İnsanlar şampuan alırken sürekli içindekilere, ve özelliklerinin onları tatmin etmesine yoğunlaşıyorlar. Ancak size vereceğimiz bilgiler sayesinde kendi şampuanınızın aslında evde ne kadar kolay yapılabileceğini göreceksiniz.
1. Kabartma tozu
Kabartma tozunun aslında doğal bir eksfoliyan olduğunu biliyor muydunuz? Ölü deri ve kiri fazlaca temizleyebileceği derinizde ki kireç ve kaşıntıdan kurtulmasına yardımcı olur. Yani aslında bir nevi detoks özelliği taşımaktadır.
Tarif: 1 bardak su için 1 yemek kaşığı karbonat kullanın. Kalın ve kıvırcık saçlar daha çok sodaya ihtiyaç duyabilirken, ince ve kuru saçlar daha az sodaya ihtiyaç duyabilir. Şişeye dökün ve soda eriyene kadar sallayın. Karışımı ıslak saçınıza sıkın ve köklerinden başlayarak ovalayın.
2. Elma sirkesi
Elma sirkesinin içerdiği asit genellikle saç dökülmesine neden olan mayanın büyümesini yavaşlatır ve saç dökülmesine neden olur. Aynı zamanda parlaklığı, gücü ve pürüzsüzlüğü desteklemek için temel mineraller ve vitaminler sağlar, saç renginin korunmasına yardımcı olur ve saçın pH dengesini ayarlar.
Tarif: Bir çorba kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla bir şişede karıştırın ve sallayın. Yıkadıktan sonra saçınıza dökün ve ardından iyice durulayın ve büyüsünü hissedin.
3. Yumurta sarısı
Saçın beslemesi için yumurta sarısının içinde barındırdığı protein ve vitaminler aslında çok faydalı. Yumurtalar, saçımızın uzunluğu boyunca kiri çıkaran yüzey aktif madde görevi görür. Kuru saçlar için saç kremi olarak da rahatça kullanılabilir. Genel olarak saçınızı yumuşak, temiz ve parlak bırakır.
Tarif: Bir şişedeki yumurtayı sallayarak çırpın. Duşa girin ve tüm yumurtayı ıslak saçınıza dökün. 1-3 dakika bekletin ve ardından soğuk suyla yıkayın.
4. Aloe vera
Kafa derimizde ne kadar bakteri ve mantar yaşadığını biliyor muydunuz? Neyse ki bizim için aloe vera‘nın içeriğinde birçok antibakteriyel özelliği var. Ölü cilt hücrelerini parçalayabilir ve antiinflamatuar etkisi aloe’yi kepek için mükemmel bir tedavi haline getirir. Ayrıca saçlarımızı ekstra yağdan arındırır, cildimizi nemlendirir, saç tellerini güçlendirir, iyileştirir ve saçın büyümesini teşvik eder.
Tarif: Düz jel kullanabilirsiniz veya bazı ekstra malzemeler de ekleyebilirsiniz. Masaj yaparak aloe vera jeli saçınıza, kafa derisinin uçlarına kadar uygulayın. Saçlarınızı geniş dişli bir tarakla fırçalayın. Bu maskeyi 30 dakika bekletin, sonra durulayın.
5. Limon suyu
Limon bir besinin güç merkezidir ve şampuan için en ucuz ve en kolay alternatiflerden biridir. Limondaki sitrik asit antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve pH ayarlayıcısı sayesinde kepekli saçlar için bile mükemmel bir temizleyici yapar. Ayrıca doğal bir aydınlatıcıdır.
Tarif: 2 su bardağı suya 1 yemek kaşığı limon suyu sıkın ve sallayın. Karışımı saçınıza dökün, 2-3 dakika masaj yapın, sonra yıkayın. Ferahlığı hissedeceksiniz.
6. Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı doğal güzellik ürünleri arasında gerçek bir yardımcı ve her şey için kullanılır. İçinde ki vitaminler sayesinde saçın büyümesini sağlar, kuruluğun oluşmasını engeller ve olumsuz çevresel etkilerden korur. Aynı zamanda saç dökülmesini önler ve kepek tedavisinde kullanılır.
