Meyve ve Sebzeleri Taze Tutmanın 18 Basit Yolu | Maskaraa

Meyve ve Sebzeleri Taze Tutmanın 18 Basit Yolu

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün rakamlarına göre gelişmiş ülkelerde her sene 200 milyon tonun üzerinde yiyecek çöpe atılıyor. Bu ziyan olan ürünlerin büyük bir bölümü sebze ve meyveler. Onları saklamanın yolları da bizi bu israftan kurtaracak, hem de ürünlerimizin taze kalmasını sağlayacaktır.

1. Saklamadan önce yıkamayın.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Bu sizlere tuhaf gelebilir ancak meyve ve sebzeleri yıkamadan buzdolabına veya dolaplara yerleştirmeden önce yıkamamak daha iyidir. Çok kirli buluyorsanız bir mendil veya kuru bir bez ile temizleyin. Yıkamak, ürünlerin küflenmesine ve çürümesine sebep olabilir.

2. Meyve ve sebzeler kuru bir ortamı tercih eder.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Nem, ürünlerin çürümesini ve küflenmesine sebep olur. Meyve sebzeleri sakladığınız kabın içine, kağıt havlu koyarak nemin emilmesini sağlayabilirsiniz.

3. Avokadoyu doğru saklama yolu.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Olgunlaşmamış bir avokado kalın bir kağıt torbaya konmalı veya gazeteye sarılmalı ve olgunlaşana kadar oda sıcaklığında tutulmalıdır. Bu noktadan sonra plastik bir poşete koyun ve buzdolabında saklayın.

4. Bazı meyve ve sebzeleri buzdolabına koymayın.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Dolmalık biber, salatalık ve domates oda sıcaklığında saklanmalıdır. Biber buzdolabında saklanırsa yaylı kıvamını kaybeder, salatalık ve domates ise yapışkan hale gelebilir. Meyve ve sebzeler olgunlaşana kadar buzdolabında saklanmamalıdır. Aksi takdirde, çok daha çabuk çürürler.

5. Muz saplarını streç film ile sarın.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Muzları buzdolabına koymamak gerekir. Buzdolabında muhafaza edilen muzlar çürür, hızla kararır ve tadını kaybederler. Muzlar oda sıcaklığında saklanmalıdır. Saplarını streç film ile sardığımızda çürümelerini geciktirmiş ve taze kalmalarını sağlamış oluruz.

6. Dilimlenmiş ve soyulmuş sebzeleri suda saklayın.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Havuç ve kereviz gibi taze dilimlenmiş ve soyulmuş sebzeleri buzdolabında uzun süre saklamanın yolu bu sebzeleri az miktarda su olan kavanozlara yerleştirmektir.

7. Meyve ve sebzeleri buzdolabının daha sıcak bölümünde saklayın.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Sıcaklık ne kadar düşükse meyve ve sebzelerin aromasını ve tazeliğini korumak o kadar zor olur. Daha uzun süre tadının güzel kalmasını istiyorsanız, buzdolabında sıcaklığın biraz daha yüksek olduğu bölümde saklayın. Bu bölümde genel olarak dolabın alt kısımlarıdır.

8. Bazı meyve ve sebzeler bir arada saklanmamalıdır.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Bazı meyve ve sebzeler olgunlaştıktan sonra aktif olarak etilen salgılamaya başlar. Etilen alken grubuna bağlı bir çeşit gazdır. Bunlara muz, kayısı, kavun, armut, erik, mango ve domates dahildir. Elma, patlıcan, karpuz, patates, balkabağı, havuç ve brokoli gibi diğer meyve ve sebzeler etilene duyarlıdır. İlk kategoriye yakın yerleştirilirlerse, hızlı bir şekilde çürümeye başlarlar. Bu nedenle, bu iki grubu birbirinden ayrı saklamak en iyisidir.

9. Soğan ve patates ayrı yerlere konmalı.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Soğan az miktarda etilen üretse de patates soğanın kokusundan bozulmaya hazırdır. Yan yana oldukları zaman filizlenmelerde olacağı için sebzeleriniz çürümeye başlayacaktır. Soğanları saklarken beton ile temasından kaçının.

10. Sarımsak ve soğan karanlığa bayılır.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Aydınlatılmamış geniş bir alanınız yoksa, bunları hava almaları için birkaç küçük delik açılmış kağıt torbalara koyabilirsiniz. Bu şekilde onları hemen hemen her yerde saklayabilir ve aynı zamanda karanlık ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

11. Güneş ışığında tutulursa patates bozulur.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Patatesleri asla güneş ışınların doğrudan üzerlerine geldiği bir yere koymamalısınız. Çürümeye başlarlar ve kötü zehirli kokular çıkararak sizi tehlikeye atabilirler. Bunları kuru, karanlık bir yerde, tahta veya plastik kutularda ve/veya sepetlerde saklamak daha iyidir.

12. Patateslerin yanında biraz elma saklayın.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Patatesleriniz uzun süre taze kalmıyorsa ve taze kalmalarını istiyorsanız yanına bir veya iki tane kırmızı elma koyarak uzun bir süre taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.

13. Kuşkonmazı çiçek gibi saklanmalı.

bezi geçmeyecek şekilde

Bir çiçek buketini nasıl saklıyorsak kuşkonmazı da öyle saklamalıyız. Kuşkonmazın sap bölümüne temiz bir bez geçirin. Daha sonra bir bardağa bezi geçmeyecek şekilde az miktarda su doldurun. Böylelikle taptaze kalacaklar.

14. Brokoli ve karnabahar nemi sever.

bezi geçmeyecek şekilde

Brokoli en iyi şekilde sapı temiz suda tutarak ve üst kısmını ıslak bir havluyla örterek saklanır. Su düzenli olarak değiştirilmeli ve havlu sık sık nemlendirilmelidir. Karnabahar ise ıslak bir havluya veya üzerinde birkaç delik açılmış gıda ambalajında saklanır.

15. Sebzelerin hava akışı olan oda sıcaklığında saklanması daha iyidir.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Sebzeler dolaplarda saklandıklarında normal süreçlerinden daha hızlı bozulma gösterirler. Sebzeleri havalandırılan ahşap veya plastik kutularda saklayabiliriz. Sebzelerin saklanmasında en doğru olanı sebzelerin hava akışı gerçekleşen bir ortamda bulunmalarıdır.

16. Kerevizi folyoya sarın.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Kereviz folyoya sarılıp buzdolabında saklandığında daha uzun süre bozulmadan kalır. Plastiğe sarılıp saklandığında dokusunda ve tadında olumsuz değişimler olur.

17. Domatesler sapı yukarı bakacak şekilde saklanmalıdır.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Sapın etrafındaki alan, bir domatesin en hassas kısmıdır. Çürümeye başladıkları alan budur. Bu yüzden onları sapları yukarı bakacak şekilde saklayın, daha uzun süre dayanırlar.

18. Üzümler gıda ambalajlarında saklanırsa uzun süre taze kalır.

meyve ve sebzeleri taze tutmak

Üzümler, polietilen poşetlere veya plastik gıda ambalajlarına koyup buzdolabına koyarsanız, çabuk bozulmaz. Sulu ve taze kalır. Ayrıca, onları büyük bir demet halinde saklamayın. Tanelerine ayırarak alttakilerin ezilmesini ve kararmasını önleyin.

Kaynak: Brightside

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Ümmü Gülsüm Umut

Bartın Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu. Yeni ve güncel olana merakı olan, kitap okumayı çok seven, öğrendiklerini paylaşmaktan mutlu olan biri.

2 yorum

Yorum yap