Hepimiz geç uyumanın ve çok yemek yemenin sağlığımız için zararlı olduğunu biliriz. Ancak bazen en zararsız görünen alışkanlıklar bile sağlığımız için tehlike oluşturabilmektedir. Yanlış olduğunu bilmeden yaptığımız bazı alışkanlıklardan vazgeçmek için neler yapabiliriz, gelin birlikte bakalım.
1. Hapşırığı bastırmak
Hapşırmanın temel işlevi bakteri, virüs ve toz parçacıklarından kurtulmaktır. Hapşırığı bastırdığınızda, vücudun bunları atmasını engellemiş olursunuz. Mesela namluyu kapatıp ateş etmeye çalıştığınızda neler olabileceğini hayal edin. Aynısı burnunuzun içinde de olur. Hapşırığın tüm gücü geri döner ve kan basıncınızı artırabilir, işitme duyunuza hatta yemek borunuza zarar verebilir.
2. Kürdan kullanmak
Diş hekimleri, kürdanla diş temizliği yapılmaması konusunda uyarmaktadır. Kürdan kullanımı, diş minesi için zararsız olsa da diş etleri için tehlikelidir. Zaten kürdanla dişleri temizlemek de imkansızdır. Basit bir temizlik yapayım derken, diş etlerine zarar vererek kötü sonuçlarla karşılaşmayı kimse istemez. Diş ipi kullanımını öğrenerek, kürdan yerine diş ipi tercih etmelisiniz.
3. Yastığa yüzüstü yatmak
Yüzüstü uyumak oldukça rahat olmasına rağmen zararlıdır. Bu pozisyonda nefes almak zordur, boyun doğal olmayan bir pozisyondadır, kan dolaşımı kötü etkilenir ve boyun omurları için tehlikelidir. Ayrıca doktorlar, sürekli bu pozisyonda uyuma alışkanlığı olan kişilerin kırışıklıklarının kısa sürede kalıcı hale geleceği ve asla kaybolmayacağı konusunda uyarmaktadır. En az yüzüstü pozisyondaki gibi rahat uyuyacağınız bir pozisyon bulmak cildinizin erken kırışmasını önleyebilir.
4. Dişimizle kabuk kırmak
Ay çekirdeği lezzetli ve faydalıdır ama ay çekirdeğini dişlerimizle değil ellerimizle kırmalıyız. Deneyimli diş hekimlerinin gözlemlerine göre ay çekirdeğini dişlerle kırmak ciddi diş hasarlarına sebep olmaktadır. Ayrıca, safra kesesi sorunu olanlar, 100 gramında 500 kalori olan ay çekirdeğini tüketmekten kaçınmalıdır.
5. Katı bir cisim çiğnemek
Kalem, kaşık, ataç ve diğer katı nesneleri çiğnemeyi seven kişiler genellikle ciddi mine problemleri yaşarlar. Bazı problemlerle karşılaşmamak için buz küpleri, lolipop vb. çiğnememeli hatta pet şişelerin kapaklarını da ağzımızla açmamalıyız. Bunları yaparak enfeksiyon kapabilir, diş ve ağız sağlığımızı tehlikeye atabiliriz.
5. Tuvalete gitmeyi ertelemek
Haziran 2018’deki bir habere göre İngiltere’de oyun bağımlısı bir kişi tuvaletini tuttuğu için 8 saatin sonunda hastaneye kaldırılmış. Mesanesi ve bağırsakları inanılmaz derecede şiştiği için doktorlar tümör olduğunu düşünmüş. Tüm doktorlar tuvaletimizi kesinlikle tutmamamız gerektiği konusunda hemfikir. Tuvalet tutmak kaslara zarar verir ve bu da idrar yolu enfeksiyonuna ve kabızlığa neden olabilir.
