. Nehir Sonbahar boyunca kırmızıdan maviye yeşilden sarıya hatta siyaha uzanan sıvı bir gökkuşağına dönüşüyor. Yılın her günü renkli bir görüntü sergilese de en canlı renkleri sonbahar mevsiminde görülüyor.

Nerede: Kolombiya
Ne zaman: Ekim – Kasım

Kasım: Çiçekli Atacama Gölü

cicekli atacama golu

Çöl deyince akla ilk gelen şey kum olsa da bu her çöl için geçerli değil. Atacama Çölü’nde sürekli kuru bir hava hakim olsa da nadiren ağır yağışlar oluyor. 4-5 senede bir olan bu yağış sonrası çöl aniden çiçekli bir battaniye görüntüsüne kavuşuyor. Bu fenomen en son 2017 yılında görülmüştür.

Nerede: Şili
Ne zaman: Eylül – Kasım

Aralık: Yürüyen Kayalar

yuruyen kayalar

ABD’deki Ölüm Vadisi’ndeki kayalar yılın belli zamanlarında bir iple çekilir gibi hareket ederler. Bilim adamları bu doğa olayını kış aylarında mükemmel kurulan su-buz-rüzgar dengesi olduğuna inanıyor. Taşların altında oluşan ince buz tabakası taşları, rüzgar yönüne doğru itiyor.

Nerede: Ölüm Vadisi, Kaliforniya, ABD
Ne zaman: Aralık – Şubat

Bu benzersiz doğa olaylarından hangisi ya da hangilerini görmek isterdiniz?

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Maskaraa

Yorum yap