Tarif: Kuru saça gece hindistan cevizi yağı uygulayın, sonra bir havlu ile sarın ve 20-30 dakika bekleyin saçlarınız parlamaya başlayacaktır.
7. Çay
Biraz ilginç gelebilir ancak çayın içinde bulundurduğu kafein sayesinde, kan akışı, cilt hidrasyonu ve vücudunuzda oksijen dağıtımı çok önemli bir rol oynar. Ve tüm bu şeyler doğrudan saç büyümesini artırmak ve saç dökülmesini önler.
Tarif: Bir çay demleyin, soğumaya bırakın ve kafanıza dökün. Sıcak olmadığından emin olun, kendinizi yakmayın.
8. Zeytin yağı
Besin açısından zengin olan zeytinyağı, birçok yumuşatıcı özelliğe sahiptir ve saçları yumuşak, esnek ve sağlıklı hale getiren mükemmel bir doğal nemlendirici görevi görür. Yağ, saçın dış katmanlarını yatıştırır ve parlaklığını verir. İşlenmiş, kalın, kuru saçlar ve bölünmüş uçlar için faydalıdır.
Tarif: İhtiyacınız olan miktar saç uzunluğunuza bağlıdır. Kısa saçlar bir çorba kaşığı ılık zeytinyağından daha fazlasını gerektirmezken, daha uzun saçlar bir bardağın 1/4’üne kadar ihtiyaç duyabilir. 15 dakika boyunca kafa derisine sürün, sonra durulayın.
9. Çay ağacı yağı
Bakterilerle savaşan ve iltihabı iyileştiren başka bir yağdır. Kepek de dahil olmak üzere yüzyıllardır cilt problemlerini gidermek için kullanılmıştır. Doğal olarak, inanılmaz bir kepek önleyici şampuan görevi görür. Ölü hücreleri, fazla yağı ve diğer ürünlerin kalıntılarını temizler. Ayrıca gözenekleri temizler, cildin nefes almasına yardımcı olur.
Tarif: Her zaman 1 ila 10 oranında hindistan cevizi veya badem yağı gibi diğer yağlarla seyreltin. Durulama olarak da kullanabilirsiniz: her on su için 4-5 damla çay ağacı yağı karıştırın.
10. Çemen otu tohumu
Saç büyümesini teşvik etmek için gerekli olan zengin bir vitamin, protein ve asit kaynağıdır. Ayrıca bakteri ve mantarlarla savaşırlar ve saç dökülmesini azaltmada oldukça etkilidirler.
Tarif: Tohumları gece boyunca ıslatın. 1-2 yemek kaşığı tohum öğütün ve tozun içine 2 bardak sıcak su dökün. Sonuç olarak, cıvık bir maddeye sahip olmalısınız. Saçınıza masaj yapın ve 20 dakika boyunca saçınızda beklettikten sonra durulayın.
Neden şampuan kullanmıyorsunuz?
Kafa derimiz de dahil olmak üzere vücudumuz doğal olarak saçlarımızı ve cildimizi koruyan, nemli, güçlü ve yumuşak tutan sağlıklı yağlar üretir. Şampuanlar, çamaşır ve bulaşık yıkama ürünlerinde olduğu gibi deterjan içerir ve saçlarımızı bu yağlardan sıyırarak, kuruluk, kaşıntı ve kepek bırakabilirler.
Şampuanlar, cilt dostu olmayan ve aynı zamanda damıtılmış benzinin bir yan ürünü olan sülfatlar ve mineral yağ dahil olmak üzere kimyasallar içerir. Bu yüzden kafa derimizin üzerinde yağ ve kir birikir. Sonuç olarak, hepsini yıkamak için daha fazla şampuan gerektirir. Bu yüzden, kullandığınız ev yapımı şampuan önerilerine daha fazla ihtiyacınız olacak.