Uyku Bozukluğu Yaşamamak İçin Kaçınmanız Gereken 8 Önemli Hata - Maskaraa

Uyku Bozukluğu Yaşamamak İçin Kaçınmanız Gereken 8 Önemli Hata

uyku bozuklugu yasamamak icin ne yapmali

Erken yatmanıza ve 8 saatten daha az uyumuş olmamanıza rağmen hala yeterince uyumamış ve yorgun mu hissediyorsunuz? Eminiz bu duygu birçoğunuza tanıdık geliyordur. Bunun için genelde stresli iş hayatını ya da günlük yoğun koşuşturmayı sebep gösteririz. Ancak bazen sabah yorgunluğunun altında farklı nedenler yatabilir. Sizin için iyi bir gece uykusu çekmenizi engelleyecek şeyleri derledik.

Uyku saatlerini kaçırmak

uyku bozuklugu yasamamak

Hayatlarımız sirkadiyen ritme (biyolojik saat olarak da bilinir) göre ilerler. 24 saatlik bir zaman diliminde günün karanlık ve aydınlık döngüsüne bağlı olarak ayarlanır. Bu nedenle düzenli bir uyku ve uyanıklık döngüsü vücut ritmimiz için çok önemlidir. Her gece farklı saatte yatma döngüsü ritmi bozar, uyku hali ve yorgunluk yaşamamıza sebep olur. Bu yüzden her gece aynı saatte yatmayı alışkanlık haline getirmekte fayda var.

Hafta sonu uykuyu fazla kaçırmak

Hafta içi 5-6 saat uyuyor hafta sonları ise yatakta geçirilen süre bunun iki katına çıkıyorsa, yine vücudunuzun biyolojik ritmini bozarsınız. Bu ritim bozukluğu uyku bozukluklarının yanı sıra, obezite, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi riskleri de beraberinde getirir. Bunu önlemek için hafta sonları uyanma saatinizi bir saatten fazla değiştirmemeye çalışın.

Erteleme tuşuna basmak

Çalar saatinizden 15 dakika daha çalmak size bir fayda sağlamayacaktır. Tekrar uyuklayarak, derin uyku aşamasına düşebilir ve uyandıktan sonra daha da yorgun hissedebilirsiniz. Alarmınızı kesinlikle kalkmanız gereken zamana kurmalı ve iradenizi geliştirerek erteleme tuşuna basmaktan vazgeçmelisiniz.

Odadaki fazla ışık

Yattığınız odanın aydınlık olması ya da odada gözünüze çarpan ışıklar vücudunuz uykuyu tetikleyen melatonin hormonunun üretimini baskılar ve bu da uyku bozukluklarına yol açabilir. Bu bir gece lambası, parlayan bir TV düğmesi veya cep telefonunuzun ışık sinyali dahi olabilir. Bu nedenle yatak odanızdaki tüm elektronik cihazları tamamen kapatmak en faydalı olanıdır.

Dağınık yatak odası

uyku bozuklugu yasamamak

Araştırmacılar, aşırı dolu ve dağınık bir yatak odasının gün içinde bitirmediğiniz görevlerin bir hatırlatıcısı olduğunu iddia ediyor. Buna karşılık, düzenli bir oda ve rahat bir yatak sizi daha erken uyumaya teşvik eder. İyi bir uyku çekmek için yatak odanızı sürekli olarak düzenleyin ve dağınık bırakmayın.

Kahvaltıyı atlamak

Kahvaltı, bir sonraki dinlenmeye kadar zamanı geri sayan biyolojik saati başlatmaya yardımcı olur. Uyanma ve yemek yeme arasında çok fazla zaman geçerse, vücudunuz stres hormonu olan kortizol seviyesini yükseltir.

Yatmadan hemen önce sıcak duş almak

uyku bozuklugu yasamamak

Ilık ya da sıcak bir duş almak, rahatlamanıza ve uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır, ancak yatmadan hemen önce değil. Yatmadan önce vücut sıcaklığında düşüş olur ve bu vücudunuzun yatağa gitme zamanının geldiğini söylemek için gönderdiği sinyallerinden birisidir ve sıcak bir duş veya banyo bu sinyali bozar. Bunu önlemek için uyku saatinden en az 1,5 veya 2 saat önce duş alın.

Uyumadan önce nişastalı ve tatlı yiyecekler yemek

Yatmadan önce yemek yemek sadece vücudunuz için değil, uykunuz için de zararlıdır. Bu, özellikle vücudunuzdaki kortizol seviyesini artıran yüksek glisemik indeksli gıdalar için geçerlidir. Bu etki 5 saat sürer, bu nedenle yatmadan 5 saat önce pizza, kek ve patates gibi yiyeceklerin yerini yoğurt veya az yağlı et gibi daha hafif yiyeceklerle değiştirmeniz daha iyi olur.

kaynak

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Işıl Yıldız

Çakraların dengesine, sözlerin büyüsüne ve şimdi'nin gücüne inanan, meditasyon ve mistizme meraklı, yazmayı ve araştırmayı seven, bol gezen, bol okuyan, yeni rotalar keşfetmeyi ve keşfettirmeyi seven - anda ve farkında olan biri...

Yorum yap