7. Saçı çok sıcak suyla yıkamak
Islak saç kuru saça göre daha hassastır. Çok sıcak suyla duş almayı seviyorsanız, en azından saçınızı ılık suyla yıkamaya başlamalısınız. Çok sıcak su her şeyden önce rahatsız edici bir baş ağrısı veya baş dönmesine neden olabilir. Aynı zamanda, saç derisindeki yağ bezlerini harekete geçirerek, saçınızın yağlanmasına ve kepek oluşumuna sebep olabilir. Ilık suyla yıkamak saçınızın canlanmasında büyük rol oynayacaktır.
8. Yüze dokunmak ve gözleri ovuşturmak
Yüze sık sık dokunmak akne, uçuk ve daha bir çok enfeksiyon sorunlarına yol açabilir. Gözleri uzun süre ovalamak, iltihaplanma, yırtılma, yanma ve gözün saydam tabakası olan korneanın incelmesine sebep olur. Bunların yanı sıra farkında olmadan başkalarına da hastalık bulaştırabiliriz. Çünkü göz kapağını içeriden, göz küresini dışarıdan saran, ince doku iltihaplanması sonucu meydana gelen konjunktivite; virüs ve bakteri kaynaklı olduğu için bulaşıcı bir hastalıktır.
9. Sık sık sakız çiğnemek
Çok sık sakız çiğnemek birkaç soruna sebep olabilir:
- Açken sakız çiğnemek, mide suyu üretimini artıracağından gastrite veya ülsere yol açabilir.
- Tükürük üretimini artıracağından doğrudan diş ve diş dolgusu için zararlı olabilir.
- Ezber yaparken veya uzun süre konsantrasyon gerektiren anlarda sakız çiğnemek işimizi kolaylaştırsa da, kısa süreli hafızayı kötü etkiler ve daha az odaklanmamıza neden olabilir.
10. Uzanarak kitap okumak
Uzanarak kitap okurken aşağıdaki kuralları izlemek oldukça yararlı olacaktır:
- Kitabı gözlerinize çok yakın tutmayın.
- Sırtınızı eğmeyin ve boynunuzu zorlamayın.
- Yan yatarak okumayın. Bu pozisyonda gözlerinizin kitaba olan mesafesi sürekli değişecek ve gözleriniz yorulacaktır.
- Yüzüstü yatarak okumayın. Bu pozisyonda okumak omuriliğinize zarar verebilir.
Yukarıdaki basit kurallara uyarak, bu tür pozisyonların yol açabileceği derin boyun kırışıklıklarını da önlemiş olacaksınız.
11. Küçük yaraları yalamak ve üflemek
Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, insanların ağızlarında yaşayan ve genellikle aralarında zararlıları da olan 600’den fazla mikroorganizma türü olduğunu tespit ederek, yaradaki pıhtılaşmış kanın, bu organizmalar için en uygun yer olduğunu belirtmişlerdir. Yarayı yalamak veya üflemek yerine, ellerinizin temiz olduğundan emin olup, özel bir dezenfekte işlemi uygulayarak, yaranızın daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
12. Fısıldamak
Bilim insanı ve aynı zamanda eski vokalist Robert Sataloff’un yaptığı araştırmaya göre, fısıldayarak konuşmak ses tellerini zorlamaktadır. Araştırma sonuçları fısıldayarak konuşmanın aynı zamanda gırtlakta mikro düzeyde yaralanmalara da sebep olabileceğini göstermiştir. Bu durum gün içinde çok konuşmak zorunda olan kişiler için oldukça yorucu ve tehlikeli olabilir.
13. Tuvalette uzun süre oturmak
Zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı tuvalette fazla vakit geçirebiliyoruz. Bazen dakikalarca telefonumuzla ilgileniyor, bazen kitap, dergi vb. okumaya dalıveriyoruz. Özellikle telefonla tuvalete girip çıkarak bakterilerin yayılmasına da sebep oluyoruz. Tuvalette 5 dakikadan fazla oturmak damarlardaki basıncı artıracağından, tuvalette kalma süresini uzatacak herhangi bir şeyle tuvalete girmekten kaçınmalıyız.
Kaynak