İnsan vücudunun büyümesi ve gelişmesi büyük ölçüde hormonların işlevine bağlıdır. Bu küçük sinyaller, ruh halimizden, davranışlarımızdan, duygularımızdan ve hatta görünüşümüzden sorumludur. Hormonal dengesizlikler görünüşümüzü etkileyebilir. Semptomların sizde var olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza başvurmanızı öneririz.
1. Akne
Akneler, uygunsuz cilt bakımı, dengesiz beslenme ve adet döngüsünün sonucu olabilir. Bununla birlikte sivilceler sürekli bir şekilde devam ediyorsa bu hormonal bir bozukluğun belirtisi olabilir.
2. Fazla kilo
Pek çok insan yaşamı boyunca kilolarıyla mücadele eder, yemek yeme arzusuna direnir ve spor yapar; diğer insanlar ise özel bir çaba sarf etmeksizin zayıf bir vücuda sahiptir. Bu adaletsizliğin nedeni büyük olasılıkla hormonla ilgili problemler olabilir.
3. Yorgunluk
Kronik yorgunluk, hormonlarınızın dengede olmadığının bir işareti olabilir. 8 saat uyuyanlar bile sürekli yorgun görünebilirler. Bunun sebebi yüksek dozda progesteron (insan ve diğer hayvanlarda adet döngüsü, gebelik ve embriyogenezde rol oynayan 21 karbonlu bir steroit hormondur) sorumlu olabilir. Basit bir kan testi, kanınızdaki progesteron seviyesinin ölçülmesine yardımcı olacaktır.
4. Terleme
Aşırı terleme her zaman hormonal bozukluklarla ilgili değildir. Bununla birlikte, terlemeye ani sıcak basmalar eşlik ediyorsa hormon seviyenizi kontrol ettirmeniz gerekebilir.
5. Göz altındaki koyu halkalar
Uyku insan vücudu için fazlasıyla önemli ve faydalıdır. Yetişkin bir insanın günde 8 saat uyuması uzmanlar tarafından en sağlıklı saat dilimi olarak gösterilmiştir. Günde 2 veya 4 saatlik bir uyku göz altlarında morluğa sebep olur. Bu kronik uykusuzluk hali erkeklerde testosteron, kadınlarda ise progesteron eksikliğinin bir sonucu olabilir.
6. Depresyon
Depresyon, hormonal dengesizliğin başka bir belirtisi olabilir. Anksiyete ve depresyon, bir kadının adet döngüsünden hemen önce, hamilelik sırasında ve menopozda ortaya çıkabilir. Daha sık anksiyete atakları olması durumunda bir endokrinolog ile konuşun.
7. Göğüs değişiklikleri
Düşük östrojen seviyesi göğüs dokusunda azalma meydana getirebilir. Bu hormonun yüksek olması durumunda ise kistlere ve yumrulara sebep olabilir. Göğüs değişikliklerini fark ederseniz veya göğsünüzde bir yumru hissederseniz, bir doktora danışmayı geciktirmeyin.
8. Saç dökülmesi
Hormon bozukluğunun en yaygın belirtilerinden biri de saç dökülmesidir. En güvendiğiniz şampuanlar bile saç dökülmesinde azalma yapmıyorsa hormon testi yaptırmayı deneyebilirsiniz.
9. İstenmeyen tüyler
Göğüsler, yüz, eller veya vücudun normalde kıl olmadığı veya çok az olduğu diğer bölgelerdeki koyu renkli kıllar, ciddi hormonal problemler olduğunu gösterebilir.
Kaynak: Brightside
gerçekten harika bi makale olmuş, burda yazılanların insanlara çok faydası olacağını düşünüyorum, yazan arkadaşın eline ağzına sağlık…
Çok teşekkürler bizi takibe devam sevgiler 🙂