Psikolojik olarak manipüle eden bir kişiyle uğraşırken tek ve en önemli kural, haklarınızı bilmek ve ihlal edildiğini fark etmektir. Başkalarına zarar vermediğiniz sürece, kendiniz için haklarınızı savunma hakkına sahipsiniz. Öte yandan, başkalarına zarar verirseniz bu hakları kaybedebilirsiniz. Temel insan hakları ise şu şekilde;
- Saygılı davranılma hakkına sahipsiniz.
- Duygularınızı, fikirlerinizi ve isteklerinizi ifade etme hakkına sahipsiniz.
- Kendi önceliklerinizi belirleme hakkına sahipsiniz.
- Suçlu hissetmeden “hayır” deme hakkına sahipsiniz.
- Ödediğinizin karşılığını alma hakkınız var.
- Diğerlerinden farklı fikirlere sahip olma hakkına sahipsiniz.
- Kendinize bakma ve fiziksel, zihinsel veya duygusal olarak tehdit edilmekten korunma hakkına sahipsiniz.
Elbette toplumumuz bu haklara saygı duymayan insanlarla dolu. Özellikle psikolojik manipülatörler, sizi haklarınızdan mahrum etmek isterler, böylece sizden faydalanabilirler.
Mesafe koruma
Bir manipülatörü tespit etmenin yolu, bir kişinin farklı insanların önünde ve farklı durumlarda farklı karaktere bürünüp bürünmediğini kontrol etmektir. Bir kişiye karşı oldukça kibar ve diğerine tamamen kaba bir kişiden bu tür davranışları düzenli olarak gözlemlediğinizde, sağlıklı bir mesafe bırakın ve kesinlikle mecbur olmadığınız sürece o kişiyle iletişim kurmamaya özen gösterin. Daha önce de belirtildiği gibi, kronik psikolojik manipülasyonun nedenleri karmaşık ve derinlere oturmuştur. Onları değiştirmek maalesef bizim elimizde olan şeyler değildir.
Kendinizi suçlamaktan kaçının
Manipülatörün gündemi zayıflıklarınızı aramak ve kullanmak olduğundan, kendinizi yetersiz hissetmenize sebebiyet verir. Bu durumlarda, sorunun siz olmadığınızı unutmamak önemlidir. Sadece kendiniz hakkında kötü hissetmek için manipüle ediliyorsunuz. Manipülatörle ilişkinizi düşünün ve aşağıdaki soruları sorun: Bu kişinin benden beklentileri ve talepleri makul mü? Bu ilişkide kendimi iyi hissediyor muyum?
Soru sorun
Kaçınılmaz olarak, psikolojik manipülatörler sizden isteklerde bulunacaktır. Bu “teklifler” çoğu zaman onların ihtiyaçlarını karşılamak içindir. Mantıksız bir talep duyduğunuzda, bazen birkaç soru sorarak manipüle mi yoksa normal istek mi anlayabiliriz. Örneğin: Bu sana mantıklı geliyor mu? Benden istediğin şey kulağa adil geliyor mu? Bana mı soruyorsun yoksa bana mı söylüyorsun? Bu tür sorular sorduğunuzda, bir mesafe koyarsınız. Manipülatörün bir dereceye kadar kişisel farkındalığı varsa, muhtemelen talebi geri çekecek ve geri adım atacaktır.
Zaman kullanımı
Mantıksız isteklere ek olarak, manipülatör çoğu zaman sizden anında bir yanıt bekler ve bu durumda üzerinizdeki baskıyı ve kontrolü en üst düzeye çıkarır. Bu anlarda, manipülatörün talebine hemen yanıt vermek yerine, zamanınızı kendi yararınıza kullanmayı ve onun anlık etkisinden kendinizi uzaklaştırmayı deneyin. Basitçe şunu söyleyerek: “Bunun üzerinde düşüneceğim.” Bir durumun artılarını ve eksilerini değerlendirmek için ihtiyaç duyduğunuz zamanı ayırın ve isteyip istemediğinizi düşünün.
Sonuç olarak dozunda mesafe, dozunda davranışlar size sürekli manipülasyon insanlara karşı koruma görevi yapacaktır.
Kaynak